Kuantum Kıyameti geliyor: Uzmanlar tarih verdi

RAM

New member
“Kuantum Kıyameti” tasası , bu yılın başlarında, Çinli araştırmacılar tarafınca hazırlanan bir akademik makalenin, bir kuantum bilgisayarın (diğerlerinin yanında Google ve IBM tarafınca geliştirilmekte olan yeni bir teknoloji) insanları ve kurumları çevrimiçi olarak inançta tutan şifreleme hallerini kırabileceğini öne sürmesiyle ortaya çıktı.

Siber güvenlik şirketi Sectigo’dan uzman Tim Callan, halihazırda var olan kuantum bilgisayarların bile bir gün “bugün kullandığımız şifreleme biçimlerini çözebileceği” konusunda uyardı. Callan’ın uyarısı, Chicago Üniversitesi’ndeki araştırmacıların hacklenemez bir kuantum internet üzerinde çalıştıklarını açıklamasından kısa bir süre daha sonra geldi.

aynı vakitte, şu anda bilgisayarlar, ayrıntıları korumak için açık anahtarlı şifreleme ismi verilen bir sistem kullanıyor. Bu durumda, cep telefonu üzere aygıtların iki anahtarı bulunuyor: bir genel anahtar ve bir özel anahtar.

GELENEKSEL BİLGİSAYARLAR İÇİN İMKANSIZ

Araştırmacılara göre cep telefonunuz ile bağlantı kurmaya çalışan diğer bir cihaz bir bildirisi şifrelemek için telefonunuzun genel anahtarını kullanıyor ve iletisi uzun bir sayıya dönüştürüyor. Akabinde bu sayı, orjinal iletisi ortaya çıkarmak için telefonunuzun özel anahtarı ile açılıyor. Callan, bu durumun klâsik bilgisayarlar için neredeyse imkansız olduğunu ve kodun kırılmasının yaklaşık 300 trilyon yıl süreceğini söylemiş oldu.

Ancak uzmanlar, dizaynları yardımıyla kuantum aygıtlarının, her türlü şifrey,i kısa bir süre ortasında çözebileceğini belirtti.

KUANTUM BİLGİSAYARLARI VE KLÂSİK BİLGİSAYARLAR ORTASINDAKİ FARK NE?

Geleneksel bilgisayarlar, “0”ı yahut “1”i temsil eden elektronik yahut optik darbeler kullanırken, kuantum makineleri, “0, “1”, yahut hem “1” tıpkı vakitte “0” olarak ayarlanabilen bir ışık parçacığı olan bir fotonları kullanıyor.

Yani bir kuantum bilgisayarı tüm muhtemel tahlilleri tek bir yerde kodlayabiliyor. Akabinde, bu tahliller ondan sonrasında gerçek kombinasyonu ortaya çıkarmak için birbirini iptal ediyor.

“BANKA HESAPLARI, DEVLET SIRLARI VE DAHA KACI AÇIĞA ÇIKABİLİR”

Callan, mevzuya ait yaptığı açıklamada, “Kuantum bilgisayarların evrimi, data güvenliği için kıymetli bir tehdit oluşturuyor. Muazzam süreç güçleri, şifrelemeyi büyük bir süratle kırarak kıymetli bilgileri, banka hesabı detaylarından tıbbi kayıtlara ve devlet sırlarına kadar her şeyi açığa çıkarabilir. Bu senaryo o kadar tasa verici ki uzmanlar buna ‘Kuantum Kıyameti” ismini veriyor” diye konuştu.

Diğer taraftan, bilim insanları kuantum bilgisayarlar, birebir anda “1”,” 0” yahut her ikisi sayısı da içeren ‘kübitleri’ kullandıkları için ‘klasik bilgisayarlardan’ milyonlarca kat daha süratli olacak.

Callan, siber güvenlik uzmanları tarafınca Q-Day olarak da isimlendirilen bu senaryoda, dünyanın sırlarının gereğince kuvvetli bir kuantum bilgisayarı olan herkes için savunmasız hale geleceğini belirterek, “ABD’de Biden yönetimi geçen yıl bir kuantum saldırısına karşı muhafaza sağlamak için güvenliğini güncelleme planlarını duyurdu. Hükümetlerin bu niçinle kaygı duymaya başladığını nazaranbilirsiniz” dedi.

Öte yandan, kuantum bilgisayarlar çabucak hemen emekleme etabında bulunuyor. Halihazırda geliştirilenler içinde IBM’in 2021’de tanıtılan, 400 kübit içeren ve şimdiden son derece kuvvetli olan Osprey bilgisayarı bulunuyor. Lakin Çinli araştırmacılar, 378 kübitlik nispeten küçük bir kuantum bilgisayarın bile kuvvetli şifrelemeyi kırabileceğini öne sürüyor.

8 İLE 20 YIL ORTASINDA GERÇEKLEŞMESİ MUHTEMEL

Callan, “Araştırmacıların şifrelemeyi kırdığına dair son argüman, bizi kuantum kıyametinin oldukçatan gelip gelmediğini merak etmeye davet ediyor. Bu soruyu gerçek hayatta test ederek yanıtlamak için IBM üzere gereğince kuvvetli bir kuantum bilgisayarın sahibine muhtaçlığımız olacak üzere görünüyor” dedi.

Son olarak Callan, bu biçimde bir atılımın ne kadar süreceğinin belirsizliğini koruduğunu söz ederek, “Uzmanlar Kuantum Kıyametinin önümüzdeki 8 ila 20 yıl ortasında gerçekleşebileceğini iddia ediyor” dedi.