Abdülaziz Ne Yaptı ?

Ethereum

Global Mod
Global Mod
Abdülaziz Ne Yaptı?

Giriş

Osmanlı İmparatorluğu'nun 32. padişahı olan Abdülaziz, 1861 ile 1876 yılları arasında tahtta bulunmuş, Osmanlı tarihinde önemli izler bırakmış bir liderdir. Abdülaziz'in yönetimi, Osmanlı'da reform hareketlerinin hız kazandığı, dış politikada belirgin bir değişimin yaşandığı ve iç politikada ise çeşitli zorlukların ortaya çıktığı bir dönemi işaret etmektedir. Bu yazıda, Abdülaziz'in yaptığı reformlar, gerçekleştirdiği iç ve dış politikalar ve onun dönemiyle ilgili çeşitli sorulara cevaplar verilecektir.

Abdülaziz’in Yaptığı Reformlar

Abdülaziz, tahta geçtiğinde Osmanlı İmparatorluğu, Batı'nın ilerlemesinin gerisinde kalmış, ekonomik ve askeri açıdan zayıflamış bir durumdaydı. Bu durumu düzeltmek için Abdülaziz, çeşitli reformlar yapmayı hedeflemiştir. Abdülaziz, Tanzimat Fermanı’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda yapılan reformların devamını sağlamaya çalışmıştır. Eğitim, ordu ve ekonomi gibi alanlarda bazı önemli adımlar atmıştır.

Eğitimdeki Değişiklikler

Abdülaziz dönemi, Osmanlı'da eğitim alanında da köklü değişikliklerin yaşandığı bir dönemi işaret eder. Abdülaziz, özellikle Batı’daki modern eğitim sistemini örnek alarak okulların sayısını arttırmış, yeni okullar açılmasını sağlamıştır. En önemli değişikliklerden biri, İstanbul'da kurulan Mekteb-i Harbiye (Askeri Okul) ve Mekteb-i Tıbbiye (Askeri Tıp Okulu) gibi askeri okulların açılmasıdır. Bu okullar, Osmanlı ordusunun modernleşmesine katkı sağlamıştır.

Askeri Reformlar

Abdülaziz, Osmanlı ordusunun Batı’ya karşı daha güçlü hale gelmesi için önemli askeri reformlar gerçekleştirmiştir. Batılı askeri eğitim yöntemlerini benimsemiş, ordunun modern silahlarla donatılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapmıştır. Ayrıca, Osmanlı donanmasının güçlendirilmesi için önemli yatırımlar yapılmıştır. Abdülaziz'in donanma için yaptığı en önemli katkılardan biri, dönemin en modern savaş gemilerinin satın alınmasıdır.

Ekonomik Politikalar

Abdülaziz dönemi, ekonominin güçlendirilmesi için de bazı adımlar atılmıştır. Bu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomik yapısının güçlendirilmesi adına çeşitli mali reformlar yapılmış, özellikle demir yollarının inşası için teşvikler verilmiştir. Abdülaziz, özellikle borçlanmayı arttırarak, Avrupa’dan mali yardım almıştır. Ancak bu, Osmanlı ekonomisinin daha da zayıflamasına ve dış borçların artmasına yol açmıştır. Bu borçlar, Abdülaziz’in tahttan indirilmesine kadar olan süreçte önemli bir etken olmuştur.

Abdülaziz'in Dış Politika Adımları

Abdülaziz, dış politikada da önemli adımlar atmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılı devletlerle ilişkileri güçlenmeye başlamış, özellikle Fransa ve İngiltere ile yakınlaşılmıştır. Ancak, Abdülaziz döneminin en belirgin dış politik gelişmelerinden biri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Rusya ve Avusturya-Hungarya gibi büyük imparatorluklarla yaşadığı gerilimlerdir. Bu dönemde Osmanlı, Rusya ve Avusturya'ya karşı savunmasını güçlendirmeye çalışmış ve bu, diplomatik ilişkilerde ciddi krizlere yol açmıştır. Abdülaziz’in dış politikası, zaman zaman Osmanlı İmparatorluğu’nu izolasyona sokmuş ve uluslararası ilişkilerde yalnızlaşmasına neden olmuştur.

Abdülaziz'in Tahttan İndirilişi

Abdülaziz, tahtta olduğu dönemde başarılı olamayan iç politikalar, büyüyen borçlar ve ekonomik zorluklar nedeniyle halk ve ordu içinde büyük bir hoşnutsuzluk yaratmıştır. Bu hoşnutsuzluk, özellikle Abdülaziz’in reformlarının başarısız olmasından ve artan mali yüklerden kaynaklanmıştır. Aynı zamanda, Abdülaziz’in yalnızca batılılaşma ve dışa açılma politikalarına odaklanması, bazı saray çevrelerinde tepki toplamıştır. 1876'da Abdülaziz, yapılan bir saray darbesiyle tahttan indirilmiştir. Darbe sonrasında Abdülaziz, sarayda hapsedilmiş ve birkaç gün sonra ölmüştür. Ölümü, Osmanlı İmparatorluğu’nda büyük bir şok etkisi yaratmış, tahttan indirilişi ise Osmanlı İmparatorluğu’ndaki monarşinin sarsıldığı bir dönemin başlangıcı olmuştur.

Abdülaziz'in Mirası

Abdülaziz’in tahttan indirilmesinin ardından, Osmanlı'da bazı değişiklikler hız kazanmıştır. Abdülaziz'in bıraktığı miras, özellikle modernleşme çabaları ve Batılılaşma süreçlerinin hızlanmasıdır. Ancak, yönetimdeki ekonomik zorluklar ve iç isyanlar, onun reformlarının ne kadar etkili olabileceği konusunda şüpheler bırakmıştır. Yine de, Osmanlı'nın Batı ile ilişkilerinin güçlenmesi, eğitimdeki reformlar ve askeri modernleşme gibi adımlar, Abdülaziz’in dönemin önemli bir padişahı olarak anılmasına olanak tanımaktadır.

Abdülaziz’in Yöneticilik Tarzı ve Kişiliği

Abdülaziz, kişilik olarak oldukça kararlı ve güçlü bir lider olarak tanınmış olsa da, aynı zamanda kendi döneminin zorluklarına karşı bazen yalnız kalmış bir figürdür. Halk arasında sevilmeyen bir padişah olarak tanınmasının nedeni, onun yönetim tarzındaki sertlik ve bazen de halkla olan mesafesi olmuştur. Bununla birlikte, reformlara olan inancı, onu zamanının modernleşmeye en açık padişahlarından biri yapmıştır. Onun yönetim tarzı, geleneksel Osmanlı yönetim anlayışının Batı’yla daha uyumlu bir hale getirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Sonuç

Abdülaziz, Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşma sürecinde önemli bir figürdür. Gerçekleştirdiği eğitim, ekonomi ve askeri reformlarla imparatorluğun modernleşme yolundaki adımlarını atmıştır. Ancak, iç sorunlar, borçlar ve ekonomik krizler Abdülaziz'in sonunu getirmiştir. Tahttan indirilişi, Osmanlı'da monarşinin zayıflamasının ve siyasi değişimlerin habercisi olmuştur. Abdülaziz’in yönetimi, başarılı reformlarla birlikte, iç ve dış politikada karşılaşılan zorluklar nedeniyle karmaşık bir miras bırakmıştır.