Sualtı sanatçısı Jürgen Claus, 88 yaşında Aachen’de hayatını kaybetti

Leila

Global Mod
Global Mod
Su onun elementiydi. Jürgen Claus, okyanusların gizemli derinliklerini sanatı için sahneye dönüştürdü. Gençliğinde ve hatta yaşlılığında, tam olarak hayal gücümüzün ulaşamayacağı yerlerde performans sergiledi. Sanat temaları keşfedilmemiş okyanuslar, güneş ve dikkatsiz insan faaliyetleri nedeniyle giderek daha fazla tehlikeye giren çevreydi.

Deniz kaşifi Jacques-Yves Cousteau’nun arkadaşı, Rhenish Zero sanatçıları Otto Piene ve Heinz Mack’in yanı sıra yakın zamanda ölen ZKM patronu ve performans sanatçısı Peter Weibel’in arkadaşı bu şekilde Alman sanat tarihinde büyük bir figür haline geldi. Parlak spot ışıklarından kaçan biri.

Claus, 2000 yılına kadar Köln Medya Sanatları Akademisi’nde ders verdi ve yakın zamanda “Yaratıcı Bir Deneyim Olarak Okyanus” adlı resimli kitabı yayımlandı. Az önce ölüm haberi geldi. Salı günü 88 yaşında Aachen’de öldü. Hayatı boyunca mülkünü ZKM Karlsruhe’ye verdi.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Sanatçı, denizcilik sanatçısı ve medya profesörü Jürgen Claus, Kasım 2007’deCC BY-SA 3.0/Nora Claus

Sovyet yönetmen Gennady Chebotaryov, 65 yıl önce Batı Alman avangardist Jürgen Claus’u ve onun okyanus kaşifleri Hans Hass ve Cousteau ile yaptığı muhteşem su altı performanslarını duymuş olabilir. Belki de eylemlerden ilham aldı ve “sosyalist gerçekçilik” dogmasına rağmen, Alexander Belyayev’in romanından uyarlanan “Amfibi Adam” bilim kurgu filmini daha da cesurca yaptı. Film, Doğu Almanya hükümetinin Berlin’de duvar inşa ettirdiği 1961 yılında çekildi. Ertesi yıl Doğu Bloku’ndaki sinemalarda gösterime girdi. Yalnızca Sovyetler Birliği’nde yaklaşık 64,5 milyon kişi bunu gördü.

Bir daha asla karada

Ben de, babamın memleketi Transilvanya’yı ziyaret eden bir yaz tatili çocuğu olarak, birkaç kez arkadaşlarımla Seiburg’da sinemaya dönüştürülen köy spor salonuna gittim. Ses Rusçaydı, altyazı ise Rumenceydi. Neredeyse hiçbir şey anlamadım ve muhteşem su altı çekimlerine ve kahramanın hikayesine hala hayran kaldım: Ichthyander, yarı Adonis, yarı balık adında bir melez, bir balıkçı kıza aşık. Deneylerle yaratılmış bir bilim adamının oğludur ve hem karada hem de okyanusta yaşayabilmektedir. Ancak bir vurguncu onun peşindedir. Onun yanında inci avcısı olarak çalışması, onu ağla yakalaması ve bir su kabına hapsetmesi gerekiyor. Bu akciğerlerinin küçülmesine neden olur. Kaçmayı başardığında yalnızca suda yaşayabilir ve asla karaya dönemez.

Jürgen Claus’un eşsiz okyanus performanslarını izlediğimde artık filmin melankolik şiirini hatırlıyorum. Onu bir efsane yapan da tam olarak bilim ve şiirin bu karışımıdır.