ÇHD davası: Avukatlara 146 yıl mahpus cezası çıktı

RAM

New member
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Lideri Selçuk Kozağaçlı, derneğin üyeleri Barkın Timtik ve Oya Aslan’ın tutuklu, 19 avukatın tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Davada, Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik terör örgütü üyeliği kabahatini işledikleri sebebi öne sürülerek 12 yıl mahpus cezasına çarptırıldı. Kozağaçlı’ya propaganda hatasından 1 yıl, Timtik ise 6 kere 1 yıl mahpus cezası verildi. Davanın tutuklu sanıklarından Oya Aslan ise, örgüt üyeliği hatasından 10 yıl 6 ay mahpus cezasına çarptırıldı. Aslan’a, propaganda cürmünden 6 sefer başka ayrı 1 yıl, bakılırsavi yaptırmamak için direnme cürmünden 10 ay mahpus cezası verildi.

Hafta başından bu yana süren davada, bugün sanık avukatları savunma yaptı. Savunmaların akabinde mahkeme heyeti sanıklara son kelamlarını soruldu.

Son kelamının birinci vakit içinderda ÇHD’nin tutuklu genel lideri Selçuk Kozağaçlı söylemiş oldu. Duruşmayı takip eden avukatlara teşekkür ederek kelam başlayan Kozağaçlı, “Dijitalleri uzmanlara incelettik. Başımıza 10 yıl evvel örülen Hollanda/Belçika Dokümanları çorabını bugün çıkarttık. O dijitallerde sav edilenler yok. Biz asla bu tip komplolarla, tutuklamalarla avukatlık mesleğinden vazgeçmeyiz. Bir gerçeğin ortaya çıkması, bu organize palavrası bir anda boşa düşürmez. Ancak gerçekler ısrarcıdır. Biz kazanacağız” dedi.

“Hayat Ebru’yu doğruladı”

Kozağaçlı’nın akabinde kelam alan tutuklu avukat Oya Aslan, “Meslektaşlarımıza ve ailelerimize teşekkür ediyoruz” diyerek kelam başladı. Adil yargılanma talebiyle başlatmış olduğu mevt orucu aksiyonunda ömrünü kaybeden davanın sanıklarından Ebru Timtik’i anarak kelamlarını noktalayan Aslan, “Hayat Ebru’yu doğruladı” dedi.

Aslan’ın akabinde konuşan tutuklu avukat Barkın Timtik, “Aileme ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Uygun ki sosyalistim, âlâ ki avukatım. Bu evrak benim için 27 Ağustos 2020’de kapandı. Ebru’nun 30 kiloluk vücudunun altında kaldı yargı sistemi. Ben inanıyorum ki ülkemizde bir gün adaletin olduğu günler gelecek” tabirlerini kullandı.

Başka bir evraktan tutuklu olan bu davanın sanığı Özgür Yılmaz ise, “Tek kişilik bir hücrede kalıyorum ancak kendimi hiç yalnız hissetmedim. hayatımda birinci kere bir davada hukuksal savunma yapmak istedim, bu bana yaptırılmadı. Hayat beni doğruladı, Türkiye’deki davalardaki tüzel değil siyasi savunma yapmak gerekiyor. Sizin Hollanda/Belçika Belgeleri’nizin ortasında kanıt yok, yok, yok. Ancak siz buna karşın karar kuracaksınız. 50 yaşına geldim, yaptığım her şeyin ardında durdum. Özgür bir vatan için, adalet için, sosyalizm için her vakit uğraş edeceğim. Haklıyız, kazanacağız” diye konuştu.

Kozağaçlı, Timtik, Aslan ve Yılmaz’ın akabinde tutuksuz sanıklar da davayla ilgili son kelamlarını söylemiş oldu. Tutuksuz avukatların son kelamlarında ortaklaştığı nokta, Hollanda/Belçika Belgeleri’nin düzmece olduğuydu ve beraatlerini talep ettiler.

Mahkeme heyeti son kelamların akabinde sonucunı deklare etti. Davada, Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik terör örgütü üyeliği hatasını işledikleri nedeni öne sürülerek 12 yıl mahpus cezasına çarptırıldı. Kozağaçlı’ya propaganda hatasından 1 yıl, Timtik ise 6 sefer 1 yıl mahpus cezası verildi. Davanın tutuklu sanıklarından Oya Aslan ise, örgüt üyeliği cürmünden 10 yıl 6 ay mahpus cezasına çarptırıldı. Aslan’a, propaganda kabahatinden 6 sefer başka farklı 1 yıl, nazaranvi yaptırmamak için direnme cürmünden 10 ay mahpus cezası verildi.

Davanın sanıklarından Zeki Rüzgar ve Günay Dağ’ın belgeleri ayrıldı. Mevt orucu hareketinde ömrünü kaybeden Ebru Timtik hakkındaki düşme sonucu verildi.

Sanık avukatlardan Şükriye Erden propaganda hatasından 4 sefer 10 ay mahpus cezasına çaptırıldı. Bu sonucun kararının açıklanması geri bırakıldı.

Başka evraktan tutuklu olan Özgür Yılmaz’a propaganda hatasından 1 yıl mahpus cezası veren mahkeme heyeti, Naciye Demir’e 5 kez 10 ay mahpus cezası verildi ve kararın açıklanmasını geri bıraktı.

Mahkeme, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Taylan Tanay, Serhan Arıkanoğlu, Mümin Özgür, Sevgi Sönmez, Metin Narin, Alper Tunga Saral, kuvvetli Şirin, Betül Kozağaçlı, Gülvin Aydın ve Selda Özer’e örgüt üyeliği hatasından 6 yıl 3 ay mahpus cezası verdi. Bu sanıklar hakkında tutuklama sonucu verilmedi.

Mahkeme, avukatlar hakkında toplamda 146 yıl 7 ay mahpus cezası verdi. sonucun akabinde Selçuk Kozağaçlı, “Bu cezalar kabul edilemez. Devrimci avukatlar teslim alınamaz” dedi.