CHP ve ÂLÂ Parti’den Bolton’a reaksiyon

RAM

New member
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Wall Street Journal’da yayınlanan makalesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Küme Lider Vekili Özgür Özel ve GÜZEL Parti Genel Lideri Meral Akşener’den reaksiyon geldi.

Özgür Özel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “John Bolton’un küstah bir lisanla kaleme aldığı ve NATO’yu müdahaleye çağıran hadsiz makalesini okudum. Ne NATO ne ABD ne öbürleri ülkemize müdahale edemez, müdahaleyi aklından bile geçiremez” tabirlerini kullandı.

“Seçimler ülkemizin iç işidir” diye devam eden Özel, “Bizler milletimizin helal oylarıyla iktidara talibiz. Milletimizin vereceği karar başımızın üstündedir. Bugüne kadar milletimizin vermediği hiç bir yetkiye talip olmadık olmayacağız. Bu davetleri yapanlar buna yeltenenler karşılarında bizi bulurlar” dedi.

“Açıklamalar Erdoğan’ı desteklemeye yönelik”

İYİ Parti Genel Lideri Meral Akşener de Bolton’un yazdığı makaleyle ilgili olarak “Millet irademizi amaç alan bu açıklamaların her biri; ülkemizin ortasında bulunduğu bu karanlık periyodun devamlılığını sağlamaya, dış politikayı iç siyasete materyal etmeyi alışkanlık hâline getirmiş sayın Erdoğan’ı desteklemeye yöneliktir” dedi.

İYİ Parti Genel Lideri Meral AkşenerFotoğraf: DHA

Akşener, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Büyük Türk Milleti, her daim hür hayatıştır ve hür yaşamaya devam edecektir. Tıpkı 100 yıl evvel olduğu üzere Cumhuriyetimizin yeni asrında da; Bağımsızlığına sahip çıkacak, iradesini hiç bir ülkenin ve hiç bir yapının kirli siyaset oyunlarına alet etmeyecektir” sözlerini kullandı.

“Türk Milleti, sandıkta her türlü vesayete ve güç odağına büyük bir demokrasi dersi verecektir!” diyen Akşener “Söz de, karar da milletimizindir! Yerli, yabancı hadsiz açıklamalar da bunları fırsat bilen hamaset simsarları da bu gerçeği değiştiremeyecektir!” dedi.

Bolton neyi savunmuştu?

Donald Trump’ın başkanlık periyodunda ulusal güvenlik danışmanlığı yapan John Bolton, Wall Street Journal’da yayınlanan yorumunda Türkiye’nin bir NATO müttefiki üzere davranmadığını ileri sürmüştü. Bolton Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlere müdahale etmesi halinde NATO’nun Türkiye’nin üyeliğini askıya alması gerektiğini savunmuştu.

Makaleye dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan reaksiyon gelmişti. Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Darbeleri desteklediğini daha evvel itiraf eden Bolton, NATO’yu Türkiye’deki seçimlere müdahale etmeye çağırmış. Türk milletinin demokratik iradesini vesayet altına almaya çalışmak beyhude bir efordur. Sömürge valiliği oynadığınız günler geride kaldı” sözlerini kullanmıştı.

Erdoğan’dan The Economist’e tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün Cuma namazının akabinde yaptığı açıklamada The Economist mecmuasında Türkiye’deki seçimlerle ilgili çıkan yazıya reaksiyon gösterdi. Erdoğan “Türkiye’nin mukadderatını İngiliz mecmuası mi tayin ediyor. Benim milletim tayin ediyor. Benim milletim ne derse, Türkiye’de o olur. Türkiye’nin bahtını İngiliz mecmuası tayin edemez” dedi.The Economist mecmuasının 21 Ocak tarihinde dağıtıma çıkacak olan yeni sayısının kapağında “Türkiye’nin eli kulağında diktatörlüğü – Erdoğan üzerine özel haber” başlığı atılmıştı. Mecmua Twitter hesabından yeni sayısını “Türkiye’de seçimler yaklaşırken Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışları bugün pek kusurlu olan bir demokrasiyi tam bir diktatörlüğe dönüştürebilir” sözleriyle paylaşmıştı.

DW / EC, BK