Rusya: Azovstal çelik fabrikası hariç Mariupol denetimimizde

RAM

New member
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Lideri Vladimir Putin’e Ukrayna birliklerinin ve sivillerin sığındığı Azovstal demir çelik fabrikası hariç olmak üzere Mariupol kentini ele geçirdiklerini bildirdi.

Kremlin’de düzenlenen ve televizyondan canlı olarak yayınlanan görüşmede Putin, Şoygu’yu Mariupol’daki başarılı operasyon niçiniyle tebrik etti. Azovstal’a bir taarruzda bulunmanın gerekli olmadığını söyleyen Putin kuşatmanın emniyetli bir halde sürmesini istedi.

“Sanayi bölgesine taarruzda bulunma teklifini gereksiz olarak görüyorum” diyen Putin “Bunu iptal etmenizi emrediyorum” dedi. Fabrikanın altındaki yeraltı geçitlerine girmeye gerek olmadığını söyleyen Putin “Sanayi bölgesini o denli bloke edin ki bir sinek bile geçemesin” diye konuştu.

Azovstal’dan ayrılacak tüm Ukrayna güçlerinin canlarının garanti altında olduğunu belirten Putin, kendilerine hürmetle davranılacağını ve yaralılara tıbbi yardım yapılacağını söylemiş oldu.

Şoygu’nun Putin’e verdiği bilgilere bakılırsa Azovstal çelik fabrikasında 2 bin Ukrayna askeri bulunuyor. Çarşamba günü Rusya’nın yine teslim olma daveti yaptığı Ukrayna askerleri, bu çağrıyı bir kere daha redderek kendilerine güvenlik garantisi verilmesini istemişti. Azovstal’da bulunan çok sağcı Azov Taburu’nun Kumandan Yardımcısı Sviatoslav Palamar, “Tüm uygar dünyaya güvenlik garantilerine katılma daveti yapıyorum” demişti.

MariupolFotoğraf: Nikolai Trishin/TASS/IMAGO

Mariupol’dan sivillerin bir kısmı bugün de tahliye edildi

Mariupol’dan sivillerin tahliyesi için bugün dört otobüs ayrıldı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk toplumsal medya hesabından, “Dört tahliye otobüsü dün insani koridordan geçerek kenti terk etmeyi başardı” paylaşımına bulundu. Kentteki bayan, çocuk ve yaşlıların tahliyesinin Perşembe günü de devam edeceğini belirten Vereşçuk, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada siviller için kaçış koridoru oluşturma teşebbüsünün başarısız olduğunu söylemiş; Rus birliklerinin varılan ateşkesi ihlal ettiğini ve tahliye otobüslerinin geçişine müsaade vermediğini açıklamıştı.

Luhansk’ta besin sorunu

Luhansk Bölge Valisi Serhiy Hayday, Siyevyerodonetsk kentinde tüm besin satan dükkanların tahrip olduğunu deklare etti. Kentte sağlam tek bir marketin bile kalmadığını belirten Hayday, kentte yaşayanların beslenme sıkıntısının insani yardımlarla çözülebildiğini söylemiş oldu. Hayday, Rubijne ve Novdrujek kentlerinde de birtakım konutların yıkıldığı bilgisini paylaştı. Rusya yanlısı ayrılıkçılar Rubijne’yi aldıklarını duyurmuş Ukrayna tarafı kentin bir kısmının Rus güçlerinin eline geçtiğini doğrulamıştı.

Başşehir Kiev yakınlarındaki Borodyanka’da ise dokuz sivilin cansız vücuduna ulaşıldı. Kiev bölgesi emniyet müdürü, “Bu beşerler işgalciler tarafınca öldürülmüş ve kimilerinin üzerinde azap işaretleri var. Bu insanların sivil olduğunu vurgulamak isterim. Rus ordusu direniş göstermeyen sivilleri bilerek vuruyor” dedi.

AFP,dpa / EC,ET