Avustralya ve Yeni Zelandalılar klâsik “Şafak Ayini” için Anzak Koyu’nda

RAM

New member
Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yaklaşık 200 kişilik küme, gece Çanakkale kent merkezinden Gelibolu Yarımadası’na geçti.

İştirakçiler, uyku tulumları ve battaniyeler ortasında, merasim alanına kurulan dev ekrandan Çanakkale Savaşları’na ait belgesel izleyerek ayinin saatini bekledi.

Yeni Zelanda’dan ailesiyle yaklaşık bir ay evvel Türkiye’ye gelen Rueben Kidman, merasimlere katıldığı için heyecanlı olduğunu söylemiş oldu.

Kidman, burada atalarını anmaya geldikleri için kendisini şanslı hissettiğini belirterek, “Burada olmaktan ve çocuklarımı getirmekten gurur duyuyorum. Bu bizim için fazlaca özel bir aktiflik. Bu ailem için Türkiye’yi tanımak açısından bir talih. Bu yüzden bir aydır Türkiye genelinde seyahat ediyoruz. 4-5 farklı yer gördük. İstanbul’dan başladık. Kapadokya, İzmir, Antalya’yı gördük.” tabirlerini kullandı.

Türkiye ve Türk milleti hakkında kanılarını paylaşan Kidman, “Türk halkı bizi fazlaca beğenilen karşıladı. Türkçe bilmememize karşın Türk halkını bize karşı yalnızca cömertliğiyle değil, sıcak kalpli olmasıyla da hatırlayacağız.” dedi.

Kidman’ın kızı 8 yaşındaki İsabelle de Türkiye’ye birinci defa geldiğini tabir ederek, “Çok heyecanlı hissediyorum. Ayin için bekliyorum ve farklı ülkeleri keşfediyorum.” diye konuştu.

“BURADA OLMAKTAN ÇOK MEMNUNUM”

Yeni Zelandalı Cohen Stephen, Wellington kentinden geldiğini ve 2 aydır Türkiye’de olduğunu söylemiş oldu.

Türkiye’ye birinci defa geldiğini anlatan Stephan, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Burada olmak bir erdem ve ayrıcalık, fazlaca farklı hissettiriyor. Bilhassa Türkiye perspektifinden tarihi anıları öğreniyorum. Buraya gelmedilk evvel ne olduğunu biliyordum fakat bu anıların ne kadar büyük olduğundan emin değildim. Büyük bir minnettarlıkla buradan ayrılacağım. Kusursuz 2 ay geçirdim. Herkes hayli dost canlısı, hayli nazik ve yardımcıydı. Benim için Türkiye’de olmak bu biçimdesine bir ayrıcalıktı. Gelibolu’ya geleceğimi biliyordum. Burada olmak istemiştim. Burada olmaktan fazlaca mutluyum. Türkiye’den birkaç gün ortasında ayrılacağım. Burada olmanın yapılacak son büyük şeylerden birisi olduğunu düşünüyorum.”

Avustralyalı 69 yaşındaki Ricco Shea ise Türkiye’ye birinci kere geldiğini belirterek, “seneler evvel Türk, Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin büyük güçler tarafınca çatışmaya gönderildiğini öğrenmiştim. Bu yüzden burasının Türk milleti ile Avustralya ve Yeni Zelanda halkları içindeki bir ortak nokta olduğunu düşünüyorum.” sözünü kullandı.