Vedat Alım açıklama: 2022 temmuz memur artırımı, Taban fiyat 2022 son dakika, Emekli aylığı artırımı 2022

RAM

New member
Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, Isparta Valiliği Vilayet Özel Yönetim çalışanları iftar programına katıldı.

Bakan Alım, programda, Türkiye’nin, her köşesi, köyüyle, kentiyle zenginliklerle dolu bir ülke olduğunu söylemiş oldu.

Ülkenin en büyük zenginliğinin insanları olduğuna dikkati çeken Alım, insanların geleceği ümitle baktığını, bu topraklarda bin yıldır yaşamanın şuurunda olduklarını kaydetti.

Alım, bu milletin çocuğu olmanın, ortasında yaşamanın, siyasetçisi olmanın gurur verici olduğunu lisana getirerek, “Bizim vazifemiz sizlere hizmet etmektir.” dedi.

Çalışanların, çalışanların, memurların, emeklilerin çalışma hayatının kıymetli toplumsal ortakları olduğunu aktaran Alım, Türkiye’nin her alanında gereksinimi olan bütün yurttaşların gereksinimlerini karşılamak üzere bakılırsavli olduklarının şuuruyla hareket ettiklerini vurguladı.

Alım, devlet anlayışlarının milletle birlik olmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Devletin birinci vazifesi bağımsızlığını ebediyen sürdürmek, ikinci vazifesi ise milletine hizmet etmektir. Biz devlet adamları, siyasetçiler, milletvekilleri, bakanlar milletimize hizmet ettiğimiz vakit kuvvetliyüzdür. Milletten gücümüzü alırız.

Bu bakış açısıyla Türkiye’nin hizmetinde olduğumuzu Isparta’dan da açıkça söz etmek istiyoruz. Bunun manası şu, sizin hangi talepleriniz var ise o talepleri karşılamaya hazırız. Biz kendi bildiğimizi okuyan, kendi bildiğimizi yapan değil, milletin taleplerini kendi bildiğimizle yoğurarak, siyasete dönüştüren bir siyaset anlayışına sahibiz.”

Çalışma hayatının bir öteki tarafının çalışanların ekonomik ve toplumsal haklarını korumak olduğuna işaret eden Alım, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl hem kamu çalışanlarıyla birebir vakitte personellerimizle iki büyük toplu kontrat yaptık. Bu toplu kontratlarda çalışanlarımıza geniş haklar sunduk. Daha evvel hiç bir toplu kontrat hususuna konmayan hakları koyduk. Bu talebi gerçekleştirdiğimiz, işçilerimizin beklentilerini karşıladığımız için memnunuz. Lakin hepimiz biliyoruz epey tarihi olarak insanlığın fakat birkaç yüzyılda yaşayacağı bir olayla karşı karşıyayız. Bu da salgın hastalık vaktidir. Bu salgının birkaç sorunu oldu.

Birincisi sıhhat sorunları ve sıhhat harcamalarının ortaya çıkardığı maliyetlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sıhhat konusunda yeryüzünde pandemi sürecinde ayakta kalan, bu süreçte sıhhat hizmetini muvaffakiyetle yöneten birkaç ülkeden birisidir. Tahminen de birinci sırada yer alan ülkedir. Küçücük Avrupa ülkelerini ya da uzak Asya ülkelerini Türkiye’ye örnek gösterenler daha sonra utandılar. Zira 85 milyonuna fiyatsız sıhhat hizmeti sunan, özel hastaneleri ücretsize açan pandemi sürecinde öteki bir ülke yok. Bunu Türkiye Cumhuriyeti başardı.”

Çalışma kaidelerinin bozulduğu ortamda Türkiye Cumhuriyeti’nin çalışanlarının fiyatlarını de ösöylemiş olduğini lisana getiren Alım, “ötürüsıyla biz sıhhat sisteminin yanı sıra toplumsal servislerle de hizmetlerle de bu süreçte insanlarımızın hizmetine koştuk. Salgın sürecini rahatlıkla rehabilite edebilmek için esnaftan çalışana, patrona birfazlaca takviye sunduk. Yalnızca bakanlığımız bünyesinde sunduğumuz bu dayanakların mali portresi yaklaşık 70 milyar lira civarındadır. ” dedi.

“Temmuzda emeklilerimizi koruyacak düzenlemeleri yapacağız”

Enflasyonist ortamda çalışanları ve emeklileri müdafaaya çalıştıklarına dikkati çeken Alım, şunları kaydetti:

“Isparta’dan bir haberi vermek istiyorum. Bilhassa enflasyon sürecinin tahribatlarına karşı önümüzdeki temmuz ayında bir daha personellerimizi, kamu çalışanları, memurları ve emeklilerimizi koruyacak düzenlemeleri yapacağımızın haberini vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl başında Sayın Cumhurbaşkanımızın deklare ettiğı siyasetlerle biz en düşük emekli aylığını 1500 liradan 2500 liraya getirmiştik. Ayrıyeten yüzde 30’un üstünde enflasyon farkını içeren bir artış gerçekleştirmiştik.

Temmuz ayında da emeklilerimizi koruyacak gibisi bir düzenlemeyi, şimdiden haberini sizlere vermek istiyorum. Enflasyonun, bugünkü ekonomik koşulların ağır yükünü biliyoruz. Bu ağır yükün değerli bir kısmı bildiğiniz üzere Türkiye’nin güç gereksinimini karşılamaktan geliyor. Türkiye yaklaşık 50 milyar dolar petrol, doğal gaz, güç ithal ediyor lakin buna karşın bu yükün milletimize yansımaması için elinden geleni yapıyor.

Doğal gazda meskenlere, küçük esnafa tıpkı biçimde petrolde önemli sübvansiyon uygulamalarıyla bunu hafifçeletmeye çalışıyoruz lakin güç maliyetlerinin yüksekliğine karşı bunun yetersiz kaldığının farkındayız. Bunun için taban fiyata, emeklilere yaptığımız artırımın, toplu kontratlarda verdiğimiz kıymetlerin artış oranlarının erimemesi için evvela enflasyonu denetim altına alarak bu olağanüstü süreçte toplumsal kollayıcı önlemleri, siyasetleri uygulamaya devam edeceğiz.”

Minimum fiyatı de aralıkta bir daha gündeme alacaklarını belirten Alım, “O tarih geldiği vakit bütün bu koşulları dikkate alarak bir daha minimum fiyatı değerlendirirken de Türkiye’nin çalışanlarını koruyacak bir düzeyde belirleyeceğimizi şimdiden söz etmek isterim.” tabirlerini kullandı.

“Türkiye’nin refahını artırarak enflasyonu yenme konusunda kararlıyız”

Ekonomik koşulların bütün insanların, çalışanların üzerinde bir baskı oluşturduğuna değinen Alım, “İnanın bunu aşacak güce sahibiz, bunu aşacak güç Türkiye’nin üretim gücüdür. Türkiye, endüstrisinin en makus vaktinde yüzde 13 büyüyerek bu süreçten nasıl çıkılacağının, çarkların dönerek Türkiye’nin üretim gücünü artırarak çıkacağının örneklerini vermektedir.

ötürüsıyla geleceğe karşı asla telaş duymuyoruz. Meselemiz enflasyon, enflasyonist gidişatı denetim altına almak. Bunu üretim artışıyla, ihracattan paha transferiyle, Türkiye’nin üretim ve ihracat gücüyle, Türkiye’nin refahını artırarak enflasyonu yenme konusunda kararlıyız. ötürüsıyla gelecekten kaygımız yok, uyguladığımız siyasetler konusunda inancımız var. Enflasyonun çalışanların emeğini olumsuz etkilemesine karşı da toplumsal siyaset önlemlerinden de asla vazgeçmeyeceğiz.” diye konuştu.

Türkiye’nin bütün bu kaidelere ve bölgede başlayan bir savaşın getirdiği, ekonomik, mali, jeopolitik yükleri üstlenmesine karşın önündeki maksatlarına yürümekte kararlı olduğunu vurgulayan Alım, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye hem iktisattaki meseleleri tıpkı vakitte jeopolitiğin getirdiği zorunlulukları karşılayacak bir ülkedir. Türkiye büyük bir ülkenin ismidir. Türk milleti büyük bir millettir. Büyük Türkiye yolunda ilerlemememizi ne içeride ne de dışarıda kimse engelleyemez.”