Gözler saat 17.00’de! Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Tepesi’ne katılacak

Professional

New member
NATO Devlet ve Hükümet Liderleri, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere bugün 17.00’de videokonferans yoluyla bir ortaya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı NATO olağanüstü Doruğu’nda önderler, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeleri ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Milletlerarası Demokratlar Birliği heyetini kabul etti. Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlatmış olduğu askeri harekata ait, “Rusya’nın Ukrayna topraklarına başlatmış olduğu askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirterek başlamak istiyorum. Milletlerarası hukuka ters gördüğümüz bu adım bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüğümüz, yakın siyasi, ekonomik, toplumsal alakalar içerisinde bulunduğumuz Rusya ve Ukrayna’nın bu türlü karşı karşıya gelmiş olmasından dolayı samimi olarak hüzün duyuyoruz. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği çabayı desteklediğini, biraz evvel görüştüğümüz Sayın Zelenski’ye de tekrar söz ettim. Kendi vatandaşlarımız ile bölgedeki Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna’da yaşayan her insanın can güvenliğinin sağlanması konusunda üzerimize düşenleri yapacağız. Derin tarihi bağlarımız ve dostluk ilgilerimiz olan Rusya ve Ukrayna içindeki meselelerin Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi davetimizi yenidenlıyoruz. Hakikaten dün Sayın Putin ile görüşmek suretiyle, kendisine de bunları tabir etmiştim” diye konuştu.

“HERKES YALNIZCA LAF YAPIYOR”

Afrika ziyareti dönüşünde de uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti; Şu anda natürel Rusya ile önderler çerçevesinde çabucak hemen önemli bir görüşme performansı sergileyen çıkmadı. İşte biliyorsunuz Macron Moskova’ya geldi, tablo ortada. Gerisinden Scholz geldi, o tablo da ortada. Biden ile ilgili ‘görüştü, görüşüyor’ vesaire dediler, rastgele bir şey çıkmadı. Olayı devlet yahut kurumsal bazda ele alacak olursak, burada da şu anda ortada yalnızca NATO kalıyor. NATO bu videokonferans tepesiyle birlikte artık halini belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır. Malum, şu ana kadar Ukrayna’ya önemli manada bir asker gönderme üzere durumla karşı karşıya çabucak hemen kalmadık. Herkes yalnızca laf yapıyor, iş yapan yok. bu biçimde bir durum kelam konusu. Yapacağımız bu görüntü konferansta NATO müttefiki üye ülkelerin önderleri bakalım neler söyleyecek. Biz de alışılmış söyleyeceğimizi onların da söyleyeceklerine göre belirleyecek, halimizi ortaya koyacağız.

İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil. Rusya ile gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik münasebetlerimiz var. Ukrayna ile de tıpkı biçimde siyasi, askeri, ekonomik bağlarımız var. ‘Ukrayna’dan vazgeç’ deseniz vazgeçemeyiz, zira ülkemizin buradaki çıkarları fazlaca ileri derecede. ‘Rusya’dan vazgeç’ deseniz ondan da vazgeçemeyiz, zira onunla da şu anda nitekim ileri derecede beraberliklerimiz var. Bizim sıkıntımız o denli bir adım atalım ki hiç birinden vazgeçmeden bu işi inşallah çözelim. Bunun için de grubumuzla, heyetimizle görüşmelerimizi yapacağız. Onun için NATO Başkanlar Zirvesi’ni fazlaca önemsiyorum. Burada bütün önderlerin ne düşündüklerini bakılırsaceğiz. daha sonrasında da biz kendi içimizde arkadaşlarımızla çalışmamızı yapacağız.