Kuzey Makedonya Şampiyonu Shkupi’nin Lideri Olgun Aydın: Şampiyonlar Ligi’ni istiyorum!

semaver

Global Mod
Global Mod
25 yıldır Türk futbolunun ortasında biroldukca mevkiide yer alan, 2008-2011 yılları içinde Giresunspor’da başkanlık nazaranvini yürüten Olgun Aydın 2020 yılında farklı bir maceraya atıldı. Aydın, kendi futbol ideolojisi ve ideolojisini yansıtacağı, gayeleri doğrultusunda daha radikal ve net kararlar verebileceği Kuzey Makedonya grubu FC Shkupi’yi satın aldı. Aydın’la birlikte geçtiğimiz dönem ligi 2. sırada tamamlayan ve tarihinde birinci kere Avrupa vizesi alan Shkupi bu dönem ise ipi göğüsledi, Kuzey Makedonya’nın şampiyonu oldu ve birinci sefer Şampiyonlar Ligi biletini kaptı. Biz de FANATİK olarak bu tarihi muvaffakiyetle ülkemizi gururlandıran Olgun Aydın’la, A’dan Z’ye her şeyi konuştuğumuz ayrıntılı bir röportaj yaptık. Kelam artık Shkupi’nin işvereninde…

Shkupi’yi satın alma fikri nereden çıktı?

‘Danışmanlık verdiğim kulübü aldım’

“Daha evvelki deneyimim ve bilgi birikimimle, ülkedeki futbolu, eksileri ve artıları da inceleyerek başımda oluşturduğum projeyi uygulayacak bir kulüp arıyordum. Benim bir de danışmanlık şirketim var. Danışmanlık verdiğim de bir kulüptü. Shkupi birinci etapta projesel olarak geldi ve orayı aldık, başladık. Geçmişi ve tarihi olan bir kulüp. Üste gerçek çektik. Makedonya futbolda gelişmenini tamamlayamadığı için orada koyduğunuz her taşın, yaptığınız her işin daha rahat görülebilme talihi var. Avrupa’da kulüpler kültürel olarak, bilgisel olarak oturmuş. Senin bilginin ne olduğu, ne kadar olduğunun yansıması pek olmaz fakat burada önemli bir yansıması oluyor. Projelerle başladık. 2 sene oldu. Çok âlâ gidiyoruz.”

Olgun Aydın, şampiyon kadrosuyla bir arada…

Kulübü satın aldığınız periyot pandemi sürecine denk geldi, futbol iktisadı de bu durumdan fazlaca etkilendi. Sizler nasıl dezavantajlar yaşadınız?

‘Bütçemiz, Türkiye’yle kıyaslanamaz’

“Makedonya’daki futbol bütçesi Türkiye’deki üzere değil. Çok büyük bütçe açığı olmuyor orada. Kulüp, Avrupa’ya gittiği vakit bütçenin yüzde 50’si, 60’ı kasaya giriyor. Âlâ bir sponsorluk muahedesi yaparsan, futbolcu satarsan falan bütçeyi tamamlıyorsun. Bizim oradaki total bütçemiz, operasyonel sarfiyatlar de dahil buradaki bütçelerle kıyaslanacak üzere değil. Pandemi bütün dünyayı etkilediği kadar bütçesel açıdan bizi bu kadar yormadı. Türkiye’deki kulüpleri epeyce yordu.”

Başlangıçta Ümit Karan ve Hasan Özer’le çalıştınız, niye olmadı? Sedloski neyi hakikat yaptı da şampiyonluk geldi?

‘Ümit Karan, bu takımla ben de uçardım diyor’

“Ümit de Hasan da fazlaca düzgün beşerler başta. İkisi de fazlaca uygun hoca olacaklar eminim. Ümit çoluk çocuk diye tabir ettiğimiz takımla bizi Avrupa Ligi’ne götürdü. Ümit aslında başarılıydı Shkupi’de. Hasan da başarılıydı, kısa kaldı. Ümit ve Hasan’ın olduğu devirler benim gelişim zamanımdı. O dönemki takım yapımızla, bu dönemki takımımız içinde fark var baya. Ümit de bana sitem eder, ‘Bu kadroyu bana versen, uçardım’ der. Hakikat da söylüyor. Lakin bizim bütçelerimiz fazlaca düşük. Ümit de Hasan da oraya gelirken, para için gelmedi, benim için geldiler. Bütçe de zorlayınca bu biçimdesinin daha uygun olacağını düşündük. Bugünlere gelmemizde ikisinin de hissesi vardır. Bugünkü hocamız Sedloski hayli pahalı ve değerli bir hoca, Makedonya’da 4 şampiyonluğu var. Yetenekleri epeyce fazla ve hayli güzel anlaşıyoruz. Başarılıyız da şampiyon olduk.”

Shkupi’yle anlaştığı gün bu pozu veren Ümit Karan 1.82 puan ortalamasıyla Kuzey Makedonya’dan ayrıldı.

Yurtharicinden bir ekiple Şampiyonlar Ligi’nde uzunluk gösterecek birinci Türk Lidersiniz. Tarihe geçtiniz, ne söylemek istersiniz?

’25 yılın sonunda futbol bana bir şey verdi’

“Çok memnunum, bunu fazlaca istemiştim. Başarılı olacağımızı biliyorduk. Limitim 3 yıldı, 2’de şampiyon olduk. Bu unvan da bizim için olağanüstü oldu. Futbolun epey problemlerini çektim, futbola fazlaca emek verdim. 25 yıldır futbolla iç içeyim, fazlaca emeğim geçti ve emek karşılığında futbol bana bir şey verdi. Çok mutluyum. Fakat bu daha başlangıç, futbolda gaye bitmez… Makedonya ecdad için de epey değerli. 1392’de ecdad oraya yerleşmiş, 500 yıl orada fazlaca büyük eserler yapmış, bırakmış. Ben de Osmanlı torunu olarak orada bir ecdadımız üzere eser yapıp, bırakırsam hayli keyifli olurum.”

Olgun Aydın, Shkupi’yi şampiyonluğa ulaştıran Gotse Sedloski ve takımıyla birlikte zafer pozunu verdi ve teknik heyetle ortalarının epeyce düzgün olduğunu aktardı.

Tarihi muvaffakiyetin akabinde başka maksatlarınız neler?

‘5 sene ortasında Şampiyonlar Ligi’ni istiyorum’

“Kulüp Shkupi ismiyle birinci defa şampiyon oldu, tarihinde birinci defa kulüp, Avrupa’da çeşit atladı geçen sene. Bizimle birlikte birincileri yaşadı. Avrupa’da artık artık kümeleri kovalayacağız. Güç lakin imkansız değil. Şampiyonlar Ligi olmasa da amacımda en azından bir Konferans Ligi var… 5 sene içerisinde Şampiyonlar Ligi kümesini istiyorum. İmkansız değil. Bulgaristan’ın köy grubu Ludogörets katılıyor, Moldova’dan Sheriff plan-programla katılıyor. Norveç’ten Bodo/Glimt, Roma’ya 6 attı. Futbolda imkansız yok, top yuvarlak. Türkiye’de bir algı var, hayli gülüyorum. İki yabancı lisan bilen yeterli futbol adamı oluyor. Yurt haricinde iki egzersiz izleyen çok düzgün hoca oluyor. Üç lisan bilen dayanılmaz sportif yönetici oluyor. Türkiye’de maalesef bize has şeylerde yeterli futbol adamı olamıyoruz. Tamam lisan bilmek kıymetli ancak evvel temeli, futbolu bileceksin. Türkiye’de epeyce yetenekli isimler var. Tahminen kimileri yabancı lisan bilmezler ancak işi bilirler, benim üzere…”

Hem Kuzey Makedonya’da hem Türkiye’de başkanlık yaptınız. Farklılıklar neler?

‘Beyaz yakalıyla kulüp yönetilmez!’

“Bir defa Giresunspor dernek, burası benim şirketim. İdare Şurası yok, çalışma arkadaşlarımız var. Profesyonellerle konuşuyoruz, hakikat, eğri uyguluyoruz. Vakit kaybımız yok. Türkiye’de de bu sisteme dönülmesi mükemmel olur. Şu an birkaç kulüp Türkiye’de şirketleşiyor fakat kulüp sahipleri doğruyu, yanlış yapıyor. Beyaz yakalılarla kulüp yönetiyorlar. Beyaz yakalıyla kulüp yönetilir mi? Karşındaki beyaz yakalı değil ki.”

Temel iktisatta kâr hedefi güden oluşumlara şirket deniyor. Sizin de kulübünüz şirket. Para kazanıyor musunuz, bu işten para kazanılabilir mi?

‘Sahnemiz var, sanatkarımız yok’

“Dünyadaki en büyük marketing listesinin birinci 5’inde spor var. Dönen paralara bak. Bugün Ajax’ın kasasında 1 milyar Euro’nun üzerinde para var. Borç değil, direkt kasada duruyor. Bizimkilerde borç var. Ajax kulübü bizim kulüplerimizden epey büyük kulüp değil ya da Vitesse epey büyük bir kulüp değil. Ancak marketing’i daha âlâ yapıyorlar. Bizim sayın Cumhurbaşkanımız sporu bu kadar seviyor ve destekliyor. Onun bu dayanağıyla bu ülkeye bir kupa daha gelmeliydi. Bizde bakın harikulade statlar yapıldı. Ne için yapıldı? 15 günde bir maç oynamak için… Yaşayan statlar yapsaydık. Avrupa’da adamlar bu biçimde stat yapıyor. Konserler, seyahatler, toplantılar, alışverişler, kafeler hepsi var. Buradan da ek gelir elde ediyorlar. Keşke evvel statlar yerine akademiler yapabilseydik. İçinde okulu olan, iş öğrenebilecekleri, meslek sahibi olabilecekleri, sanat öğretilen akademiler yapsaydık daha yeterli olurdu. Bizde sahne var, sanatçı yok.”

Giresunsporlu Sergio sizin kadronuzdan transfer oldu. Bu transferde bir hisseniz var mı?

‘Sergio’nun her şebir daha kefilim dedim’

“Burada scouting 3-5 maç seyrediyor. Benim oyuncumu benden âlâ tanıma bahtı yok. Ben onunla yaşıyorum. bu biçimde ben epeyce argüman ettim. Ben her şebir daha kefilim dedim. Hocamız ve kulüp liderimiz da sağ olsun bizi dinlediler. Sergio da bizi yanıltmadı şükürler olsun. Büyük maçlarda neler yaptığına şahit oldum.

Bu dönem Yeşil-Beyazlı formayla 33 maça çıkan Brezilyalı futbolcu 3 gol, 3 asistlik performans sergiledi.

Tuzlasporlu Lamine Diack da sizin takımınızdaydı. Oyuncunun mukavelesinde Fenerbahçe ‘nin transfer önceliği bulunuyor. Ne söylemek istersiniz?

‘Diack, Premier Lig yapar’

“Biroldukça kulüp şu anda Diack’ı istiyor ve Fenerbahçe’nin önceliği var kontratında. Fakat daima şunu tez ettim. Diack, Türkiye’ye geldikten 3 sene daha sonra Premier Lig’e masraf. Tam oranın oyuncusu. Dünyada bacak uzunluğu bu kadar olup, top hakimiyeti yüksek olan hayli isim yok. 1-2 tane vardır onlar da Barcelona’da, Real Madrid’de oynar. Busquest örneğin… Diack’ta da bu potansiyel var, kesin Premier Lig yapar.”

Tuzlaspor’lu Diack’ın kontratında transferi için Fenerbahçe’nin önceliği olduğu belirtildi…

Buradan gelişime açık Türk futbolcuları kiralama ya da işte gelecek vaadeden isimleri Türkiye’ye önerme üzere durumlar olabilir mi? Fenerbahçe, Elif Elmas’ı Makedonya’dan alıp getirmişti. Sizlerin vesilesiyle Elif üzere transferlerin sayısı artar mı?

‘Bin Dolar’a aldım, 1 milyon Dolar’a sattım’

“Bazı futbol adamları ‘Makedonya’dan oyuncu alınmaz’ falan diyor. Türkiye’den bir kulüp lideriyle konuşuyoruz bir daha benzeri diyalog oldu ben de, ‘Son 5 senede 20 milyon Euro’nun üzerine satılan 3 tane oyuncu söyle’ dedim. Cenk Tosun, Muriç ve Elif Elmas. İkisi o taraftan gelmiş demek… Avrupa’da aslına bakarsan epeyce trend olan oyuncuyu alamazsınız. Bizim en büyük yanlışımız isim yapmış, performans olarak geriye gitmiş adamlara dönüşü olmayan bir biçimde milyonlar verdik. Bizim Elif’leri, Muriç’leri, Diack’ları yakalamamız lazım. Ben Diack’ı bin Dolar’a aldım, aylık da bin Dolar’a oynattım. Diack üzere bir öteki oyuncuyu da bin Dolar’a aldım, 1 milyon Euro’ya sattım. Artık 5 milyon Euro… Bunlar oynamak zorunda mesleği için. Başkaları parayı alalım, gidelim diye bakıyor. Bizim hocalarımız kimi vakit ‘İyi futbolcu fakat bizde oynayamaz’ diyor. Ya kumaşı bulunca elbiseyi sen yapacaksın. Yoksa elbiseyi sen satın almaya kalınca kumaşın 10 katı parasına denk geliyor. Ki bundan 1 ay evvel son Avrupa şampiyonu İtalya’yı eledi, Portekiz’i de elinden kaçırdı.”

Shkupi daha sonrasında Avrupa’nın 5 büyük liginden birinde grup alma maksadınız var mı?

‘Bakarsın Acun’la ortak oluruz!’

“Evet, alabilirim. Şu an maddi olarak o denli bir şeye hazır değilim. Tahminen Acun Ilıcalı’yla ortak oluruz bakarsın (Gülerek). İnşallah Acun da başarılı olur. Futbolu epeyce seviyor, katkı sağlamaya çalışıyor. Acun’la yıllardır birbirimizi tanırız. Çok başarılı olmasını isterim. Benim de amacım var. Shkupi de artık çocuğum oldu. Onu hiç bırakmayacağız, üstlere taşımaya çalışacağız. Projelerim var, dünyaya bu alanda bir şeyler yaptığımı göstermek istiyorum.”

Geçtiğimiz aylarda ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı, İngiltere Championship grubu Hull City’i satın almıştı.

Projelerden bahsettiniz daima… Somut ve ayrıntılı olarak ne üzere projeleriniz var?

‘En büyük sorun altyapı’

“Biz yıllardır tüketici konumdayız, hazır parayla isim alalım istiyoruz. Altyapılar, Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri. Çocuklar futbolcu olacağını anladığı anda eğitimi bırakıyor. Daha somut örneklerle anlatayım. Bir tesise 13 yaş ortalamalı 100 çocuk giriyor ve bu çocuklar akademik eğitimi bırakıyor. Bu çocuklar meslek sahibi değiller, akademik eğitimleri de yok. Biz çocukları yalnızca futbolcu yapalım diye uğraşıyoruz, şahsi gelişimleriyle ilgilenmiyoruz. Bu 100 çocuğun yalnızca 6’sı para kazanır hâle geliyor. Yani 94 çocuk yok oluyor. Bunlar 1’er hanımefendiyle evlenseler 160 kişi oluyorlar, sağlıklı beşerler olduğu için 2 de çocuk yapsalar 360 insan Türkiye’de futbol niçiniyle yok oluyor. Ziyan veriyor. Benim projeler burada başlıyor.”

Olgun Aydın, editörümüz Atalay Özçelikli’nin sorularına samimiyetle cevap verdi.

’10 yılda ülke futbolunun çehresi değişir’

“Akademik eğitimli okullar yapacaksın. Sanatsal, mesleksel eğitimler alacağı küçük küçük dükkanların olduğu tesis olsa, bu çocuklar burada hem eğitim alıp tıpkı vakitte meslek öğrenseler, burada futbol eğitimi alsalar, 20 yaşına geldiklerinde donanımlı bir birey olsalar… Oldu da futbolcu olamadı, bir daha donanımlı biri. Futbola aldıkları eğitimle hizmet verebilirler. O da şayet olmazsa hayata kazandırılan bireyler olur. Bunlar fazlaca uzak değil, yapılması da fazlaca sıradan. Şöyle projeye başlanılsın, 10 sene içerisinde ülke futbolunun çehresi değişir. Çocuklara bir dünya kuracağız, onları bu dünyanın içine alacağız, eğitimlerini alacaklar ve bir birey olacaklar. İşin özeti bu.”

‘Giresun’da o yanılgıyı yapmasam şampiyonduk’

“Biz eğitimsel ve kültürsel olarak o seviyeyi yakalayamadık. Makedonya’da bu projeye bu sene başlıyoruz. İşe daha hakimiz. örneğin ben Giresun lideriyken, 30 yıldır birebir saha tabanında oynuyordu grup. Yeri yenileyelim, dönem başına yetişsin dedik. İşi bilmediğimiz için yanıldık, 8 maçı İstanbul’da farklı statlarda oynadık ve 3-4 puanla döndük. Şampiyonluğu 2 puanla kaçırdık. Yani o yanılgıyı yapmasak şampiyonduk, Muhteşem Lig’e çıkacaktık. Birinci sene 10 puanla grubu aldık ligde kalması gerekiyordu, kaldık. ikinci sene işte şampiyonluğa oynadık, ‘başaramazsam bırakırım’ dedim ve bıraktım. Ben bir sene daha kalsam Giresunspor o takımla Muhteşem Lig’e çıkardı.”

Son olarak ağır bir biçimde gündem olan Yeni Spor Maddesi’ni sormak istiyorum. Sizce avantajları ve dezavantajları neler?

‘Kulüpler yeni yasaya hazır değil’

“Kulüplerimiz, Makedonya’daki üzere borçsuz olsa muazzam biçimde işler yeni spor yasası… Bloklar halinde kulüpleri koruyor. Lakin geriden gelen hayli büyük bir yük var burada. Hem bu sorumlulukla savaşacaksın, hem maksat koyacaksın, hem yarışmacı tıpkı vakitte yetiştirici olacaksın. Kulüpler buna bence çabucak hemen fizikî olarak hazır değil. Yasa fazlaca olumsuz değil onu söyleyebilirim. Ufak bir iki revizeyle daha düzgün olabilir. Yasa, Türk futboluna haddini bilme ve ayağını yorganına nazaran uzatma üzere manalarda faydalı olacaktır.”

FANATİK ÖZEL / Atalay Özçelikli