Kılıçdaroğlu: ‘Bir Hafta Boyunca Karanlıkta Kalacağız’

semaver

Global Mod
Global Mod
Artırımların geri alınması için fatura ödememe hareketine başlayan CHP başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektriksiz kalan konutundan gaz lambası ışığı altında canlı yayın yaptı. ‘Eşimle birlikte bir hafta boyunca karanlıkta kalacağız’ diyen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ‘zamları geri çek’ davetinde bulundu.

Protesto için yaklaşık 3 aydır elektrik faturasını ödemeyen Kemal Kılıçdaroğlu, bugün meskeninin elektriğinin kesildiğini duyurmuştu.

CHP önderi, ‘Eylemim ülkenin karanlıkta kalan ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir’ derken, eşi Selvi Kılıçdaroğlu da, , “Biz ödeyemeyecek durumda değildik ancak elektriği kesilen 4 milyon aile var. Onlarla dayanışma ortasında olalım istedik’ demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması. ????

Kılıçdaroğlu canlı yayında şunları söylemiş oldu:

‘Büyük bir toplumsal sarsıntının ortasındayız. Saraylı eşkıya holdinglerin cepleri dolacak diye halkın elektrik üzere besin üzere temel hakları gasp edildi bu ülkede. Elektrik dağıtım şirketlerinin büyük bir kısmını 5’li çeteye verdiler. örneğin yalnızca birine bakalım Cengiz Holding. 8 yılda kamudan tam 2 milyar 295 milyon 311 bin lira bedelinde 37 başka elektrik gücü ihalesi almış. Adrese teslim, 37 ihale kararı kazandığı milyarlarla halkın mutfağına göz koymuş.

Sevgili halkım, Cengiz gibiler paralarına para katarken, milyonlar faturalarını ödeyemeyecek hale getirildi. Açgözlü çetelere karşı beşerler epeyce öfkeli. Girdiğimiz bu çağın ismi esasen öfke çağı, dünya da birebir girdabın ortasında. Tüm dünyada varlıklı azınlıklar, halkların toplumsal, siyasi ve çevresel refahını baltalıyor. Temel insan hakları gasp ediliyor.

Sevgili halkım dünyanın en varlıklı 26 beşerinin serveti dünya nüfusunun yarısının gelirine eşit. Zenginler daha varlıklı fakirler daha fakir hale getirildi. Bu zenginler servetlerinin yüzde 1’ini bağışlasalar, dünyada okula gidemeyen tüm çocukların eğitim masrafları, sıhhat masraflarının tümü karşılanır. Benim kavgam işte bu adaletsiz düzenle. Dünyadaki bütün demokratların, adalet peşinde koşanların, demokrasiyi savunanların da bu hengamede omuz omuza vermesi gerekiyor.

‘Neoliberalizm can çekişiyor’

Zengini daha zengini yoksulu daha da yoksullaştıran bu sistem artık miadını doldurdu, neoliberalizm artık can çekişiyor. Hiç kimse olarak görülenlerin, bayağı insanların, öfkesine yenilmek üzere neoliberalizm. Onun için imkansız görünen kanıların fikirlerin vakti gelmiştir. Günümüzde devletler yoksullaşan vatandaşın temel gereksinimlerini muhafaza altına almakla yükümlüdürler. Bu millete yatırımdır. 21. yüzyılda temel muhtaçlık harcamalarına masraf gözüyle bakılamaz, bakamazsınız. Halkın temel hakları da açgözlü çetelere holdinglere bırakılamaz. Faturalarını ödeyemeyecek kadar fakirleşmiş, işe, aşa, eğitime dahi adil bir biçimde ulaşamayan bir toplumdan refah çıkmaz, dünya da huzur olmaz.

Halkım sevgili halkım, temel gereksinimler karşılanırsa adalet adalettir bu biçimde. Lakin bu biçimde ülkeler kalkınır, refah üretir. Devleti yönetenler ülke zenginliğini hakkaniyetli dağıtmak zorundadırlar. İşte ben bu açgözlü siyasetçilerin yarattığı adaletsizliğe karşı karanlıktayım. 4 milyona yakın abonenin elektriği kesilmiş Türkiye’de, onların sesi duyulsun diye bu yola girdim. Bu hareketim bir sivil itaatsizlik daveti da değildir. Bu bir direniştir, bu sizin hakkınızı arama çabasıdır. Çabam ülkenin karanlıkta ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir. Lakin bununla birlikte dünyanın tüm demokratlarına da bir davettir.

‘Eşimle birlikte bir hafta boyunca karanlıkta kalacağız’

Eşimle bir arada bir hafta boyunca karanlıkta kalacağız. Sevgili halkım, adalet için bu ülkede kilometrelerce yol yürüdüm. Halkımın acısını yaşamak için artık karanlıkta oturacağım. Tereddüt ediyor muyum? Asla. Ben ne ağzımda gümüş kaşıkla doğdum, ne de daha sonradan saraylara yerleşip sefa ortasında yaşadım. Bu dünyadaki tüm demokratlara sesleniyorum. Onlar da samimiyse, adalete inanıyorlarsa şayet halkları için gerektiğinde acı çekmeyi, aksiyona geçmeyi bilsinler. Adaletsizliğe baş kaldırmayı bilsinler.

Son olarak Erdoğan’a buradan sesleniyorum. Elektriğe ve başka güç kalemlerine yaptığın artırımları derhal geri çek. Güçte KDV’yi sıfırla. Toplam geliri taban fiyattan düşük olan abonelerin elektrik tüketimini güç çekleriyle karşıla. Sevgili halkım hiç kimse merak etmesin. Karanlıkları kesinlikle aydınlığa çıkaracağız. Azim ve kararlılıkla.’