İmamoğlu davasında karar bekleniyor

RAM

New member
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu’nun, “Yüksek Seçim Konseyi (YSK) Lider ve üyelerine hakaret ettiği” savıyla yargılanmasına Çarşamba günü İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. İmamoğlu 4 yıl 1 aya kadar mahpus ve Türk Ceza Kanunu’nun 53. hususu uyarınca “siyasi yasak” talebiyle yargılanıyor.

Duruşma öncesinde TV100‘e konuşan İBB Lideri İmamoğlu, adalete “güvenmek istediğine” işaret ederek, “Umarım kalplerinde adalet hissiyle ve en kuvvetli hukuk detaylarıyle karar versinler” dedi.

“Siyasi yasak gelirse ne yapacaksınız?” sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, “Vicdanıma ve ruhuma bu duyguyu yerleştirmiyorum. Ben hiç negatif düşünmeyi sevmem. Yarın makûs bir karar, bu biçimde bir his hissetmiyorum, hissetmek de istemiyorum. Milletimiz ismine da Türkiye Cumhuriyeti yargısı ismine da istemiyorum. Ekrem İmamoğlu bundan en son ziyan gorecek kişi. Siyaseten yarar nazaranceğimi argüman edenler var. Ben o denli bir yararın zerresini istemiyorum” diye konuştu.

Duruşmada karar bekleniyor

bundan evvelki duruşmada İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, hâkimin ihsas-ı reyde bulunduğunu (tarafını aşikâr ettiği) ileri sürerek, reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Hâkim ise bu talebi reddetmişti. Duruşma, avukat Polat’ın reddi hâkim talebinin üst mahkemeye gönderilmesi için 14 Aralık’a ertelenmişti. Üst mahkeme olan Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi de evvelki hafta, İmamoğlu’nun avukatının yaptığı reddi hâkim talebinin reddine karar verdi.

Çarşamba günü yapılacak duruşmada ise mahkemenin karar vermesi bekleniyor.

Kaftancıoğlu’ndan “İstanbul yargılanıyor” paylaşımı

CHP İstanbul Hukuk Kurulu, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımla, İmamoğlu’na takviye olmak için tüm avukatlara adliyeye gelmeleri için davette bulundu.

CHP İstanbul Vilayet Lideri Canan Kaftancıoğlu da toplumsal medya hesabından “Sadece İBB Liderimiz Ekrem İmamoğlu değil, 16 milyon İstanbullunun iradesi ve İstanbul yargılanıyor!” paylaşımında bulundu.

İmamoğlu’nun avukatı: Hâkim bir an evvel karar vermek istiyor

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, duruşma öncesinde ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, mahkemenin bir an evvel karar vermek istediğini ve hâkimin müvekkiline ceza verme eğiliminde olduğunu kaydetti.

Avukat Polat, “Geçen duruşmada şahitlerimiz dinlenmedi, uzman mütalaamız dikkate alınmadı. ötürüsıyla bir an evvelce karar verme isteğini kelamlı olarak söylemiş oldu hâkim bey” dedi.

Davada bir an evvel karar verilmesi yerine “adil bir yargılama” yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Polat şunları söylemiş oldu:

“Adil bir yargılama yapılmasından ve bu beklentimizden hareketle tüm savunma delillerimizin toplanmasını tercih ediyoruz. Zira; bunlar olmadan, savunma kanıtlarımız toplanmadan adil bir yargılama yapılamayacak ve kamuoyunun vicdanında da bizim vicdanımızda da soru işaretleri çoğalacak.”

Polat, “ahmak” kelamını birinci sarf eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya karşı rastgele bir dava açılmamış olmasını da eleştirerek, “Bir ‘ahmak’ kelamını eden birisi var birinci defa. Bu kelamı edene hiç bir süreç yok lakin bu kelamı iade edene bir dava açılmış durumda… Bunu, hiç bir hukukçunun vicdanının kabul edeceğini düşünmüyorum” biçiminde konuştu.

İmamoğlu’nun avukatı Polat, Çarşamba günü yapılacak duruşmada beklentilerinin “beraat sonucu” olduğunu lisana getirdi.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019’da İmamoğlu’nu kast ederek, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti.

İmamoğlu da buna cevap olarak “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” karşılığını vermişti.

İmamoğlu, bu kelamlarının amacının YSK üyeleri değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu belirtiyor.

ANKA, DW/JD, BÖ