Yeni Zelanda Başbakanı Ardern’den istifa sonucu

RAM

New member
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern sürpriz bir kararla en geç 7 Şubat’ta misyonundan ayrılacağını duyurdu. Ardern Wellington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu işin ne gerektirdiğini biliyorum. Ve bunun gereğini yerine getirmek için kâfi gücüm kalmadığını da” dedi.

Başbakanlığın “ülkenin en ayrıcalıklı” nazaranvlerinden biri olduğunu söyleyen Ardern, “Ama hem de en zorlarından biri” tabirini kullandı. Sonbaharda yapılacak seçimlere atfen “Önümüzdeki dört yıl için kâfi gücü kalmadığını” söyleyen Ardern, “Ben bir beşerim. Yapabileceğimizin en düzgününü yapmaya çalışıyoruz. Ne kadar yapabilirsek. Ancak benim için için gitme zamanı” dedi.

Yeni Zelanda’da seçimler 14 Ekim’de yapılacak. Ardern seçimler yapılana dek milletvekili olarak nazaranv yapmaya devam edecek. Çocuğuyla daha uzun mühlet vakit geçireceği için keyifli olduğunu söyleyen Ardern, hayat arkadaşı ile de artık evlenmek istediğini vurguladı.

Ardern başbakanlık vazifesinin yanı sıra Personel Partisi liderliğini de bırakacak. Lakin istifa sonucunın kendisi ve partisi ile ilgili kamuoyu anketlerinden çıkan olumsuz sonuçların tesirli olduğu savlarını reddeden Ardern, “Gelecek seçimleri kazanamayacağımız için gitmiyorum. Zira kazanabiliriz ve kazanacağız da” dedi.

Yeni Zelanda: “Hepimiz biriz!”

To view this görüntü please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Ardern 2017 Ekim ayından bu yana Başkanlık misyonunu yürütüyor. 37 yaşında nazaranve geldiğinde hem ülkesinin tıpkı vakitte dünyanın “en genç bayan başbakanı” sıfatını almıştı. Ülkesinin pandemi periyodunda sert kısıtlamalar ve kapanma tedbirleriyle mümkün olduğunca az ziyan görmesini sağlayan siyasetçi, 2020 yılı Ekim ayında yapılan seçimlerde bir daha bu vazifeye seçilmişti.

Ardern bakılırsav mühleti ortasında pandemide kriz idaresinin yanı sıra 2019 yılında Christchurch’te iki mescide düzenlenen, 51 kişinin hayatını yitirdiği terör taarruzları daha sonrasında başörtüsü takarak yaptığı konuşma ile de övgü almıştı. Konuşmasında saldırıyı kınayarak dünya genelinde Müslümanlarla dayanışma bildirisi vermişti.

Ardern, Nanaia Mahuta’yı kabinesine alarak, birinci sefer yerli halk Maori’den bir hanımı dışişleri bakanlığı bakılırsavine getirmişti.

Jacinda Ardern dünya genelinde başbakanlık nazaranvini yürütürken anne olan ikinci siyasetçi. Bu unvanı birinci alan siyasetçi Pakistan’da 1990 yılında vazifedeyken anne olan Benazir Butto’ydu.

AFP / HT,JD