Kitap kaynakçası nasıl yazılır örnek ?

Kerem

New member
Kitap Kaynakçası: Kitaplarınızı Öyle Bir Gösterin Ki, Üniversite Hoca’nız Hayran Kalsın!

Herkese merhaba! Bugün, biraz eğlenceli bir konuya dalacağız: Kitap kaynakçası nasıl yazılır? Tamam, belki çoğumuz kitap kaynakçası yazarken “Bunu neden yapıyorum?” diye düşünüyoruz ama merak etmeyin, bu yazıda sadece kuru kuru kurallara değinmeyeceğiz. Kitap kaynakçasının sihirli dünyasına biraz mizahi bir bakış açısıyla gireceğiz. Hazır olun, çünkü bu yolculuk bazen karmaşık ama çok eğlenceli olabiliyor!

Öncelikle, “Kitap kaynakçası” dediğinizde aklınıza ilk gelen şey, o korkutucu, düzenli ve çokça takip edilen kuralların bir araya geldiği kağıt yığınıdır. Üniversite yıllarını hatırlayanlar için bu, sık sık başvurduğumuz bir alan olmuştur. Ama neden bu kadar ciddi ve kuralcı? Kaynakça yazarken, “Benim amacım bu kitabı alıp okumak, neden düzenli yazmak zorundayım?” gibi soruları sormak oldukça doğal.

Ama gelin biraz daha stratejik düşünelim. Bir kaynakça, başkalarına fikirlerimizi ne kadar ciddiyetle sunduğumuzu gösterir. "Bu kitap kaynakçasını düzgün yazmazsan, ciddiye alınmazsın!" Bu, hiç de abartılacak bir şey değil. Kitaplar, yazarlar ve fikirler birbirine bağlanırken, en iyi sonucu almak için bu bağları sağlam yazmamız gerekiyor.

Erkekler Strateji Kurar: Kaynakça Yazarken İşin İçine Biraz Düşünce Katmak

Diyelim ki siz, kitap kaynakçasını yazarken çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemek isteyen bir erkeğisiniz. Hemen durun, burada hemen klişe yapacağım diye korkmayın. Evet, evet; erkeklerin çözüme yönelik yaklaşımlarını çok duyduk, ama bunu tamamen ciddiyetle açıklayacağım. Erkekler kitap kaynakçasını yazarken genellikle en hızlı şekilde doğruya ulaşmaya çalışır. Bu, sistematik bir yaklaşım gerektirir. Erkeklerin kaynakça yazarken en çok tercih ettiği yöntemlerden biri şudur: “Bunu kesin ve net bir şekilde yapmalıyım!”

Ahmet, mesela, kaynakça yazma işine ciddi yaklaşan bir tiptir. Başlangıçta, kaynakçanın tek bir doğru formata indirgenebileceğini düşünür. “Kitap adını, yazarın soyadını, yılını yazdım, tamamdır!” diye düşünen Ahmet, her şeyin belirli bir şablona oturmasını ister. Kısacası, Ahmet bir çözüm odaklı düşünür ve en kısa yoldan ne yapılması gerekiyorsa onu yapar. O yüzden Ahmet’in kitap kaynakçası genellikle pratik, düzenli ve doğru olur.

Ama burada öğrenmek isteyenlere bir tavsiye: Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı bazen sizi "formatın dışına çıkmaktan" alıkoyabilir. Yani, evet doğruyu yapıyorsunuz, ama bazen biraz da yaratıcı olmanız gerekebilir.

Kadınlar Empatik Yaklaşır: Kaynakçanın Arka Planındaki Bağlantılar

Öte yandan, Elif gibi empatik bir yaklaşım sergileyen bir kadın için kitap kaynakçası yazmak bir bakıma daha derin anlam taşır. Elif, sadece kitaptaki bilgilerle ilgilenmekle kalmaz; kitabın yazarının fikri dünyasıyla bağ kurar, kaynakça yazarken o yazarın düşüncelerine ne kadar saygı gösterdiğini de düşünür. Kitap kaynakçası, bir anlamda duygusal bir ilişki kurma süreci gibidir.

Elif, kitabın yayımlandığı yılın toplum üzerindeki etkisini de sorgular. O kitabı yazan kişi neden bu konuya odaklanmıştı, bu kitap hangi dönemde popüler oldu? Bu yüzden Elif’in kaynakça yazarken bazen teknik detaylardan sapması olasılığı daha yüksektir. Onun için doğru formatı bulmak, kitapla ve yazarla bir bağ kurma süreci gibidir.

Elif, bazen "Yazarın doğum tarihi, ölüm tarihi" gibi küçük detaylarla çok ilgilenmez. Çünkü onun için bu, "Kitap bana nasıl hissettiriyor?" sorusunun cevabıdır. Kitap kaynakçası yazmak bir insanla ilişki kurmaya benzer. Hangi kitap sizi ne kadar etkilediyse, o kitabın kaynağını da aynı samimiyetle yazmak gerekir. Yani, Elif’in kitap kaynakçası genellikle duygusal bir dokunuşla yazılır.

Kaynakça Yazarken Hangi Formatı Kullanmalıyız?

Şimdi gelelim esas konuya: Kaynakça yazarken hangi formatı kullanmalıyız? İki temel format var: APA ve MLA. İkisi de dünya çapında çok yaygın olarak kullanılır. Peki, hangisini kullanacağız?
- APA formatı: Sosyal bilimler, psikoloji, eğitim gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. “Yazarın Soyadı, Adı İlk Harfleri. (Yıl). Kitap Adı. Yayınevi.” İşte size harika bir örnek:

Koc, F. (2020). Modern Eğitim Yöntemleri. Eğitim Yayınları.
- MLA formatı: Edebiyat, tarih ve bazı beşeri bilimler dallarında tercih edilir. “Yazar Soyadı, Adı. Kitap Adı. Yayınevi, Yıl.” İşte bir başka örnek:

Koc, Fatma. Modern Eğitim Yöntemleri. Eğitim Yayınları, 2020.

Sonuç: Kaynakça Yazarken Neden Eğlenmeliyiz?

Sonuç olarak, kitap kaynakçası yazarken ne kadar sıkıcı ve zorlayıcı gibi görünüyor olsa da, aslında bizlerin çok farklı bakış açılarıyla yaklaşabileceğimiz bir alan. Ahmet gibi çözüm odaklı yaklaşmak mı istersiniz, yoksa Elif gibi empatik bir bağ kurmak mı? Her ikisi de farklı ve bir o kadar da değerli. Önemli olan, doğru formatı seçmek ve yazım sırasında yaratıcı düşünmektir.

Sizce kitap kaynakçası yazarken hangi yaklaşımı tercih ediyorsunuz? Çözüm odaklı mı yoksa empatik bir bağ kurarak mı? Ya da belki de ikisinin karışımı?

Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!