Afet bölgesi için yıkım sonucu

RAM

New member
Trabzon’da kaya tehlikesi niçiniyle afet bölgesi ilan edilen yerdeki 19 mesken için yıkım sonucu çıktı.

Kaymaklı Mahallesi Deliklitaş mevkisinde, 21 Kasım 2009’da, toprak ve taş kütlelerinin evin üzerine düşmesi kararı Turan (58) ve eşi Ayşe (55) Kurt hayatını kaybetti, birtakım meskenlerde hasar oluştu.

Kaya düşmelerinin sürdüğü alan, 2013’te ‘afet bölgesi’ ilan edildi. Tıpkı bölgede 2016 yılında ise yamaçtan kopan kayalar niçiniyle 1 kişi yaralandı, 2 konut ve 1 iş yeri hasar gördü.

Heyelan kararı Deliklitaş mevkisinde yamaçta düşme riski taşıyan 60 tonluk kaya tespit edilince 19 konut, tahliye edildi. Tahliye edilen ailelere, kira dayanağı verildi. Lakin kira dayanağı alan birtakım aileler, artan kira bedellerini öne sürerek bir daha döndüğü meskenlerinde kalmaya başladı.

Ortahisar Belediyesi tarafınca yürütülen teknik inceleme çalışmaları daha sonrası birtakım ailelerin kaya tehdidine rağmen hayatını sürdürdüğü 19 konut için yıkım sonucu alındı. Elektrik ve su hizmetlerinin kesileceği bölgede 19 meskenin 5’inde kiracıların kaldığı ve yıkım tebligatları ulaştırılan ailelere, bir daha kira takviyesi verileceği açıklandı.

Ortahisar Belediye Başkanlığı Yapı Denetim Müdürlüğü’nce gönderilen tebligatlarda, “Söz konusu taşınmazının hızlı boşaltılması gerekmektedir. Aksi takdirde meydana gelebilecek ziyan yahut ziyanlardan belediyemiz sorumlu olmayacaktır” denildi.

Yıkım sonucu verilen konutta oturan Güler Mazlum, “Yollanan tebligatlar elimize ulaştı ancak biz konutumuzu terk etmek istemiyoruz. Hayat pahalılığı fazla. Bize 6 ay kira yardımı yapacaklarını söylüyorlar lakin çabucak sonrasında biz ne yapacağız. Benim 3 çocuğum var, okuyor. Oturduğum konutun taş tehlikesi de yok. Taş bizden çok ötede kalıyor. Endişemiz yok, çıkmak istemiyoruz. Gidecek yerimiz yok. Eşimin makul bir işi bile yok. Ben kaynatamın konutuna sığınmış bir biçimde yaşıyorum. Çocuklarım kimi vakit okula aç susuz gitmek zorunda kalıyor. hiç bir biçimde burayı terk edemeyiz. Bizim taşla külfetimiz yok” diye konuştu.

Yamaçta tehlike oluşturan kayanın bulunduğu yerin sahibi Haydar Usta da “Kaya burada risk oluşturuyor. Konutların hepsi kaya tehdidi altında. Devletin yazdığı ve meskenlere yolladığı tebligatlar var. Yıkım sonucu alınmış. Burada kalan fazlaca az sayıda hane var. Onları da kaymakamlık ve valilikten çağırarak kira yardımı ve mağdur olmamaları açısından yardımlar yapılacağı söylendi. bir daha de kimse çıkmak istemiyor lakin önümüz kış. Kayanın durumu malum; her an yamaçtan kopabilir. Beşerler çıkmadan da kayaya süreç yapamıyorlar. Bekliyoruz yıllardır. Çocuklar kayaların altındaki konutların üzerinde oynamaya devam ediyorlar” dedi.