Fransa açık toplu otoparklara güneş paneli yerleştirme mecburiliği getirdi

kunteper

Global Mod
Global Mod
Fransa hali hazırda dünyada elektriğini nükleer enerjiden elde eden önemli bir güç. O denli ki bu oran son sayılara nazaran %70’i bulmuş durumda. Bu niçinle bir yandan eskiyen nükleer güç santrallerini kapatmak isteyen Fransa öbür yandan da oluşacak açığı nereden karşılayacağını bulmak zorunda. Üstelik bunu karbon emisyon kıymetlerini yükseltmeden yapmalı.

En rahat görünen tahlil olan toplu arazi tipi güneş santrallerinin çeşitli problemleri da yok değil. örneğin arsa bulma ve kiralama masrafları, üretim ile tüketimin farklı yerlerde olması niçiniyle trafo ve nakil sınırlarına yapılan yatırımlar dalı yavaşlatmakta. Şehir içerisinde üretim ise aslında en hoş tahlil. Tüketimin ortasında üretim yapmak; arazi, trafo, nakil sınırları ve kayıpların önüne geçmekte. Ayrıyeten yatırımın küçüklüğü yardımıyla büyük sermayedarlara gerek duyulmuyor.

Bu niçinle devlet bu mevzuda işleri hızlandırmayı planlıyor ve 80-400 araç kapasiteli açık otoparklara 5 yıl, 400 üstüne 3 yıl ortasında toplam alanlarının en az %50’sine güneş paneli kurma zaruriliği getirmiş durumda. Bu sayede toplam 11 GW gücünde lisanssız yatırımın kent içine yapılması planlanıyor. Türkiye’nin şu anda güneş gücündeki konseyi gücünün ekim ayı sonu prestiji ile yalnızca 9.1 GW olduğu düşünülürse yapılacak yatırımın büyüklüğü dikkat cazip.

Başka bir karşılaştırma ise 11 GW kapasitenin toplam 10 nükleer reaktörüne denk olması etkileyici. Üstelik bu araçlara gölgelik sağlarken kent içi ısısının da yükselmesini önleyici bir tesire sahip. Yatırımı vaktinde gerçekleştirmeyenlere ise park yeri başına aylık 50 Euro ceza kesilecek. Yani 80 araçlık bir otopark yılda 48 bin Euro cezaya maruz kalacak.