İstikrarları değiştiren 15 Türk füzesi: Düşmana göz açtırmayacaklar

RAM

New member
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma endüstrisi yerlileşmeye tüm süratiyle devam ediyor.

Üretilen yerli silahlar ve mühimmatlar dünyanın pek epeyce ülkesinden talep ediliyor ve tabi tutulan en güçlü testleri ise muvaffakiyetle tamamlıyor.

Orduların elindeki en büyük güç çarpanlarından biri olan füzelere ait atılan adımlar da meyvelerini bir bir veriyor. İşte ulusal imkanlarla üretilen Türk üretimi hava, kara ve deniz füzeleri..

Atmaca Füzesi’ni Roketsan geliştiriliyor. 250 km menzilli gemisavar müzesidir.

Bu füzenin, Harpoon füzelerinin yerini alması planlanıyor. Projenin birinci adımları 2009’da atılmıştır. 2018’in Kasım ayında testleri muvaffakiyetle geçmiştir. Akabinde seri üretim evresine gelmişti

BORA Füzesi, muharebe alanı içerisindeki stratejik hedefler üzerinde tesirli ateş gücü oluşturmaktadır.

Füze, Roketsan üretimi BORA Silah Sistemi’ne ilişkin 8×8 Taktik Tekerlekli Araç ve Roketsan Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi üzerinden atılmaktadır. Kullanıcı gereksinimleri doğrultusunda entegrasyon için uygun arayüze sahip öteki Taktik Tekerlekli Araç platformlarından da fırlatılabilmektedir.

HİSAR / Askerî üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması hedefi ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına (İHA) karşı kullanılan hava savunma füzeleri olarak nazaranv alıyor.

HİSAR-A ve HİSAR-O, aile bütünlüğü ortasında modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış denetim ve komuta denetim altyapılarına uyumlu biçimde tasarlandı.

CİRİT 2.75” Lazer Güdümlü Füze / Taarruz helikopterlerinden yavaşça zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli amaçlara karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet aktif bir tahlil olarak dikkat çekiyor

Yeni kuşak bir füze olan CİRİT, güdümsüz 2.75” roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri içindeki taktiksel boşluğu doldurmak emeliyle tasarlandı.

Yüklemeyi kolaylaştıran yalıtımlı tüp içerisin-deki CİRİT, ROKETSAN tarafınca geliştirilmiş olan Akıllı Pod’dan atılabiliyor. Akıllı Pod MIL-A-8591, MIL-STD-1553 ve MIL-STD-1760 arayüzü ile uyumlu olup, CİRİT Füzesi’nin aktiflik zarfını arttırabiliyor.

Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS) / Öncelikli olarak taarruz helikopterlerinde kullanım için geliştirilmiş, hassas güdümlü tanksavar füze sistemi olarak kullanılıyor. Füze, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık yardımıyla gece/gündüz ve her türlü hava şartında misyon yapabiliyor.

Lançer ve füze içindeki RF bilgi bağı, kullanıcısına esnek operasyonel yetenek kazandırabiliyor.

Füze, atış öncesi yahut daha sonrası amaca kilitlenebilmekte olup at-unut yahut hedef/vuruş noktası seçimine imkan sağlayan at-güncelle uçuş modlarına sahip.Hassas güdüm-kontrol yeteneği ve zırh delici tandem harp başlığı, UMTAS Füzesi’nin zırhlı gayelere karşı faal bir silah sistemi olmasını sağlıyor.

OMTAS / Muharebe alanındaki zırhlı tehditlere karşı tesirli orta menzilli bir tanksavar silah sistemi. Füze, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık yardımıyla gece/gündüz ve her türlü hava şartında bakılırsav yapabilmekte. OMTAS Silah Sistemi; fırlatma sistemi (füze, atış platformu, atış denetim ünitesi), taşıma sandıkları ve eğitim simülatöründen oluşmaktadır.

Lançer ve füze içindeki RF data bağı, kullanıcısına esnek operasyonel yetenek kazandırmaktadır. Füze, atış öncesi yahut daha sonrası gayeye kilitlenebilmekte olup at-unut yahut hedef/vuruş noktası seçimine imkan sağlayan at-güncelle uçuş modlarına sahiptir.Hassas güdüm-kontrol yeteneği ve zırh delici tandem harp başlığı OMTAS Füzesi’nin zırhlı amaçlara karşı aktif bir silah sistemi olmasını sağlıyor.

Stand-Off Mühimmatı (SOM) / Muharebe alanı derinliklerinde ağır bir biçimde korunan kara ve hareketli deniz amaçlarına karşı, hava savunma füze sistemlerinin menzili haricinde, havadan karaya/satha kullanılan seyir füzesidir.

SOM-J / Ağır bir biçimde korunan kara ve deniz maksatlarına kullanılmak üzere tasarlanmıış F-35 Joint Strike Fighter (JSF) ile uyumlu havadan satha mühimmat olarak dikkat çekiyor.

Operasyonel esnekliği destekleyecek modüler dizayna sahip. Hâlihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Stand-Off Mühimmatı (SOM) teknolojisi üzerine geliştirilmiş SOM-J, değerli yeteneklere sahip. SOM-J uzun menzili, azaltılmış görünürlüğü ve öbür yeteneklerinin yanı sıra düşük maliyetli bir tahlil sunmakta.

Ses suratının epeyce üstünde uçan ve yüksek hareket yeteneğine sahip Bozdoğan, hava üstünlüğünün tesis edilmesinde kritik değerde görülüyor.

Kısa menzilli, kızılötesi görüntüleyicili arayıcı başlıklı (IIR) Görüş İçi Hava-Hava Füzesi olan Bozdoğan, 140 kilogram yüke sahip ve 4 Mach sürate ulaşabiliyor.

Gökdoğan hava-hava füzesi projesi kapsamında geliştirilen arayıcı başlıklar ayrıyeten uzun menzilli hava savunma füzelerinde de kullanılmakta.

Geliştirme çalışmalarının 2020 yılında tamamlanması hedeflenen GÖKDOĞAN Hava-Hava füzesi F-16 uçaklarından atılabilecek ve Türk Hava Kuvvetleri’nin hava hakimiyetini artıracak.

Kısa Menzilli Tanksavar Silahı KARAOK, üzerinde yer alan Kızılötesi Görüntüleyici Başlık yardımıyla gece/gündüz vazife yapabilecek, portatif bir füze sistemidir.

Konsept itibariyle ABD üretimi Javelin’e benzeyen KARAOK, görüntüleyici kızılötesi arayıcı (IIR) başlığa sahip olacak. 125 milimetre çapındaki füze; lançeriyle bir arada 16 kilogram yüke, 2.5 kilometre menzile, zırh delici tandem harp başlığına, an-unut kullanım moduna ve direkt ile üstten vuruş modlarına sahip olacak.

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafınca çok faal olarak kullanılan TR-122 SAKARYA Çok Namlulu Roketatar Sistemi (ÇNRA)’daki MIZRAK roketlerinin güdümlü hali olan TRG-122 MIZRAK Füzesi için çalışmalara 2016 yılında başlanıldı.

TR-122 SAKARYA ÇNRA’da kullanılan MIZRAK Roketi, 40 kilometre menzile sahiptir. Lakin MIZRAK Roketi’ne güdüm kiti entegre edilmesiyle ortaya çıkan TRG-122 MIZRAK Füzesi ise güdüm kitinin tartısı niçini ile deniz düzeyinde 30 kilometre menzile sahiptir. Her bir ÇNRA aracı, 40 adede kadar MIZRAK Füzesi ateşleyebilmektedir.

TRG-300 KAPLAN Füzesi’nin geliştirme çalışmaları, Roketsan tarafınca 2010 yılında başlatılmış ve 2015 yılı sonuna kadar sürmüştür.

Azami 120 kilometre menzilli TRG-300 KAPLAN Füzeleri, bu füzeleri ateşleme yarayan K+ Silah Sistemi, Taşıma – Yükleme Araçları ve Komuta / Denetim Aracı’ndan oluşan birinci kafile teslimat, 18 Kasım 2016 tarihinde 58’inci Topçu Tugay Komutanlığı (Ankara / Polatlı)’na gerçekleştirilmiştir. Her bir K+ Silah Sistemi, dört adede kadar KAPLAN Füzesi ateşleyebilmektedir.

Roketsan, TRG-300 ve TRG-122 füzelerine benzeri özelliklere sahip olan TRG-230 Füzesi’ne lazer arayıcı başlık entegrasyonu gerçekleştirdi.

TRLG-230 isimli bu lazer güdümlü topçu füzesi, çok alışılmamış bir konsept. 2020 yılı içerisinde birinci sefer tanıtılan bu füzenin geliştirilme maksadı ise İHA sistemleri ile topçu birlikleri içinde müşterek operasyon sağlamak.

OKETSAN, kara, deniz ve hava platformlarından atılabilecek, 150 kilometrenin üzerinde menzile sahip yeni jenerasyon seyir füzesi Çakır’ı vazifeye hazırlıyor.

Sabit ve döner kanatlı hava araçları, insansız hava ve deniz araçları, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni seyir füzesi Çakır, kara ve deniz maksatlarına karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan Çakır’ın gayeleri içinde su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü, stratejik kara amaçlarının yanı sıra alan maksatları ve mağaralar bulunuyor.