Jo Baer minimalizmden geldi ve “radikal figürasyon” ressamına dönüştü

Leila

Global Mod
Global Mod
1960'ların Amerikan minimalizminin bu önemli figürü Jo Baer ile ilk kez on iki yıl önce ve yine 2020'de Kreuzberg'deki Berlin galeri sahibi Barbara Thumm'da tanıştığımda, kendimi tarih öncesi mağaralardaymış gibi hissettim, insanların resimleriyle dolu. çoktan beri ebedi avlanma alanlarına girdiler.

Kesinlikle minimalist şeylere odaklandım: renkli şeritler, çubuklar, şifreler. Sonuçta Baer, geç modernizmin en önemli minimalistlerinden biri olarak kabul edildi. Eski mitleri aynı anda resim ve çizim yaparak keşfeden, figüratif, nesnel formu çeşitli şekillerde bir öneri, bir referans ve bir referans olarak kullanan bu indirgeme ustasının resimlerinin karşısında kendimi bulduğumda şaşırdım. bulmaca olarak bile.

Motiflerini sadece bir buçuk metreye bir buçuk metre boyutunda ve çerçevesiz olarak iğnelemişti, böylece sanki çöp adamlar, fareler, fareler ve kanatlı böcekler sanki resim sürekli genişliyormuş izlenimi ediniliyordu. sanki sarmal şekillerle çizilmiş büyük taşlar dipsiz boşluğa düşüyormuş gibi beyaz duvarlar boyunca daha da ileriye zıplıyordu.

“Brute Matter” çalışması beni kesinlikle heyecanlandırdı. Yaşlılığında insan figürleri ve hayvan figürleri için özlü, varoluşsal, hatta mistik bir işaret dili geliştiren bu sanatçı, geniş, şeffaf tabakalar üzerindeki seyrek lekeli kahverengi mürekkep çizgileriyle, bu eserde bize her şeyin her şeyle nasıl bağlantılı olduğunu anlatıyor. dünyevi varoluş: hayvanlar, insanlar, bitki örtüsü.

Kimse stil ideolojisine bağlı değil

“Kaba Madde” aynı zamanda kıtalar veya ülke ana hatları gibi bir şeyi de akla getiriyor. Aslen Seattlelı olan Baer, sanata yönelmeden ve Los Angeles ve New York'ta minimal avangardın bir parçası olmadan önce biyoloji ve psikoloji okudu. 1975'te Avrupa'ya, önce İngiltere ve İrlanda'ya, sonra da Hollanda'ya taşındı. O andan itibaren Amsterdam'da yaşadı ve çalıştı.

Avrupa'nın sanatsal iklimi, kendi deyimiyle, tipik “radikal figürasyonunu” “yenilemesine” yardımcı oldu. Sakin bir şekilde, “artık soyut bir insan olmadığını” söyledi; ideolojik bir üsluba, çağdaş bir zevke ihtiyaç duymayan, yalnızca hayatta – doğada, toplumda, topluluklarda ve ilişkilerde – ne kadar çok şeyin olduğunun farkına varılmasına ihtiyaç duyan görsel dilini bulmuştu. tarih ve şimdiki zaman – her şey diğer her şeyle bağlantılıdır.

Jo Baer'in 21 Ocak'ta 95 yaşında vefat ettiği haberi az önce geldi.