James Dyson Ödülü’nün Türkiye kazananı belirtildi

kunteper

Global Mod
Global Mod
Yeni jenerasyon mühendisleri ve gerçek meselelere karşı yaratıcı fikri olan herkesi destekleyen, teşvik eden ve ilham veren memleketler arası bir tasarım mükafatı olan James Dyson Ödülü’nün 2022 Türkiye kazananı muhakkak oldu.

James Dyson “problem çözen” genç beyinler arıyor

5 ay evvel eklendi

PhysioCircle projesi kazandı

Göğüs fizyoterapi tekniğinin fizyoterapistler yahut hasta yakınları tarafınca hastalara hakikat ve tesirli bir biçimde uygulanmasını sağlayan PhysioCircle projesi, 2022 yılı James Dyson Ödülü’nün Türkiye ayağının ulusal kazananı olarak belirlendi ve 5 bin sterlin para mükafatı verildi.

Proje hangi probleme tahlil getiriyor?

Solunum yolu hastalıkları, dünya üzerinde giderek artıyor. Gelişen teşhis ve tedavi biçimlerinin yanı sıra, ortalama hayat mühletinin giderek artışı da, kronik hastalıklar manasında teneffüs yolu hastalıklarının artışının kıymetli bir sebebi olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde 9,2 milyondan fazla teneffüs yolu rahatsızlığına sahip kişi, her gün hava yollarında biriken mukus katmanını temizleyebilmek ve rahat bir nefes alabilmek için günlük tedavilerine 1 yahut 2 saat harcıyor. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan hastalar, bu günlük tedavi için tıbbi aygıtları tercih edebilirken; düşük gelirli hastaların bu kıymetli aygıtlara erişme bahtı is daha az. Göğüs fizyoterapisi ile ilgili en kıymetli nokta, bu prosedürün hasta şahıslara istenilen yer ve vakitte ek bir maliyete gereksinim duyulmadan uygulanabilmesiyken, bu tedavinin doğruluğu ve aktifliği, uygulayıcı kişinin bilgi ve deneyimiyle direkt irtibatlı oluyor. Ayrıyeten dünya genelinde her bin hastaya göğüs fizyoterapisi eğitimi almış yalnızca 1 fizyoterapist düşüyor.

Bu yılın Türk ulusal James Dyson Mükafatı sahibi “PhysioCircle” bu sorunu çözmeye odaklanıyor. Fizyoterapistlerin ve hasta yakınlarının, göğüs fizyoterapi sistemini hastalara hakikat ve faal bir biçimde uygulamasını sağlayan tıbbi bir eğitim yeleği olan PhysioCircle; teneffüs yolu hastalarının hava yollarında biriken mukus katmanının temizlenmesine yardımcı olarak hastaların rahat bir biçimde nefes alabilmelerini sağlıyor.

Bu alanda geliştirilen birinci ve tek eğitim ürünü

Rahatlatıcı bir pulmoner rehabilitasyon yöntemi olan göğüs fizyoterapisi, akciğerlerde biriken kalın ve yapışkan mukus katmanının fizikî olarak havayollarından kopartılmasına ve bu sayede hastanın öksürük yolu ile mukusu beden dışına atabilmesine yardımcı oluyor. Akciğerler üstündeki makul noktalara uygulayıcı kişi tarafınca el ile yapılan vuruşların şiddeti, suratı ve pozisyonu hasta sıhhatinin korunması için epey değerli olarak bedellendiriliyor. Bu niçinle PhysioCircle içerisinde, hassas ölçüm sağlayan yüksek teknolojili sensörler kullanılıyor. Tıp alanında eğitim gayeli kullanılan farklı simülasyon eserleri bulunurken, teneffüs fizyoterapisi ile ilgili rastgele bir eğitim eseri bulunmuyor. Bu niçinle PhysioCircle bu alanda geliştirilen birinci ve tek eğitim eseri olarak ön plana çıkıyor.

PhysioCircle nasıl çalışıyor?

Akıllı bir fizyoterapi yeleği
, yetişkin eğitim mankeni, tablet ve masaüstü uygulaması içeren PhysioCircle; yelek üstündeki 10 adet sensör ile kullanıcılar tarafınca uygulanan her bir vuruşun pozisyon, şiddet, frekans ve mühlet bilgilerini algılayabiliyor. Gerçek vakitli olarak toplanan bu bilgiler Bluetooth üzerinden bulut sistemine aktarılıyor.

Yetişkin eğitim modeli, gerçek insan boyutları ve hissiyatı sağlayarak kullanıcı tecrübesini artırıyor. Tablet uygulamasında ise farklı hasta olaylarının deneyimlenebilmesini sağlayan göğüs fizyoterapisi idmanları bulunuyor. Öğrenciler bu antrenmanları kullanarak istedikleri vakit ve yerde akıllı yelek üzerinden göğüs fizyoterapisi pratiği yapabiliyor. Ayrıyeten eğitmenler kendi fizyoterapi programlarını uygulamaya ekleyebiliyor. Bu sayede öğrenciler gerçek hayatta karşılaşabilecekleri hadiseleri, simülasyon ortamında gorerek pratik yapabiliyor. Öğrencilerin yaptığı tüm fizyoterapi idmanlarının bilgileri masaüstü uygulamasında görüntülenebilirken her öğrencinin detaylı raporlarına eğitmen tarafınca erişim sağlanabiliyor. bu türlü öğrencilerin uygulama formülünü kolay bir biçimde öğrenmeleri sağlanırken eğitmenlerin de tüm süreci dijital olarak takip edebilmesi mümkün oluyor.

Proje kimden çıktı?

PhysioCircle eğitim sistemi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kısmı mezunu ve tıpkı kısımda yüksek lisans öğrencisi olan, 27 yaşındaki Selami Erdoğan tarafınca tasarlandı.

hem de ODTÜ-Teknokent’te Breathall isimli bir start-up şirketinin kurucusu olan Erdoğan, James Dyson Ödülü’nden kazandığı 5 bin sterlinlik mükafatı, buluşun patent, üretim ve geliştirme süreçlerinde değerlendirmeyi planlıyor.

Katılımcı ülkelerden seçilen memleketler arası kısa liste 12 Ekim’de, milletlerarası kazananlar da 16 Kasım’da açıklanacak.