Seyahat davası 25 Nisan’a ertelendi

RAM

New member
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen Seyahat davasında karar çıkması bekleniyordu. Mahkeme heyeti duruşmayı, 25 Nisan Pazartesi gününe erteledi.

Çağlayan Adliyesi’nde görülen Seyahat davasının sekizinci duruşması öncesi Taksim Dayanışması adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu akıl ve hukuk dışı dava derhal geri çekilmeli, kurgu ithamlarla yargılanmak istenen arkadaşlarımız hakkındaki argümanlar düşürülmeli, somut hiç bir kanıt olmadığı biçimde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala derhal özgür bırakılmalıdır” denildi.

Çok sayıda diplomatik temsilci ve milletlerarası gözlemcinin takip ettiği duruşmaya Türkiye Barolar Birliği Lideri Erinç Sağkan, CHP’li milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu, Ali Şeker, HDP’li milletvekilleri Züleyha Gülüm, Garo Paylan ile TİP’li milletvekili Ahmet Şık’ın yanı sıra hayli sayıda kişi katıldı.

“Gezi direnişi fon ile açıklanamaz”

Duruşmada sanıklar Mücella Yapan, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden ile Yiğit Ali Ekmekçi hazır bulundu. Savunmalar başladığında birinci kelamı alan Ali Hakan Altınay, “Hukuka muhalif kanıtları kabul etmiyorum. Dört yıldır mecnun saçması bir öykünün ortasında debeleniyoruz” diyerek suçlamaları reddetti. Duruşmada, Mücella Yapan, Can Atalay ve Tayfun Kahraman ortak savunma yaptı. birinci vakit içinderda Yapıcı’nın okuduğu ortak savunmada,”Gezi Direnişi bu ülke tarihinin en demokratik, yaratıcı, eşitlikçi ve en kapsayıcı barışçıl kitlesel hareketi. Ölümcül polis şiddetine karşı her kentte yankılanan barışçıl ve haklı reaksiyonun ismidir Seyahat. Milyonlarca insanı haftalarca insanı sokağa dökecek tek güç, halkın kendi iradesidir” tabirleri yer aldı.

Osman Kavala yargılanıyorFotoğraf: Christophe Gateau/dpa/picture alliance

Ortak savunmada, Taksim Dayanışması’nın Seyahat Parkı hareketleri sürecinden tüm yetkililere yurttaşların talep ve beklentilerini iletmek ve kamu yönetimine yükümlülüklerini hatırlatmak üzere diyalog kurmaya çabaladığı belirtilerek, “İstanbul valisinden büyükşehir belediye liderine, başbakan yardımcısından başbakana ve cumhurbaşkanına kadar tüm yetkililere bu talepler iletilirken demokratik kamuoyu yaratmak maksadıyla kararlı, ısrarlı ancak her vakit barışçıl etkinliklere davet yapıldı” denildi. Hem iddianame tıpkı vakitte mütalaanın akla ve vicdana sığmadığını savunan Yapan, Atalay ve Kahraman, “Gezi direnişi fon ile para ile açıklanamaz, Seyahat müddetince tüm gereksinimler imece yordamı karşılandı. Provokatif müdahalelere kolluğu sevk ve yönetim eden tüm şeflerin Fethullahçı çete mensubu olduğunu sonrasındasında daima birlikte öğrenmedik mi” diye konuştu.

“İddianame bir senaryo olsa çekilemez bulurdum”

Dava kapsamında yargılanan sinemacı Çiğdem Mater Utku, “Çekmediğim bir sinemayla belgeye dahil edildim. Yapılmamış bir sinemayla hükümeti güç durumda bırakmak mümkün değil. Belgesel çekilmiş olsaydı da kanıyı açıklama ve yayma kapsamında cürüm teşkil etmeyecekti. Sinemacı olarak epeyce fazla senaryo okudum. Bu iddianame beni en hayli şaşırtan metinlerden biri oldu. Üretimci olarak bir senaryo olsa çekilemez bulurdum” dedi ve beraatini talep etti. Mine Özerden ise Seyahat Parkı hareketleri için iddianamede dillendirilen fon tezlerine ait, “Gezi’yi fonlamak için aracı olduğum argümanını hakaret addederim” dedi. Yiğit Ali Ekmekçi ise “Akla ve mantığa muhalif teşebbüslere son vermenizi talep ediyorum” diye konuştu.

Kavala: “Tutukluluğumun sürdürülmesiyle kamu yetkisi berbata kullanıldı

Son olarak duruşmaya SEGBİS aracılığıyla bağlanarak kelam alan tutuklu iş insanı Osman Kavala, “Alınacak sonucu etkileyeceğini beklemesem de daha evvel söz etmiş olduğum birtakım gerçekleri son bir sefer daha vurgulamak gereksinimi hissediyorum” kelamlarıyla mütalaaya karşılık vermeye başladı. Kavala, “Yargı sürecinde Cumhurbaşkanı ve öbür siyasalların suçlayıcı demeçleri, bu davayı siyasi tesir altında büsbütün deformasyona uğramış bir yargı olayı, tutukluluğumun sürdürülmesini de kamu yetkisi berbata kullanılarak gerçekleştirilen hürriyetten mahrum bırakma aksiyonu haline getirmiştir” dedi. Osman Kavala, komplo teorileriyle ve aldatıcı beyanlarla doldurulmuş tuhaf bir iddianame hazırlandığını savunarak, “Bu iddianameye bakılırsa ben uzun yıllar boyunca sanat kültür faaliyetleri kisvesi altında azınlıkları devlete karşı kışkırtmışım, bu faaliyetler aracılığıyla casusluk gayesiyle toplumun toplumsal, kültürel özellikleri ile ilgili kıymetli bilgiler temin etmişim” diye konuştu.

Seyahat hareketlerinde polis göstericilere sert müdahalelerde bulunmuştuFotoğraf: AFP/Getty Images/B. Kilic

“İddianame Seyahat protestolarını kriminalize etmeye çalışıyor”

Kavala, iddianameyi eleştirerek, “Henri Barkey ile sıkı bir işbirliği ortasında çalışmışım lakin çalışmalar epeyce profesyonelce yürütüldüğü için bu işbirliğini kanıtlayacak delil bulunamamış. Buna karşın, Barkey’nin 10 Mart 2016 tarihinde Adana’ya gittiğinde benim birebir tarihte Fransa’da olmam üzere kıymetli bulgulara ulaşılmış” dedi. İkinci iddianamenin yalnızca kendi tutukluluğunu sürdürmek için hazırlandığını lisana getiren Kavala, “Gezi iddianamesi de beni amaç alıyor lakin daha değerli bir fonksiyonu de var: George Soros’un ve benim içine yerleştirildiğimiz kurgu kullanılarak Seyahat protestoları kriminalize edilmeye, bunlara katılan yüzbinlerce yurttaşımızın iradeleri itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor” diye ekledi.

Mütalaada hukuk normlarına bakılırsa hazırlanmış değerlendirilme yerine siyasi aktörlerin telaffuzlarını yansıtan Seyahat olayları kurgusunun yenidenlandığını söz ederek, “yaşamımın 4.5 yılını kaybettikten daha sonra teselli bulabileceğim şey, yaşadıklarımın yargıdaki meselelerle yüzleşilmesine katkıda bulunması ve benden daha sonra yargı karşısına çıkacak olanların daha adil bir muamele görmeleri ihtimalidir” dedi. George Soros’un Türkiye ziyaretlerinde bütün idare heyeti üyeleriyle yaptığı Açık Toplum Vakfı’nın çalışmalarının değerlendirildiği toplantılar haricinde Soros’la özel bir irtibatı olmadığını lisana getirerek, “Benim dışımda Açık Toplum Vakfı’nın hiç bir idare heyeti üyesinin tabirine başvurulmamış olması, Soros’un da suçlananlar içinde olmaması, Soros’un benim üzerimden Seyahat protestolarını organize ettiği, kaynak aktardığı kurgusuna, bunu yazanların da inanmadığını göstermektedir” dedi.

“Adınız Cengiz Holding ise adalet limanı sığınacağınız son limandır”

Sanık savunmalarının akabinde avukatlar kelam almaya başladı. Avukat Tora Pekin’in konuşması sürerken mahkeme liderinin Pekin’e 10 dakika daha müddet vereceğini söylemesi üzerine avukat Fikret Birinciyiz, “böyle müddet verilmesi kabul edilemez” diyerek mahkeme liderine itiraz etti. Avukat Pekin, “17 Aralık takipsizlik sonucunda ‘Adalet limanı insanların sığınacağı son limandır’ demişler. İsminiz Cengiz Holding ise, Kolin’se, Limak’sa adalet limanı sığınacağınız son limandır lakin isminiz Mücella Yapıcı’ysa, Can Atalay’sa, Osman Kavala’ysa ismi ağırlaştırılmış müebbettir. İşte dava bu, söyleyecek öbür bir şey yok” diye konuştu.

Dava, 25 Nisan Pazartesi günü görülmeye devam edilecek.