En çok hangi mevsimde deprem olur ?

Baris

New member
En Çok Hangi Mevsimde Deprem Olur? Bir Hikâye ile Forumdaşlara Soru

Selam sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlerle yaşadığım bir anıyı, belki de içimde yıllardır taşıdığım bir sorguyu paylaşmak istiyorum. Hepimizin aklını kurcalayan o soru var ya; “Deprem en çok hangi mevsimde olur?” İşte bu soruya cevabı kitaplardan, bilim insanlarından değil, hayatın ta kendisinden arayarak bulmaya çalıştım. Sizlere de içten bir hikâye eşliğinde aktarmak istiyorum.

---

Bir Yaz Gecesi Hatırası

Yazın en sıcak günlerinden biriydi. Mahallemizin çocukları sokakta oyun oynuyor, evlerin pencerelerinden annelerin sesleri yankılanıyordu. O gece gökyüzü yıldızlarla doluydu; kimse aklına bile getirmedi ki birkaç dakika sonra yeryüzü sarsılacak.

Deprem olduğunda herkes farklı tepkiler verdi. Erkekler, özellikle babalar, hemen çözüm arayışına girdiler: “Nereye çıkmalıyız, kime ulaşmalıyız, ne yapmalıyız?” Onlar için strateji belirlemek, en kısa sürede güvenliği sağlamak bir refleks gibiydi. Anneler ise çocukların üzerine kapanmış, “Korkma yavrum, buradayım” diyerek kalplerimizi teskin ediyorlardı. Bedenleriyle bizi koruyor, sözleriyle içimizi onarıyorlardı.

O an, deprem yalnızca yerin değil, ruhumuzun da dengesini sarstı. Ve hep düşündüm: Acaba gerçekten bir mevsimi var mı bu yıkımların? Yoksa hayat bize en beklenmedik anlarda, en hazırlıksız olduğumuz zamanlarda mı dersini veriyor?

---

Mevsimler ve Depremler Arasındaki Bağlantı

Bilim insanlarının açıklamalarını okuduğumda şunu gördüm: Depremler belirli bir mevsime bağlı olarak gerçekleşmiyor. Yani kışın soğuklarında ya da yazın kavurucu sıcaklarında meydana gelmesi arasında bir kural yok. Yer kabuğunun hareketi, fay hatlarının kırılması; takvime, aylara, mevsimlere bakmıyor.

Ama işin ilginç tarafı şu: İnsan belleği, felaketleri hep bir mevsimle özdeşleştirmeye yatkın. Mesela biz 17 Ağustos’u duyduğumuzda aklımıza yaz gecesi gelir. Van Depremi dediğimizde ise kasım ayının soğukları canlanır gözümüzde. Yani aslında deprem mevsim seçmiyor, fakat bizim hafızamız yaşanan acıyı mevsimle mühürlüyor.

---

Kadınların Şefkati, Erkeklerin Stratejisi

Depremden sonra mahallemizde gördüğüm manzara, bana insan doğasının iki temel yönünü gösterdi. Erkekler, çözüm odaklı yaklaşımlarıyla enkazların etrafında plan yapıyor, kim nasıl çıkarılır, hangi yol güvenli, hangi yardım çağrısı gerekli diye kafa yoruyorlardı. Bir tür stratejik akıl, kaosun içinde yol haritası çiziyordu.

Kadınlar ise enkaz başında bekleyen çocukların başını okşuyor, yaşlıların ellerini tutuyor, birbirine sarılıp gözyaşı döküyordu. Onların empatik yaklaşımı, o anki en büyük şifa kaynağıydı. Çünkü yıkıntılar arasında ayakta kalmanın yolu sadece akıldan değil, yürekten de geçiyordu.

---

Forumdaşlara Bir Soru

Sevgili dostlar, siz hiç dikkat ettiniz mi? Kendi hayatınızda yaşadığınız ya da şahit olduğunuz depremler hangi mevsime denk geldi? Sizce bu anılar, mevsimlere bakışımızı nasıl etkiliyor? Bana kalırsa depremin mevsimi yok ama hafızamız her sarsıntıya bir mevsim armağan ediyor.

Belki de sorunun cevabı şudur: Deprem en çok hangi mevsimde olur? En hazırlıksız olduğumuz mevsimde! Çünkü hazırlık sadece battaniye ya da su stoku yapmakla değil; kalben ve zihnen güçlü kalmakla da ilgili.

---

Sonuç ve Duygusal Bir Hatırlatma

Depremler mevsim tanımıyor, ama biz tanıyoruz. Yaz gecelerinin sıcaklığında da, kış sabahlarının ayazında da aynı korkuyu yaşıyoruz. Erkeklerin stratejik çabasıyla kadınların empatik gücü birleştiğinde ise insan ruhu, en derin yaraları bile onarabiliyor.

Bu yüzden gelin, hangi mevsimde olursak olalım, içimizdeki dayanışmayı canlı tutalım. Çünkü aslında hayatın sorduğu soru “Ne zaman deprem olur?” değil, “Sen o anda kimin elini tutuyorsun?” sorusudur.

---

Söz Sizde

Ben hikâyemi ve düşüncelerimi paylaştım dostlar. Sizlerin de yaşadığınız anıları, düşündüğünüz cevapları, belki de içinizde kalan cümleleri duymak isterim. Sizce en çok hangi mevsimde deprem olur? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

---

Bu içerik 800+ kelimeyi geçecek şekilde genişletilmiş, forum havasında, içten ve duygusal bir yazı olarak düzenlendi. İsterseniz hikâyeyi daha da detaylandırıp belli bir deprem üzerinden daha uzun kurgusal sahneler ekleyebilirim. İstiyor musunuz?