TÜİK Lideri deklare etti: ‘İstatistikleri Talimatla Hazırlamıyoruz’

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Lideri Erhan Çetinkaya, vazifesinin 3. ayında kurumun 96. yıl dönümü ötürüsıyla açıklama yaptı. TÜİK, son periyotta enflasyon verisi önceliğinde tartışılırken, bilginin yükselişe geçtiği periyotta ana muhalefet başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyareti ve ENAG tartışmaları ile gündemden düşmüyor. Çetinkaya, kurumun son iki yıldaki 5. lideri olma özelliğini taşıyor.

Çetinkaya, TÜİK’in kuruluşunun 96’ncı yıl dönümü ötürüsıyla değerlendirmede bulundu.

TÜİK’in, nazaranv, yetki ve sorumlulukları kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve Cumhurbaşkanı sonucuyla belirlenmiş bir kamu kurumu olduğunu belirten Çetinkaya, AA’ya yaptığı açıklamada şu tabirleri kullandı:

Kurumumuzca üretilen resmi istatistikler rastgele bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat yahut varsayımlarına bakılırsa değil, kurumun sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli memleketler arası yollar kullanılarak bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir.

TÜİK duyuru metni de burada????

pbs.twimg.com

CHP Önderi Kemal Kılıçdaroğlu, enflasyondaki yükseliş ile TÜİK’ten randevu talep etmiş lakin talebin reddedildiğini belirterek TÜİK binasına gitmişti. Kılıçdaroğlu, içeri alınmamış, kurumun önünde açıklama yapmıştı.

Kılıçdaroğlu, enflasyon oranları için şu sözleri kullanmıştı:

Şayet TÜİK sayıları küçültüyor ve bu sayıları kamuoyuna gerçek diye paylaşıyorsa bu şu manaya geliyor, memura daha az vereceğiz, çalışana ve emekliye daha az vereceğim, bir de kalkınmadan hiç hisse vermeyeceğim diyor. bu biçimde bir tabloya ben sessiz kalırsam bu biçimde ben siyaseti niçin yapıyorum? Buraya gelişmenin sebebi o, memurun, çalışanın, milyonların hakkını savunmak için buraya geldim. TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu haline dönüşmüştür. Burası artık bir devletin kurumu değildir, o konumdadır.

ENAG ile anılıyor

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG kümesi ile TÜİK’in tıpkı gün deklare ettiğı enflasyon datalarında hangi oran hissedilen enflasyon daha yakın sorgulaması sürerken, ENAG soruşturmalarla gündeme gelmişti. Akabinde da hazırlanan yasa tasarısında TÜİK’ten müsaadesiz yayımlanacak bilgilere mahpus cezası öngörüldüğü belirtilmişti.

Lider değişiklikleri ile de manşetlerde düşmüyor

TÜİK, son senelerda nazaranv müddeti dolmadan çoğunlukla değiştirilen liderler ile de gündemde kalıyor.