Yakında Berlin'in en popüler sanat mekanlarının erzakının yarısı mı kalacak?

Leila

Global Mod
Global Mod
Berlin sanat rehberi yayınları burasıyla övünüyor. Ve gerçekten benzersizdir: Aydınlık, sekizgen bina, klasikliğin ve modernliğin bir sentezidir. Kronprinzenpalais'in arkasındaki Schinkel Pavyonu, Doğu Almanya'nın mimarı Richard Paulick tarafından bir başyapıt olarak kabul ediliyor.

Yakın ve uzaktaki sanatseverler, Schinkel Pavillon eV sanat derneğinin mümkün kıldığı, 2007'den bu yana burada ticari olmayan mükemmel sergileri görme olanağına sahip oldu. Nina Pohl gibi küratörler, 20. yüzyılın avangardlarını 21. yüzyılın başlarındaki avangardlarla özgün bir şekilde birleştiriyor. Bir süre önce burada yüzyılın Fransız-Amerikalı sanatçısı Louise Bourgeois'in heyecan verici bir gösterisine tanık olmuştuk ve Alman sanatı Eulenspiegel Sigmar Polke şu anda bize düşünecek ve gülecek bir şeyler veriyor.

Wedding'deki eski krematoryumdaki Silent Green sanat bölgesiMaurizio Gambarini/imago

Ama şimdi bu mücevher acımasız bir açlık diyeti ve hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Berlin eyaleti tarafından sağlanan fonun yarıya indirilmesine parlamento tarafından karar verilirse, o zaman bu Schinkel Pavyonu ve Silent Green, ZK/ gibi diğer genç “sunum ve üretim yerleri” için geçerli olacaktır. U (Sanat ve Şehircilik Merkezi) ve Savvy Contemporary. Her yıl dördü arasında eşit olarak dağıtılan 1,24 milyon avronun 560.000 avroluk kısmı tasarruf edilecek.

Yeni zenginler için parti mekanı

Kapılara “Artık çalışamıyorum!” yazılmalıdır. Ama orada engelli maaşı yok. Ekipler işsiz kalacak, sevgiyle geliştirilen yerler yetim kalacak, boş kalacak, ısıtılmayacaktır; çok geçmeden harap olacaklardır. Ya da özel mülkiyete geçtiler – örneğin Schinkel Pavyonu, bir kripto şirketi için abartılı bir parti mekanı olarak ya da en iyi senaryoda, sanat eserlerini burada bir giriş ücreti karşılığında sergileyen çok zengin bir koleksiyoncu için.

Sanat metropolü Berlin'e, yeni ortaya çıkan sanatçılara, övülen çeşitliliğe artık elveda. Ortalama yüzde onluk kültürel kesintilere, titizlikle, bol miktarda yaratıcılıkla ve hatta daha fazla gönüllü bağlılıkla karşı koymak pek mümkün değildir. Bu sanat mekanları yarıya indirilirse yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayız.