‘Yeryüzü cenneti’nin suyundan şifa kaynağı sabun üretimi

RAM

New member
Tatvan ilçesinde bulunan ve dünyada ikinci Türkiye’de ise en büyük krater gölü olma özelliğine sahip Nemrut Krater Gölü; sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası ile buhar bacası üzere birfazlaca şifayı içerisinde bulunduruyor. Kış aylarında 40, yaz aylarında ise 60 derece sıcaklığı bulunan ve sönmüş volkanik dağın etrafına şurası Ilıgöl, içerisinde mineral unsurun pek yüksek olması ve kükürtlü yapısı ile biroldukça hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ilıgöl kaynağından çıkan suyu birleşenleri ile doğal zeytinyağı kullanarak “Krater Sabunu” üreten Sabun Üreticisi Burak Atal, krater sabununun cilt hastalıklarına, kuru ciltlere, sivilce tedavisine ve uyuz hastalıklarına yeterli geldiğini söylemiş oldu.

Nemrut Krater Gölü’nü tanıtmak ve tatlı su gölü olan Ilıgöl suyunu sabunda pahalandırmak maksadıyla üretim yaptıklarını lisana getiren Atal, Bitlis vilayetine has bir eseri geliştirip yurt dışına pazarlayacaklarını belirtti.

“Minerallerinin yüksek olmasından dolayı suyu cilt hastalıklarına düzgün geliyor”

Ilıgöl’ün cilt hastalıklarına uygun geldiğini anlatan Atal, “Daha evvel Van Gölü suyu ile yaptığımız sabun epey istek gördüğünden dolayı bu kez Nemrut Krater Gölü suyu ile sabun yaptım. Zira Nemrut’ta bulunan Ilıgöl’e dikkat çekmek istedim. Nemrut bilindiği üzere dünyada 2’nci Türkiye’de ise en büyük krater gölü olma özelliğine sahip. Ilıgöl’den su almamın niçini ise yıl içerisinde 50 ve 60 derece içinde bir sıcaklığı olduğu için mineralleri yükseliyor. Minerallerinin yüksek olmasından dolayı suyu cilt hastalıklarına düzgün geliyor. İçerisinde bulunan doğal kükürtten dolayı suyun rengi sarıdır. Doğal kükürttün faydaları ise cilt hastalıklarına düzgün geliyor. Örneğin yağlı ciltlere, sivilceye, yüze ve uyuz hastalıklarına âlâ geldiği söylenmektedir” dedi.

“Nemrut Krater Gölü ile sabun yapan birinci kişiyim”

Nemrut Krater Gölü’nün büyük bir bedel olduğunu ve buna dikkat çekmek gayesiyle çalışmalarına devam ettiğini belirten Atal, “Rağbet aldığımızdan dolayı bu suyun imaline da devam edeceğiz. Araştırmalarıma nazaran dünyada Nemrut Krater Gölü ile sabun yapan birinci şahısım. Öncellikle Nemrut Krater Gölü’ne dikkat çekmek, bu biçimde bir mirasın Tatvan’da olduğunu insanlarımıza göstermek ve ne kadar şifalı olduğunu görmek istedim. Yöredeki birfazlaca beşerden bu suyun şifalı olduğunu duymuştum, bundan dolayı bu su ile sabunumuzu yapmayı tercih ettik” diye konuştu.

Atal, sabun üretiminde yalnızca sıcak kaynak suyu ile kalmadıklarını ve doğal mesken üretimi zeytinyağı da kullandıklarını söz ederek, sabun üretimi hakkında şunları söylemiş oldu:

“ilk vakit içinderda Ilıgöl’den suyumuzu alıyoruz. Öncellikle süzgeçten geçiriyoruz. İçerisinde taş ya da diğer bir şey var ise onları ayıklıyoruz. Suyun PH derecesini çabucak hemen ölçmedim ancak 8 üzere bir PH bedelinin olduğunu kestirim ediyorum. ondan sonrasında doğal konut üretimi zeytinyağı ile buluşturuyoruz. Kullandığımız saf zeytinyağı ile suyun yansımaya girmesine bağlı kimi sabunlar 3 saatte olurken kimileri ise suyun derecesine nazaran 4 ya da 5 saatte oluyor. Suyun damıtılması gerekiyor. Fakat pak bir su olduğundan dolayı biz bununla sabun yapıyoruz. 2 ya da 3 saat karıştırdıktan daha sonra sabunumuzu kalıplara döküp 2 hafta bekletildikten daha sonra da müşterilerimize hali hazırda sunuyoruz.”

“Bu sabunu Nemrut Krater Gölü ismiyle yurtdışına pazarlamak istiyorum”

Sabunu tüm dünyaya duyurmak istediğini lisana getiren Atal, “Amaçlarımdan bir tanesi de bu sabunu Nemrut Krater Gölü ismiyle yurtdışına pazarlamak istiyorum. hem de da tüm dünyaya duyurmak. Sabunumun ismini da Krater Sabunu olarak isimlendirdim. Cildim hassas olduğundan dolayı birinci sabunu kendimde deniyorum. Ziyan görmediğim sürece arkadaşlarıma ve akrabalarıma kullandırtıyorum. En sonunda da tüm Türkiye’ye yayıyorum” tabirlerini kullandı.