Suriye’ye insani yardım için Rusya’dan olumlu sinyal

RAM

New member
Suriye’nin kuzeybatısındaki yaklaşık 4 milyon beşere Türkiye üzerinden insani yardım ulaştırılmasını sağlayan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Kurulu programınının müddetinin dbulunmasına sayılı günler kala Rusya’dan bu operasyonların uzaltılması konusunda olumlu sinyal geldiği bildirildi.

Reuters’a konuşan diplomatlar, Rusya’nın BM Güvenlik Kurulu’ndaki muhataplarına, insani yardımların devam etmesine müsaade vereceği tarafında sinyal verdiğini söylemiş oldu.

Suriye’de muhaliflerin denetimindeki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına yönelik operasyonlara altı aylığına müsaade veren BM Güvenlik Kurulu sonucunın mühleti 10 Ocak’ta doluyor. BM Güvenlik Kurulu’nun kararla ilgili oylamayı 9 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirmesi planlanıyor.

Yardım programının uzatılması için BM Güvenlik Kurulu’nun beş daimi üyesi Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere’den hiç birinin itiraz etmemesi şartıyla en az dokuz üyenin onayı gerekiyor.

Fotoğraf: ED JONES/AFP/Getty Images

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dimitriy Polyanskiy, Reuters’a yaptığı açıklamada, mevzuyu hala “artıları ve eksileriyle” değerlendirdiklerini söylemiş oldu.

Temmuz ayında kabul edilen BM Güvenlik Kurulu sonucunın uygulamada Rusya’nın “beklentilerinin hayli uzağında” kaldığını belirten Polyanskiy, mevzuyu Şam idaresiyle ele aldıklarını ve sonuncu sonucun Pazartesi günü Moskova tarafınca verileceğini tabir etti.

Ancak ajansa konuşan diplomatların verdiği bilgiye nazaran, Güvenlik Kurulu üyeleri operasyonların altı ay daha uzatılmasını sağlayan karar tasarısının metni üzerinde geçen hafta gayriresmi olarak mutabakata vardı.

Guterres’ten uyarı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen ay Güvenlik Kurulu’na yönelik raporunda, milyonlarca insanın hayatının bu operasyonlara bağlı olduğunu bildirmişti. Guterres, kelam konusu onayın yenilenmesinin “hem ahlaki birebir vakitte insani bir zorunluluk” olduğunu ve kritik kıymet taşıdığını belirtmişti.

Rusya’nın Pazartesi günkü oylamada çekimser kalarak yardımların uzaltılmasına müsaade vermesi hâlinde BM Güvenlik Kurulu’ndaki onay sürecinin geçmişteki kadar sancılı geçmemesi sağlanmış olacak. Son olarak geçen Temmuz ayında operasyonların uzatılması için üç kere oylamaya gidilmesi gerekmişti. Program, BM Güvenlik Kurulu sonucunın mühleti dolduktan iki gün daha sonra uzatılabilmişti.

Rusya’nın itiraz öne sürülen nedeni

Şam rejiminin en büyük destekçilerinden Rusya, yardım operasyonlarının Suriye’nin egemenliğini ihlal ettiğini savunuyor. Moskova, yardımların Suriye ortasından dağıtılması gerektiğini belirtiyor. Lakin Suriyeli muhalifler bu biçimde bir durumda yardımların hükümet denetimine geçeceği tasasıyla bu teklife karşı çıkıyor.

Guterres geçen ayki raporunda, Suriye ortasından dağıtılacak yardımların “BM’nin büyük çaplı hudut ötesi operasyonun boyut ve kapsamının” gerisinde kalacağını söz etmişti.

BM Güvenlik Kurulu’nun onayıyla 2014 yılından beri Suriye’de muhaliflerin denetimindeki bölgelere besin ve ilaç üzere insani yardımlar ulaştırılıyor.

Programın başladığı birinci senelerda insani yardım Irak ve Ürdün’deki birer, Türkiye’deki iki hudut kapısı üzerinden sağlanıyordu. Lakin ondan sonrasında Rusya ve Çin’in itirazları üzerine bu hudut kapılarının sayısı sonlandırıldı. Şu an kelam konusu program kapsamında yalnızca Türkiye’nin Cilvegözü Hudut Kapısı’nın karşısındaki Babülhava’dan Suriye’ye yardım ulaştırılıyor.

DW,rtr/CÖ,BÖ