Yurt haricinde eğitimde birinci tercih Almanya

RAM

New member
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği karşılıkta yurt haricinde eğitim goren Türk öğrencilerin ülkelere göre dağılımı hakkında bilgi verdi.

Bakan Özer, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yurtharicinde eğitim nazarann öğrencilerin ülkelere nazaran dağılımında Almanya, Fransa ve Hollanda’nın birinci üçte yer aldığını deklare etti.

CHP’li Gürer soru önergesinde ayrıyeten Ulusal Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı yurt haricinde faaliyette olan okul olup olmadığını, yurt haricinde eğitim için bakılırsav yapan öğretmen bulunup bulunmadığını, bulunuyorsa kaç öğretmenin yurt haricinde bakılırsavlendirildiğini de sordu.

Mahmut ÖzerFotoğraf: DHA

Ulusal Eğitim Bakanı Özer, yurt haricinde bakılırsavlendirilecek çalışanın Dışişleri Bakanlığı koordinesinde ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulusal Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı temsilcilerinden oluşan Bakanlıklararası Ortak Kültür Kurulu tarafınca belirlendiğini bildirdi.

Bakan Özer, “Mesleki yeterlilik imtihanında başarılı olanlar temsil yeteneği imtihanına alınır. Komite tarafınca yapılan temsil yeteneği imtihanında başarılı olan öğretmen ve okutmanlar yurt haricinde gorevlendirilmeye hak kazanır” açıklamasında bulundu.

“Bakanlık sayılara dayalı bilgi vermekten kaçınıyor”

Bakan Özer’in cevaplarını kıymetlendiren Gürer, bakanlığın sayılara dayalı bilgi vermekten kaçındığını belirterek, şöyleki dedi:

“Yurt haricinde Türkiye Cumhuriyet vatandaşı öğrenci sayısı ve öğretmen sayısı Bakanlık bilgilerinde yok mudur? En azından yurt haricinde tahsil bakılırsan ya da öğretmen olarak nazaranv yapanların bilinmemesi mümkün mıdır? MEB’e bağlı yurt dışı okul var mıdır? Bu sorular eğitim açısından ülkemizin yurt dışı durumunun görülmesi ve bilinmesi ismine kıymetlidir. Yurt haricinde en epey eğitim nazarann T.C vatandaşı öğrenci varlığı bilinen ülkeler var ise, eğitim bakılırsan öğrenci sayısı da biliniyor olmalıdır.”

ANKA / TY,ET