Eski Galatasaraylı Hasan Kabze’den epey konuşulacak derbi kehaneti: ‘Allah yardım etsin…’

semaver

Global Mod
Global Mod
O, Sarı-Kırmızılı formayı yalnızca 2.5 yıl giydi lakin Galatasaray topluluğunun gönlünde kısa müddette yer etti. Kritik maçlarda attığı gollerle dikkat çekti, bilhassa Beşiktaş deplasmanında Cim Bom 1-0 gerideyken son yarım saat kala oyuna girdi, filelere bıraktığı 2 golle Aslan’a hem 3 puanı birebir vakitte tahminen de bir daha sonraki hafta yaşanan unutulmaz şampiyonluğu getirdi. Sarı-Kırmızılı toplulukta ’58’ numaralı formasıyla unutulmayacak isimler ortasına girdi. Kimden mi bahsediyoruz? olağan olarak Hasan Kabze’den…

Şampiyonlukların adamı

Galatasaray’da yaşadığı tarihi 2006 şampiyonluğu daha sonrasında Rubin Kazan’a giden ve orada da kulüp tarihinin birinci şampiyonluklarını yaşayan, akabinde Fransa’ya Montpellier’e transfer olarak orada da Montpellier’in birinci ve tek zaferinin kahramalarından biri olan Kabze ile hem dünü hem bugünü birebir vakitte pazar günü oynanacak Fenerbahçe -Galatasaray maçını konuştuk. Artık kelam Hasan Kabze’de…

‘3 farklı ülkede şampiyonluk gurur fakat bu deneyimleri içimde yaşamak istemiyorum’

Galatasaray’la 2006 yılındaki unutulmaz şampiyonluk. Tarihinde şampiyon olamamış Rubin Kazan’da 2 yıl üst üste şampiyonluk ve ve Montpellier ile tarihli birinci ve tek şampiyonluk. Aslında ‘Başarıların adamı’ diyebiliriz senin için. Bunu nasıl yorumlarsın?

“3 ülkede 3 şampiyonluk yaşamak benim için epeyce büyük bir gurur açıkçası. Mesleğimle alakalı keşke demediğim her şey oldu. Sonuçta şampiyonluk yaşamak fazlaca hoş bir his. Bunu farklı ülkeler ve farklı kadrolarla yaşamak, üstelik o kadroların tarihlerindeki birinci şampiyonluklarında yer almak daha da ehemmiyet arz etti. Şu anda futbol adamı olarak bir şey yapabilirim. A Lisansım var. Yardımcı olarak teknik yönetici olabiliyorum. Şu an için bir teşebbüsüm yok. Hazırlamış olduğum kimi şeyler var fakat ilerde onları ortaya koyacağım. Zira bu kadar tecrübe sahibi olunca bunları insanlara ve yeni nesile aktarmak uygun olacaktır, benim için de kolay olacaktır. Bu kadar tecrübeyi kendi içimde barındırmak istemiyorum. Yeri geldiğinde hepsini paylaşacağım.”

‘Donanımlı bir biçimde teknik yöneticiliğe adım atmak istiyorum’

Yeri ne vakit gelecek? 2017’de futbolu bıraktınız, 5 yıldır futboldan uzak üzere duruyorsun. Yoksa art planda önemli çalışmalar var mı?

“Futbolu bırakır bırakmaz çalışmak istemedim. Zira 17-18 sene boyunca bu hayatı yaşadım ve bu hayatı yaşadıktan daha sonra biraz dinlenmek istedim. Donanımlı bir biçimde bu işe girmek istiyorum. Evet günümüzde futbolu bıraktıktan daha sonrasında teknik yöneticilik yapan arkadaşlarımız da var. Ben işin bilimsel tarafıyla da ilgileniyorum. Gerçek vakitte yapmak istiyorum. Bu da epeyce uzun sürmeyecek açıkçası.”

‘Rusya’da ses getirdik, artık futbolcularımızın hevesi arttı’

O periyot Avrupa’da bugünkü üzere fazlaca fazla futbolcumuz yokken yakaladığın muvaffakiyetler var. Bugün Hasan Kabze olarak görmen gereken kıymeti gördüğünü düşünüyor musun? Gençlere yol açtığını ya da rol model olduğunu düşünüyor musun?

“Bizim vaktimizde yurt dışı diyince Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid akla gelirdi. Bizim devrimizde hayli az yurt dışına gitme yüreğinde bulunan oyuncu vardı. Ben de bu azınlığın içindeyım. Hedeflerim içinde Ulusal Kadro daha sonrası yurt haricinde, Avrupa’da oynamak vardı. Amaçlarımı gerçekleştirdim. Keşke dediğim hiç bir şey olmadı. Artık Avrupa’da Lille isteyince gidiliyor. Kimse ‘niçin PSG’ye gitmedin?’ demiyor. Zira Lille’le orada oynadığınız her maç tahminen burada Galatasaray’la ya da farklı ekiple Şampiyonlar Ligi’nde oynadığınız maçlara eş bedel maçlar oluyor, rekabet açısından. Örneğin işte bir hafta PSG’yle, bir hafta Lyon’la, daha sonra Marsilya’yla vs oynayınca Şampiyonlar Ligi havasında geçiyor. Oyuncular artık grup seçmiyor bu yüzden. Hevesleri arttı. örneğin ben gittiğimde Rubin Kazan’ı kimse tanımıyordu, biz Rusya tarihinde birinci defa şampiyon olan hatta bunu iki kere üste üste yapan ekip olduk. Ses getirdik sıradan.”

‘Kazan’da 3 Türk…’

Kazan’da Türk çetesi vardı 2010-2011 yılında. Gökdeniz Karadeniz, Fatih Tekke ve sen… O günler nasıldı?

“Oraya gittiğimde birinci Türk bendim. 8 ay daha sonra Gökdeniz geldi. İki sene şampiyon olduktan daha sonra son periyot de Fatih ağabey (Tekke) gelmişti, Zenit’ten. Ulusal Kadro’da birlikte oynadığın, külçeşidini bildiğin isimlerle birliktesin. Çok hoştu. Bizden daha sonra Gökdeniz orada 10 yıl oynadı, epey âlâ işler yaptı. Bizden daha sonraki devirlerde hayli büyük emeği var orada.”

‘Beşiktaş ve Trabzonspor’dan da teklifler aldım’

23 yaşında alt ligden geldiğin Galatasaray’a kendini çabucak kabul ettirdin. İstanbul’un öbür büyüklerinden teklif aldın mı Galatasaray öncesi yahut Galatasaray daha sonrası?

“Çanakkale’den düzgün oynayıp geldiğim için özgüvenliydim. daha sonradan girdiğim maçlarda gol atmam falan camiayı da umutlandırmıştı. 2.5 yıllık macera daha sonrasında Kazan’a gittiğim devirlerde şampiyonluk daha sonrasında epeyce yeterli teklifler aldım. Hem Avrupa’dan tıpkı vakitte Türkiye’den… Lakin ben Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyordum. Ne vakit ben Montpellier’e gittim, orada oynadığım devirde Galatasaray’dan iki defa teklif aldım. Lakin yeni gitmiştim, lig epeyce güzeldi ve oynuyordum da… Bir de askerlikle alakalı 1-2 ay vardı. O iki ayım bitmiş olsaydı tahminen dönebilirdim Galatasaray’a. Hagi’nin olduğu periyottu, onunla da oynamak isterdim. Lakin o kurallar benim orada olmamı uygun gördü, Montpellier’de devam ettim. O periyotlarda Beşiktaş’tan da teklif aldım, onlarla da görüştük. Türkiye’ye döndükten daha sonra Ordu’da oynarken Trabzonspor’dan da teklif aldım.”

‘Beni oynatacağını söylemiş oldu, yedek bıraktı!’

‘Çalıştığım en berbat hoca Feldkamp’ demiştin bir periyot. niçini neydi?

“Kampa herkes eşit olarak sarfiyat, herkes kendini göstermek ister. Ancak hoca ön yargılı geldi, 3-4 transfer yaptı. İdman maçlarında gol atıyorum ancak hazırlık maçlarında hiç oynatmadı beni. Bir oyuncuyu istemezsin ancak bu kadar da belirli etmezsin. Arkadaşlarım hatta sorardı, ‘Hocayla aranızda ne var, ne oldu da oynatmıyor?’ diye. ‘Bilmiyorum’ diyordum, hiç bir saygısızlığım da olmadı. En son bir maç öncesinde dedi ki, ‘Herkesi oynattım, Hasan’ı oynatmadım. Bugün Hasan’ı oynatacağım.’ Bir gittim, bir daha yedeğim… İrtibat de kuramıyorduk pek, fazlaca donuk bir adamdı. Yaşı da ilerlemişti.”

‘Lider ekibin, başkan hocası’

Biraz da bugüne dönelim… Galatasaray’ın son durumu hakkında ne söylemek istersin? Oyun tatmin ediyor mu, şampiyonluk oyunu mu, yeterli yolda mı Galatasaray?

“Hep ‘Okan Buruk, Galatasaray’a yakışıyor mu, kaldırabiliyor mu?’ soruları soruluyor. Galatasaray bugün kaçıncı? Başkan… Sonuçta başkan olan bir hoca için oyun ya da grup için olumsuz bir şey söyleme ihtimali pek yok kimsenin. Bundan 4-5 hafta evvel oyuncular daha yeniydi, oyun manasında yüzde 100’ünü veremiyordu. O periyot söylüyordum, ‘Okan hoca her insanın hazır olduğu biçimde takımla devam edebilirse ki etmesi gerekiyor bu biçimde başarılı olur’ diyordum. Okan ağabey burada şampiyonluk hayatış, Galatasaray’ın huyunu, suyunu, her şeyini bilen bir adam. Buna sahip çıkmak lazım. Bence Galatasaray’a fazlaca yakışıyor. Başkan grubun başkan hocası… Daima pres olsun, önde oynansın isteniyor. Ancak bu her vakit olmaz. Bunu yapabilmek için rakiplerin berbat olması lazım. Artık o denli bir ligimiz yok, geçmişteki üzere değil. Galatasaray’ın oyunu kazanmaya odaklı bir oyun. Kusursuz oynayıp, puan alamadıktan daha sonra taraftar bir defa ‘eyvallah’ der. İki üç de homurdanmalar başlar.”

‘Jesus, Galatasaray’a gelse…’

Jesus-Okan Buruk düellosuyla birlikte derbi nasıl geçer?

“Tecrübe olarak bakarsak olağan olarak Jesus. Ve Türkiye’ye geldikten daha sonra farkını ortaya koyabilen nadir teknik yöneticilerden bir tanesi. Hem oyun anlayışı hem saha dışı duruşuyla her insanın sempatisini kazanmış bir hoca. Bugün Galatasaray’a gelse taraftar ‘niçin geldi?’ demez. Okan hoca Jesus’a göre daha yeni bu meslekte. Lakin sonuçta oyunu oyuncular oynuyor. Bakalım kararı ben de hayli merak ediyorum. Derbilerde iddia yapmak zordur. Son periyotta kısır maçlar izledik fakat bu kere o denli olmayacak, keyifli olacak üzere duruyor.”

‘Derbiler, atacağın ya da yediğin golleri unutulmaz yapar’

Sen de derbileri solumuş birisin. Bu hafta futbolcular için nasıl geçer, ruhsal manada neler yaşanır?

“Bir sefer Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öteki Galatasaray-Beşiktaş, Galatasaray-Trabzonspor ya da Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi üzere değildir, daha farklıdır. Evet hepsi büyük derbi fakat Fenerbahçe-Galatasaray epeyce daha büyük derbi. Oyuncular maç öncesi sakatlanmamak ister. Atılacak bir gol o oyuncuyu unutulmaz yapabilir ya da kalecilerin yiyeceği bir gol olumsuz manada bir daha onları da unutulmaz yapabilir. Hafızalarda kalırsın. örneğin kaleci Fevzi’nin ayağını sallayıp topun üstünden geçirdiği gol unutulmaz ya da Pancu’nun kaleye geçtiği maç unutulmaz. Çok heyecanlıdır şu an oyuncular.”

‘Galatasaray, Valencia’ya dikkat etmeli, İcardi de devreye girmeli’

Bir golcü olarak derbinin forvetleri kıyaslamanı istesek? Bir tarafta; Icardi, Gomis, Seferovic, öbür tarafta Valencia, Batshuayi, King ve Serdar Dursun…

“Fenerbahçe’de Valencia ve Batshuayi hayli formda. Bilhassa Valencia epey değişik bir oyuncu. Ben hayli seviyorum bu biçimde oyuncuları. Ne vakit ne yapacağı muhakkak olmayan, daima gol arayan, uğraş ortasında olan, hızlı, adam eksiltebilen güzel bir oyuncu. Galatasaray’ın ona dikkat etmesi gerekiyor. Batshuayi onun bir tık gerisinde kalsa da Fenerbahçe’nin düzgün bir atak sınırı var. Galatasaray’ın da aslında uygun olup lakin tam manasıyla yüzde 100’ünü izleyemediğimiz bir forvet sınırı var. Gomis her vakit büyük katkı sağlıyor, inanılmaz bir profesyonel. İcardi bir var, bir yok. İki gol atıyor daha sonra bir bakmışsın öteki yerlerde. Artık biraz daha devreye girip, inisiyatif almalı. İki ekibin da özel oyuncuları var. Allah defans oyuncularına yardım etsin.”

‘Nef Stadyumu’ndaki rövanş daha ateşli olur’

Eskiden derbilerde tansiyon daha yüksekti, son periyotta derbiler daha sakin geçiyor. niçini ne olabilir?

“Her iki grup da açık oynamıyor artık. Birinci niyet skoru korumak, daha sonra gol atmak. Evvelce bu biçimde bir şey yoktu. Herkes kazanmak için saldırıyordu. Artık kaybetme korkusu ağır basıyor. Dönem ortasında olduğu için de bir tık bu biçimde olabilir lakin Nef Stadyumu’ndaki rövanş maçı fazlaca daha ateşli olur. Her vakit Fenerbahçe-Galatasaray maçları heyecan verir.”

‘Şampiyonlukta hayli kritik gollerdi’

Galatasaray’da kısa mühlet oynamana karşın Sarı-Kırmızılı taraftarların hafızalarına kazındın. Natürel ki Beşiktaş maçının yeri fazlaca başka. Sence attığın en hoş gol ve unutamadığın maç hangisi?

“Tabii ki o maçı unutamam. Her derbi özeldir lakin pozisyon prestijiyle da şampiyonluk maçı neredeyse… O niçinle fazlaca değerliydi, pozisyon olarak diğer durumda olsak tahminen o kadar kıymetli olmayacaktı atmış olduğum iki gol. Şampiyonlukta epey kritik gollerdi. Onlar olmasa şu an beni bile konuşmayacaktık tahminen. Mesleğim için de epeyce değerli o goller. Son yarım saat var, kimsenin ummadığı bir anda oyuna giriyorsun. 1-0 yenik durumdasın, maç o denli bitse şampiyon olamıyorsun. birliktelik dahi yetmiyor. 30 dakika daha sonra maç bu biçimde bitse bütün dönemin emeği boşa gidecek. Oyuna girip, iki gol atınca bu biçimde unutulmaz oluyorsun. Çok hoş ve özel bir his.”

‘Ordu’da oynarken Galatasaray’a attığım röveşata golünü fazlaca beğenirim’

Galatasaray’da attığın en hoş gol hangisiydi?

“Beşiktaş’a attığım ikinci gol hoş bir goldü gerçekten. Birinci gol de hoştu lakin ikinci gol daha hoş bir yere gidiyor. Ancak Malatya’ya karşı da kupada bir gol atmıştım, o da hoştu sıradan. Farklı ekiplerle da Galatasaray Stadyumu’na geldim. örneğin Ordu’da oynarken Galatasaray’a röveşata golü atmıştım o da epey beğendiğim bir goldür. Hangi ekiple gelirsem geleyim taraftar daima hoş karşıladı beni, destekledi. Maç ortasında duygusallaştığım epey anım vardır. Konya ya da Akhisar’da oynarken Galatasaray taraftarı benim adıma tezahüratlar yaptı, orada epey fazla adımı haykırdılar, ben de kayıtsız kalamadım, taraftarı alkışladım. Çok etkilenmiştim. Hoş yıllardı, hoş anılar bıraktım.”

‘Galatasaray’la şampiyonluğum daha değerliydi’

3 ülkede şampiyonluk yaşadın, en pahalısı hangisiydi?

“Türkiye’de hiç bir şampiyonluk 16 dakika uzatmayla olmadı. Bu Türkiye’de birincidir. Ezeli rakibe karşı alınmış bir zafer. Bir hafta öncesinde Beşiktaş’a attığım iki gol var, inanılmaz kıymetliydi. Ancak başka tarafta Rubin Kazan ve Montpellier’le tarihlerinde birinci kere şampiyon olmak da fazlaca pahalı. Allah nasip etti, epeyce şükür. Her istediğimi gerçekleştirdiğim için fazlaca memnunum. Lakin özetle Galatasaray’la şampiyon olmak bir daha de benim için epeyce daha kıymetliydi.”

‘Beşiktaş’a attığım iki gol aslında Fenerbahçe’ye attığım gollerdi’

Galatasaray forması giyerken Fenerbahçe’ye gol atamadın hiç. Ukte kaldı mı bu ortasında?

“Evet, Fenerbahçe’ye karşı hiç gol atamadım lakin Beşiktaş’a attığım o iki gol aslında Fenerbahçe’ye de attığım goldü, şampiyonluktan etti onları. O yüzden ukte kalmadı bu içimde.”

FANATİK ÖZEL / Atalay Özçelikli