Klasik arabalar göz kamaştırıyor

RAM

New member
Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen Türkiye’nin en büyük kapalı alan Klasik Araba Standı devam ediyor. Stantta, Cumhuriyetin 99. yılı olması sebebiyle 99 klasik araç sergileniyor.

Klasik arabaların kimileri 1950’lerden, kimileri 60’lardan kimileri daha da 1940’lardan günümüze geliyor. Klasik araçlar tüm hoşluğuyla nazarannleri kendisine hayran bırakıyor. Sahiplerinin adeta bir bebek üzere sevip ilgi gösterdiği, bakımlarını yaptığı bu araçlara, yaşlıların yanı sıra gençler ve çocuklar da ilgi gösteriyor.

“Klasik araba tutkusu yalnızca klasik araba merakı değil”

Konya Klasik Araba Derneği Lideri Muammer Deveci, standın Türkiye’nin en büyük kapalı alan klasik araba standı olduğunu belirterek, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Buraya 99 araç katılıyor. Birbirinden bedelli birbirinden bakımlı araç bunlar. 99 araç yapmamızdaki gayemiz de Cumhuriyetin 99. yılını temsil edelim Ekim’in sonunda diye bunu istedik. Burada o denli araçlar var ki epeyce bakımlı epey pahalı. Kimileri limited edition dediğimiz özel seri araçlar ya da epey az üretilmiş epey kıymetli klasikler var burada. Klasik araba tutkusu yalnızca klasik araba merakı değil.

Klasik araba tutkusu araçların yapıldığı devirde, üretildiği devirde 50 yıl evvel 70 yıl evvel imkansızlıklar ortasında bunlara emek, bunlara verilen bedel, azim, çalışma, göz parıltısı, el emeği. Biz bu emeğe bu göz parıltısına onların verdiği emeğin hürmeti olarak araçları sergiliyoruz. Bizim araçlara düşkünlüğümüz onların emeğine hürmeti. Yani sanatkarların emeğine hürmeti bu. Günümüz için bunu nasıl yaptılar dediğimiz 70 sene evvel büyük hayallerle, zira internet yok, bilgisayar yok, bu beşerler hayalleriyle bunları yapmışlar. Yaparlarken de imkansızlıklar içerisinde, tezgahlar yok, kadroları yok, elleriyle bunları yapmışlar epey çalışmışlar. Çok önemli bir ilgiyle karşı karşıyayız, bilhassa bayanlardan, ergenlerden… Bundan fazlaca mutluyuz. İnşallah bunu Selçuklu Belediyemizle birlikte her yıl yapmak istiyoruz. Sanat sevgisini gençlere aşılamak istiyoruz. Zira araba sevgisinden fazla bu bir sanat sevgisi sanata olan hürmettir, çalışmaya olan sevgidir. Bunları gençlerimize aşılamak istiyoruz.”

Lider Muammer Deveci araçların hepsinin birbirinden pahalı olduğunu belirterek, “Çoğu araç Türkiye’de tek, şu anda bir ikincisi yok. Türkiye’de tek olmasından bu araçlara bir kıymet de biçemiyoruz. Bunları saklamak, korumak hakikaten hayli güç. Çok önemli masrafları var lakin merakımız bu masraflarımızı bu emeğimizi kapatıyor” tabirlerini kullandı.

“60 yaşındayım, 12 yaşımdan beri klasik arabalarla uğraşıyorum”

Esnaflıktan emekli olduğunu ve klasiğe gönül verdiğini söyleyen klasik araba sahibi Ali Öziplikçi, “Çocukluğumuzdan beri klasiklere gönül veriyoruz. Onun için artık emekliliğimi burada değerlendiriyorum. 60 yaşındayım, 12 yaşımdan beri klasik arabalarla uğraşıyorum. Birinci, babamın getirdiği klasik arabayla tanıştım. Stanttaki bu arabayı 2012’de Bursa’dan getirdim. Çok dökük bir vaziyetteydi, bunu ben topladım. Yüzde 95 modüllerini Amerika’dan getirttim. Burada topladık. Özel kendi ustalarımızla birlikte elimizden geldiği kadarıyla bu hale getirdik. Bir tane daha var bende. 68 var o da tıpkı biçimde onu da Amerika’dan modüllerini getirdik, topladık. Şu anda garajımızda bekliyor. 72 model Chevrolet Caprice, Chevrolet’ın en üst modeli bu otomobil. Direksiz olması, hardtop olması, 4 cam otomatik, klima merkezi sistem. Otomobilde defrost var, yeni model otomobillerin birçoklarında defrost yok. 72 model bulunmasına karşın bu otomobilde defrost var. Aklına ne geliyorsa bu otomobil mevcut” biçiminde konuştu.

Klasik Araba Standı 8 Kasım’a kadar Selçuklu Kongre Merkezinde meraklıları bekliyor.