‘Türkiye’nin müzakereci rolü epeyce önemli’

Professional

New member
Didem Özel Tümer – Fatma G. Kabasakallı – Pelin Aykın ANTALYA – Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, evvelden NATO’ya iştirak konusuna soğuk bakan Finlandiya halkının görüşlerinde değişiklik olduğunu tabir etti. Haavisto, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Finlandiya kamuoyunu etkiledi. Yapılan anketlerde, birinci sefer Finlandiya kamuoyunun büyük çoğunluğunun NATO’ya katılmayı istediğini gördük. Olağan siyasi kararlar uzun bir yolda alınır lakin bir daha de bu sonuç dikkat çekici” dedi. Finlandiya halkının fikrini değiştirmesinin gerisinde nükleer silah kullanması tasası bulunduğunu vurgulayan Haavisto, “Bu tip bir askeri operasyonu beklemeyen beşerler, Avrupa’nın güvenliği konusunda daha fazla endişelenmeye başladı. Şu anki değişimin sebebi de bu” diye konuştu. NATO’ya katılma konusunda şahsi görüşünü de aktaran Haavisto, şöyleki devam etti: “Dışişleri Bakanı olarak hükümet yetkililerinin adımlarını takip ediyorum. NATO’ya katılma fikrini uzun yıllardır açık tutuyoruz. Hala da bu seçeneğe açığız. NATO’nun açık siyasetini takdir ediyoruz, Türkiye’nin durumu da dahil. Ancak bir daha de şu an yeni bir karar yok.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi, gerek Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak gerekse de Avrupa’daki göçmenler için her türlü takviyeye gereksinim olduğuna dikkat çekti. Grandi, “Ukrayna’nın komşu ülkelerine giden göçmen sayısı 2.5 milyona ulaşmak üzere ve bu, 2. Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’daki en süratli büyüyen göçmen krizi. Sahiden ihtimal dahilindeki her türlü takviyeye gereksinimimiz var… Ben de bu yüzden buradayım” tabirlerini kullandı.

Alman Hristiyan Demokrat Parti’nin önderi Armin Laschet, “Antalya Diplomasi Forumu, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının buluştuğu yer oldu. Türkiye de değerli rol oynadı. Bence burada gerçekleştirilen süreç devam etmeli. Türkiye, NATO üyesi lakin bununla birlikte Rusya ile de âlâ ilgilere sahip. Savaşın son bulması ve ateşkes için her değerli müzakereciye muhtaçlığımız var” tabirlerini kullandı. Rusya’nın Ukrayna’da biyolojik silahlar üretildiği tezlerini ‘propaganda’ olarak niteleyen Laschet, “Ukrayna barışçıl bir ülkeydi ve Rusya tarafınca işgal edildi. Gerçeği konuşmamız gerekiyor, Ukrayna burada kurban durumunda. Bunu kabul ettikten daha sonra gelecekte daha yeterli bağlantılar kurabiliriz” tabirlerini kullandı. Alman siyasetçi, Türkiye’nin bölgedeki kıymetine dikkat çekerken, İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyaretini de hatırlattı. Laschet, “Türkiye’nin İsrail’le âlâ bağlantılara sahip olmasıyla, Filistinliler ve İsrailliler içindeki barış sürecine de yardımcı olabilir” diye konuştu. Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır ile de ilgilerini geliştirmesinin kıymetli olduğunu vurgulayan Laschet, “Eğer Türkiye bir müzakereci, aracı rolüne girerse, bu (bölge için) fazlaca kıymetli olur” dedi.

Sırbistan’daki Boşnak Ulusal Kurul Lideri Dr. Jasmina Curic, “Sırp önder Milorad Dodik, Bosna’dan ayrılma taleplerini lisana getiriyordu, bunun için fazlaca çalıştı. Sanıyorum Rusya’dan da dayanak alıyordu. Lakin son günlerde Ukrayna savaşı niçiniyle bu mevzuyu artık gündeme getiremiyor. Bu yüzden, Bosna’daki bu olumlu durumun Sancak’a da geleceğini düşünüyorum” sözlerini kullandı. Rusya-Ukrayna savaşının Boşnaklar açısından kaygı yarattığını lakin Sırbistan’ın Avrupa Birliği’nin yanında durmak zorunda kaldığını vurgulan Curic “Biz aslında savaşın tesirlerinin Balkanlara da sıçramasından fazlaca korkuyorduk. Lakin bu biçimde savaşların güzel sonuçlar doğurabileceğine dair ümidimiz hala var. Zira Ukrayna savaşı konusunda, Sırbistan açık ve net olarak AB’yi mi yoksa savaş tarafını mı desteklediğini söylemek zorunda ve bu değerli bir gelişme” dedi. Curic, şöyleki devam etti: “Bizim ümidimiz en evvel Türkiye. Antalya Diplomasi Forumu’nda Boşnaklar ve Bosna için bir adım bile atılsa, Bosna’daki mevcut durumu daha düzgüne götüreceğini düşünüyorum. Sancaklı Boşnaklar, Türkiye ve Sırbistan içinde bir köprüdür.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Dışişlerinden Sorumlu Müşaviri Hikmet Hacıyev, Ermenistan ile Azerbaycan’ın, savaş daha sonrası birinci kere bakanlar seviyesinde bir ortaya gelebileceğinin verdi. Hacıyev, şunları söylemiş oldu: “Azerbaycan, Ermenistan ve kardeş Türkiye dışişleri bakanlarının bir ortaya gelmesi konusu gündemde. bu biçimde bir toplantıyı destekliyoruz. Ermenistan da buna hazır olursa, istenilen formatta her vakit görüşmelere hazırız.” Bir ortaya gelme teklifinin ‘tüm tarafların niyeti’ olduğunu belirten Hacıyev, “Antalya Diplomasi Forumu’nda memleketler arası arenada, diplomasinin kalbinin döndüğü bu aktiflikte bu biçimde bir toplantı olması, Bakü Erivan diyaloğunun burada tesis edilmesini isteriz” sözlerini kullandı.