Üçüncü sefer selin vurduğu ilçe diken üstünde, kaygıdan konutlarına giremiyorlar

RAM

New member
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde kar sularının erimesi ve çabucak akabinde sağanak yağış sebebiyle Akçay çayı üzerinde su düzeyi yükseldi. Akçay çayı üzerinde 9 köprü sel sularının yükselmesiyle yıkıldı. Köprülerin yıkılmasıyla birlikte 26 köye ulaşım sağlanamıyor.

Ayrıyeten sağanak yağış niçiniyle Kastamonu ile Sinop vilayetlerini birbirine bağlayan Akçay Çayı’nın düzeyi yükseldi. Sel sularının yükselmesiyle Akçay çayı üstündeki köprü ulaşıma kapatıldı.

Öte yandan su düzeyinin yükselmesiyle Çatak köyü yolu da su altında kaldı. Su düzeyinin hala bölgede yüksek olmasından ötürü çalışma başlatılamadı.

Sel sularının vakit içinde aşındırdığı toprak sebebiyle Akçay çayı kenarında bulunan meskenler boşaltıldı, bir ahırda bulunan kaz, tavuk üzere hayvanlarda sel sularına kapıldı. Ayrıyeten ahırda bulunan 12 büyükbaş hayvan, sahipleri tarafınca sele kapılmaktan kuvvetlikle kurtarılabildi.

“GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTUYORUM, HAYVANLARIM SELE KAPILACAK DİYE KORKUYORUM”

Sel afetinden dolayı gece gündüz nöbet tuttuğunu ve ahırda bulunan hayvanlarının sele kapılmasından korktuğunu söyleyen Ayşe Demirkıran şunları söylemiş oldu:

“Bana bir yer bulsunlar bende buradan çıkıp gideyim. Bana bir yer göstersinler bende hayvanlarımı kurtarayım. Hayvanlarım sele kapılacak diye korkuyorum. Gece gündüz hayvanlarımı düşünüyorum, kafayı yiyeceğim sonunda. Sel, çayın kenarlarını oya oya ahıra kadar yaklaştı. Neredeyse ortamızda 10 metre aralık kaldı. 12 tane büyükbaş hayvanımız var. Son selde kazlarım, tavuklarım, ahırın önünde bulunan pat pat aracım hepsi sele kapıldı. Hayvanlarımda sele kapılacak diye fazlaca korkuyorum, son yaşanan selde hayvanlarımı güç kurtardım. Bu yüzden gece gündüz burada nöbet tutuyorum. Gece gündüz burasını bekliyorum, kafayı yiyeceğim valla hayvanlarımı sel alacak diye. Samanlarım sele kapıldı, bir daha saman aldım.”

“9 KÖPRÜMÜZ YIKILDI, 26 KÖYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR”

3-4 gündür bölgede sağanak yağışın tesirli olduğunu ve sel afetinin yaşandığını söz eden Hikmet Aydın ise şöyleki konuştu:

“Özellikle gece saatlerinde yaşanan yağmurdan dolayı yine büyük bir sel afeti yaşadık. Şu anda bulunduğumuz yol, 26 köyü birbirine bağlayan köylerimizin yoludur. Yollarımız kapalı, şu anda su düzeyinin yüksek olmasından ötürü makineler çalışamıyor. Kızılcakaya köprüsü, Duran köprüsü üzere 9 köprümüz yıkıldı, 22 köyün irtibatını sağlayan Paşalı köyü hudutları içerisindeki küme yolunda büyük bir heyelan oldu. 11 Ağustos’ta yaşadığımız sel felaketinden daha sonra dün gece en büyük sel afetini yaşadık.”

“KÖYLERİMİZE ULAŞIM YOK, LAKİN HELİKOPTER İLE GİDİLEBİLİYOR”

Sel suları sebebiyle köprülerin yıkıldığını ve yolların da sular altında kaldığını belirten Aydın, “Tek ulaşım hava kaideleri elverirse helikopter ile hava kuralları uygun şayet olmazsa bu beşerler mevte mahkum üzere bir şey. Şu anda yiyecekleri, içecekleri var mıdır bilemiyoruz. Yolları yok, ulaşımları yok” diye konuştu.