İranlı heykeltıraş hurda materyallerle 650 kilogramlık Van Kedisi heykeli yaptı

RAM

New member
İpekyolu Belediyesinin “Sıfır Atık” projesi kapsamında verdiği dayanakla bir ayda tamamlanan heykelin üretiminde 6 bin 200 vida ve cıvata, 63 motor modülü, 500 modül inşaat demiri, 20 su tesisatı materyali ve 25 çivi kullanıldı.

Gözleri farklı renklerle ışıklandırılan ve geri dönüşüme dikkati çekmek maksadıyla kentin en işlek noktasına yerleştirilen kedi heykeli, vatandaşlardan ilgi gördü

Ülkesinden 2007’de ayrılarak yerleştiği Irak’ta 9 yıl kalan, ondan sonrasında Türkiye’ye yerleşen Mutii, Selimbey Mahallesi’nde kurduğu atölyede heykeltıraşlık sanatını sürdürmeye devam etti.

Hurdacılardan topladığı demir modüllerini kullanarak yaptığı yapıtlarla dikkati çeken Mutii, bir ay evvel de inşaat demirleri, vida, zincir, çivi, disk, motor modülleri, su tesisatı gereçleri üzere kesimlerle Van kedisi heykeli yapmaya başladı.

İpekyolu Belediyesi’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yürüttüğü “Sıfır Atık” projesi kapsamında dayanak verdiği Mutii, uzunluğu 2 metre uzunluğunda ve 650 kilogram tartısındaki heykeli bir ayda tamamladı.

Geri dönüşüme dikkati çekmek emeliyle belediye takımları tarafınca vinç sayesinde atölyeden alınarak Sanat Sokağı’na yerleştirilen ve gözleri farklı renklerle ışıklandırılan heykel, kent sakinlerinin yanı sıra tatillerini Van’da geçiren İranlı turistlerin de ilgi odağı oldu.

YAPIMINDA 6 BİN 800 KESİM GEREÇ KULLANILDI

İpekyolu Kaymakam ve Belediye Lider Vekili İhsan Emre Aydın, AA muhabirine, atık materyallerden yapılan kedi heykeliyle etraf şuuruna dikkati çekmeyi amaçladıklarını söylemiş oldu.

Belediye olarak etraf paklığı, doğal etrafın korunması ve geliştirilmesi için üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Aydın, şunları kaydetti:

“Atık gereçlerden yapılan kedi heykeli bununla birlikte kentin estetiğine de katkı sunacak. Atıkların etraf ve insan sıhhatine ziyan vermeden idaresi epey kıymetli. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde Sıfır Atık Projesi devam ediyor. Belediyemizin bu alandaki çalışmaları sürüyor. Atık oluşumunun azaltılması, yerinde kullanması ve geri dönüşümüne dikkati çekmek emeliyle vilayetimizin simgesi olan Van kedisinin atıklardan oluşan heykelini yaptık. Heykelin üretiminde 6 bin 200 vida ve cıvata, 63 motor kesimi, 500 modül inşaat demiri, 20 su tesisat gereci ve 25 çivi kullanıldı.”

Vatandaşların etrafa karşı daha hassas olması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Atıkların etrafa atılmasını engellememiz lazım. Atıklardan yaptığımız heykeli Sanat Sokağı’na yerleştirdik. Heykel bununla birlikte İranlı turistlerin ilgi odağı oldu. Fotoğraf çektiriyorlar. Heykel bir taraftan etraf şuurunun oluşmasına öteki taraftan da turizme katkı sunacak.” dedi.

Heykeltıraş Mutii de atık gereçleri kıymetlendirerek, geri dönüşüme katkı sağladıklarını tabir etti.

Demire form vererek yaptığı Van kedisi heykelini nazarannlerden hoş reaksiyonlar aldığını anlatan Mutii, “Tüm demir modüllerini hurdacılardan topladık. Atık materyallerin metal aksamlarını doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi ve el aletleri sayesinde heykele dönüştürdüm. çok hoş ve heybetli bir eser oldu. İlerleyen vakit içinderda farklı figürler yapmaya devam edeceğim.” diye konuştu.

“TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

İranlı turistlerden Melihe Encişna da alışveriş yapmak için Van’a geldiğini belirterek, “Van fazlaca hoş, beğeniyoruz. Hoşluklarından istifade ediyoruz. Her yıl çocuklarımla bir arada Türkiye’ye geliyorum. Van kedisinin meşhur olduğunu biliyordum. Gözleri renkli, tüyleri bembeyaz. Atık gereçlerden yapılan heykelini de gördük. Çok hoş yapılmış, beğendik.” halinde konuştu.

Kent sakinlerinden Zübeyde Bozkurt, “Heykelin hurda materyallerden yapıldığını yanına yaklaşınca fark ettim. Çok beğendim. Hoş bir çalışma olmuş. Atık materyallerin geri kazandırılması fazlaca değerli. Sanat Sokağı’na farklı bir hava kattı. Turistlerin ilgisini çekiyor.” dedi.