Taksicilerin en çok ceza yediği yer: Oda Lideri kontrole çıktı

RAM

New member
Taksim Meydanı, İstanbul’da taksicilere yönelik en hayli kontrol yapılan yer. Neredeyse her gün yapılan kontrollerde taksicilere cezalar yağıyor.

Geçtiğimiz gün trafik polisleri, ‘Müşteri seçen’, ‘kural ihlali yapan’ ve ‘usule uygun olmayan araçlara’ idari para cezası kesti, biroldukca taksi ise trafikten men edildi. Taksim civarındaki otoparklar trafikten men edilen taksilerle doldu.

Tıpkı yerde bir kaç gün daha sonra Taksiciler Esnaf Odası Lideri (İTEO) Eyüp Aksu ve idare şurası üyeleri kontrole çıktı.

Taksim Meydanı’nda saat 15.00’te başlayan kontrollerde taksiler tek tek durduruldu. Toplamda 28 taksi sürücüsünün ehliyet, ruhsat ve belediye dokümanları denetim edildi.

Kontrolle ilgili konuşan Eyüp Aksu, taksicilerin kurallara uygun biçimde davrandığını ve bütün yolcuları aldığını belirtti. Aksu, ayrıyeten emniyet ve belediyelerle ortak kontrol yapmaya hazır olduklarını da tabir etti.

Aksu, kontrol öncesinde yaptığı açıklamada, “Günün birtakım saatlerinde, turistin ağır olduğu, taksi yolcusu sayısının yüksek olduğu yerlerde, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası olarak kontrol yapıyoruz. Tabi yaptırım ve kontrol yetkimiz olmamasına karşın yapıyoruz. Burada yolcu seçme, taksimetre açmama, sürücü davranışlarıyla ilgili tespit yapıyoruz. Evrakları ve taksi çalıştırma ruhsatını da denetliyoruz. Rapor tutuyoruz, emniyetimiz ve belediyemiz ile raporu paylaşıyoruz” dedi.

Kontrollerin Oda Lideri tarafınca yapılmaması gerektiğini söyleyen taksi sürücüsü Fehmi Tanoğlu, “Müşteri gelecekti, gelmedi. Yoldan dönüyorum. Kontrolü denetim misyonu olanlar yapsın, oda liderinin işi bu değil” dedi. Bir öteki taksi sürücüsü Tolga Göray ise Aksu’yu görür görmez çalışma saatlerinden yakındı. Göray, “Çalışma saatlerimiz saat 19.00-20.00’yi buluyor. Acıkıyoruz, tuvalete gidemiyoruz. Aplikasyona gidiyoruz, polis çeviriyor. ‘Aplikasyon sistem dışı’ diyor, aracımızı bağlıyor. Kontrol sırasında yanlarına taksicilerden bir kişi almaları gerek. Biz ne yapacağız. Herkes mi suçlu” sözlerini kullandı.

Bayan taksi sürücüsü Havva Aydın Sancaktutan ise iki aydır lüks taksi sürücülüğü yaptığını belirterek, “Ben oğlum için taksicilik düşündüm lakin onun vakti olmadığı için ben başladım. Çok keyif alıyorum. İnsanların yargısız infaz yapmasına karşın hazırım” diye konuştu.

Aksu kontrol daha sonrasında yaptığı açıklamada ise, “Hem burada durup uzaktan takip yaptık. Yolcu alıyorlar mı, gidiyorlar mı diye. tıpkı vakitte yolcu üzere davrandık. hiç bir taksi nereye gidiyorsunuz diye sormadı. Hiç sormadan yolcularını aldılar. Sol şeridi seçmediler, taksimetreleri açıktı. Kontrollerde, resmi manada bütün evrakların tam olduğunu da gördük” halinde konuştu.