Eski Fenerbahçeli Ali Güneş, Galatasaray derbisini yorumladı! Daum ve Tigana için olay kelamlar…

semaver

Global Mod
Global Mod
Süper Lig’de Fenerbahçe – Galatasaray maçı için geri sayıma geçilirken bizler de biraz geçmişe dönüyor ve o derbileri solumuş unutulmaz futbolcularla bir ortaya geliyoruz. Galatasaray cephesini Hasan Kabze’yle konuşmuştuk, Fenerbahçe tarafını da bugün Ali Güneş’le konuşacağız. Ali Güneş de Fenerbahçe formasıyla Galatasaray’a gol atmış ve 2001 yılındaki unutulmaz şampiyonlukta kıymetli hisse sahibi olmuştu. Yıldız isimle hayli samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Kimi anlarda güldük, kimi anlarda duygulandık, vakit zaman da fazlaca şaşırdık. Artık kelam Ali Güneş’te…

Ali Güneş, editörümüz Atalay Özçelikli’ye samimi açıklamalarda bulundu, çarpıcı tabirler kullandı…

‘Trabzonspor’a kelam vermiştik, Fenerbahçe’ye gittik’

Bugün biraz geçmişi, biraz bugünü, biraz da derbiyi konuşalım istiyorum ve en başa dönüyorum. Bildiğimiz kadarıyla Fenerbahçe’ye transfer sürecinde inanılmaz bir ilgi vardı. O günlere geri dönelim istiyorum, o süreç nasıl gelişmişti?

“O periyotta Bundesliga’da Freiburg’da banko oynuyordum, hem de Ümit Ulusal Kadro oyuncusuydum. Bundesliga’dan da biroldukca teklif gelmişti. Ümit Ulusal Grup’ta da kendimi gösterince Türkiye’deki bütün tepedeki ekipler ve dışında Kocaeli… Kocaeli bu biçimdelar şampiyonluğa oynuyordu. Benimle ilgilendiler. Ancak biz ailecek Fenerbahçeliyiz. Karar vermek fazlaca sıkıntı olmadı, tercihimi Fenerbahçe’den yana kullandım. Fenerbahçeye imza atarak çocukluk hayalimi gerçekleştirdim. Öncesinde babam Trabzonspor’la görüşmüştü. Babam kelam vermiş Trabzonspor’a… Maddi olarak da daha epeyce para kazanacaktım ancak o periyoda kadar Fenerbahçe’den teklif yoktu. daha sonra Fenerbahçe’den ilgi gelince para konuşmadan teklifi kabul ettim.”

‘Totemler fazlaca bir şeye yaramadı’

Çok başarılı maçlar çıkarttın. Değişik de totemlerin vardı. Yüzük olsun, ayakkabı olsun. Onları bize anlatır mısın? Nasıl başladı bu totemler ve yararını gördüğüne inanıyor musun?

“Ablam bana yüzük vermişti ve ben o yüzüğü her vakit takardım. Bana baht getirdiğini düşünürdüm. Lakin artık geriye baktığım vakit totemlerin fazlaca fazla bir şeye yaradığına inanmıyorum. Lakin ruhsal olarak düzgün gelirdi. Krampon konusunda da sol kramponu genelde çivili giyerdim, sağ kramponu olağan giyerdim. Zira genelde başa çıktığınızda kaymamak için çivili kullanıyordum sol kramponu. Alana girerken sağ ayağımla girerdim totem sayılırsa…”

Fenerbahçe’de Jorge Jesus, Galatasaray’ı o isimle yıkmayı planlıyor!

‘Daum beni istemedi, Beşiktaş 3 katını teklif etti’

4 yılda yeterli bir Fenerbahçe mesleğin vardı, taraftar seni fazlaca seviyordu. Lakin sürpriz bir ayrılık gelişti o devir ve sürpriz bir imza geldi. Ayrılık süreci nasıl oldu, Daum’la sıkıntıların olduğu biliniyordu…

“Öncelikle Daum’a buradan geçmiş olsun. Önemli bir sıhhat sorunu yaşıyor. Umarım en kısa vakitte sıhhatine kavuşur. Benim açıkçası Daum’la ıstırabım epeyce olmadı, o günkü kurallar o denli gerektirmişti. 2004 dönemindeki şampiyonlukta katkım olmuştur hayli fazla, A Ulusal Kadro’ya da seçilmiştim lakin ona karşın ayrılmak durumunda bırakıldım. Maddi olarak Beşiktaş’tan 3 misli teklif almama karşın ben Fenerbahçe’ye ‘Aynı kaidelerle devam etmeye razıyım’ dedim. Bana ‘Beşiktaş’tan o kadar teklif var ise git’ dediler. Ayrılmaya zorlandım biraz. Daum’un beni takımda istemediğini söylemiş oldur ancak kalırsan da aldığın paranın epeyce oldukca da altına imza atacaktım. Ben birebir koşullarda yedek kalmaya da razıydım ancak olmadı. Diğer bir büyük topluluğa gittim, bunun için de fazlaca memnunum. Herkese nasip olmaz Türkiye’nin büyük topluluklarında forma giymek. Biz sonuçta profesyonel futbolcularız, aldığım paranın hakkını her vakit vermeye çalıştım, oynadığım ekipte.”

‘Hooijdonk’u gönderemedi, beni yolladı’

Performans olarak aslında Daum’un istemeyeceği bir tablo yoktu ortada. Orada şahsi bir münakaşa mı vardı, niye seni istemedi hoca?

“Benimle hiç bir sorunu olduğunu düşünmüyorum. Farklı şeyler vardı. Egzersizde Pierre van Hooijdonk’la tartışma yaşadı Daum. Büyük bir sıkıntıydı bu. Vakit zaman bu ikisinin ufak sorunları oluyordu lakin bu sefer büyük bir tartışma yaşadılar. Egzersizle ilgili bir kasvet vardı, Hooijdonk şahsî olarak kendi fikrini söyleyip hocayı eleştirdi. Yani benim problemim yoktu aslında benim öteki arkadaşlarıma ve Hooijdonk’a yakınlığım yüzünden gönderildiğimi düşünüyorum. Sonuçta kolay kolay Hooijdonk’u gönderemezsin. Ortadan yıllar geçti, Beşiktaş adımı da benim için yanlışsız bir adımdı. Sonuçta Beşiktaş topluluğunu da gördüm. “

‘Fenerbahçe’ye kırgınlığım olamaz’

Beşiktaş’a imza atman Fenerbahçe’ye ya da Daum’a bir anlık kızgınlık mıydı yoksa büsbütün profesyonel bir fikir miydi?

“Beşiktaş’tan epeyce âlâ bir teklif almıştım ve kabul ettim. Fenerbahçe’den ayrıldıktan daha sonra hayli büyük bir kırgınlığım olmadı. Olağan ki insan keder duyuyor. Türkiye’ye tatil için geliyordum, onun haricinde birinci kez geldiğimde Fenerbahçe topluluğu bana kucak açtı. Oradan ayrılmak sıkıntı geldi alışılmış bana. Hala severek Fenerbahçe’nin maçlarını izliyorum ve taraftar olarak stada gidiyorum. Kırgınlığım ya da kızgınlığım olamaz. Fenerbahçe’nin yeri bende fazlaca başka.”

‘Fenerbahçeli Ali olarak Beşiktaş’a gittim lakin…’

Fenerbahçeli Ali Güneş olarak Beşiktaş’a gittin. Beşiktaş mesleğini Fenerbahçe mesleğine nazaran nasıl değerlendirirsin?

“Hangi gruplu olduğun kıymetli değil. Dürüst ve centilmen olduğunda saha içi ve haricinde kazanıyorsun. Türk insanı samimiyete bakıyor. Fenerbahçeli Ali olarak Beşiktaş’a gittim fakat Beşiktaş topluluğu beni hayli hoş ağırladı. Hiç berbat kelam duymadım onlardan. Hâlâ Beşiktaşlılar’la karşılaştığım vakit beni sevdiklerini söylüyorlar. Bu da insanın karakteriyle ilgili bir durum. Çizgimi hiç bir vakit bozmadım. Çocukken her neysem bugün de birebir biçimde devam ediyorum. Aslında ben Fenerbahçeli, Beşiktaşlı ya da futbolcu Ali olarak değil de sade bir Ali olarak beni sevmesini isterim.”

‘Futbol oynarken her şeyi yarına erteliyorsunuz’

Ali Güneş futbolu niye erken bıraktı? 33 yaşında üst düzeyden uzaklaştınız, bunun niçini ruhsal bir sorun muydu?

“Psikolojik problemler yaşadım, fazlaca fazla yıprandım. Rahat dışarı çıkamıyorsunuz, rahat edemiyorsunuz. Bizim devrimizde paralar fazlaca rahat ödenmiyordu. Taraftar ve medyadan baskı görüyorsunuz. Ailevi de bedellerim ağır bastı. Hayat fazlaca kısa. Futbol oynarken her şeyi yarına erteliyorsunuz. Lakin vakit çabuk geçiyor. Aileme fazlaca düşkünümdür. Onlarla daha epey vakit geçirmek için futboldan erken koptum.”

‘Şimdiki aklım olsa Beşiktaş’tan ayrılmazdım’

“Tigana periyodunda Beşiktaş’ta baya düşünceli bir periyot yaşadım. Mobbing uygulandı bana, daima bir kötüleme vardı bana karşı. bu biçimde 27 yaşımdaydım, üstesinden nasıl geleceğimi bilemiyordum. Sıhhat meseleleri da yaşadım. Ben hürmete, sevgiye hayli paha veririm. İnsan olmak kıymetli. ‘Futbolcular kendi emsalleriyle görüşürler’ derler. Lakin benim en yakın arkadaşlarım garson, kuaför… Mesleğin hiç bir ehemmiyeti yok. O periyot işte idareye karşı beni kötülüyorlar, mobbinge uğruyorum. Daha fazla dayanamadım ve Beşiktaş’tan ayrılmak istediğimi söylemiş oldum. Kalmamı istediler ancak ben Almanya’ya dönmeyi düşünüyordum. Şu anki aklım olsa farklı davranırdım, büyük ihtimalle bir hudutla ayrılmazdım Beşiktaş’tan.”

‘Bana “Sen epeyce saygısız, terbiyesiz birisin!” dedi’

Tigana ne üzere mobbingler uyguladı?

“En sıradan örneği idare bir yemek verdi. Daima birlikte masada oturuyoruz. Benim yanımda Koray Avcı ile yönetici Murat Aksu vardı. Sohbet ederken Yıldırım Demirören Lider, Avrupa maçımız vardı maçla ilgili konuşma yaptı. Yıldırım Lider konuşurken güya ben gülmüşüm. Yemek bitti ben odama geçtim, kamptaydık. Telefon çaldı, sekreteri Tigana’nın benimle görüşmek istediğini söylemiş oldu. Odaya gittim, Tigana o an yoktu fakat tercümanı ve teknik takım vardı. Herkes oradaydı yani… Tigana içeri girdi, üstündeki ceketi aldı, fırlattı bana ‘Sen epeyce saygısız, terbiyesiz birisin!’ diyor. ‘Ne oldu ben anlamadım’ dedim. İşte Lider konuşma yaparken ben gülmüşüm. Ya ben meczup miyim tek başıma güleyim, gülsem yanımdakiler de güler. Ağzımda yemek varken güldüğümü düşündü muhtemelen. Beni yemek için mazeret arıyordu.”

‘Tigana hayli kıskanç ve egolu bir tanesiydi’

“Çünkü benim hem yöneticilerle, hem grupla tıpkı vakitte tüm işçiyle aram fazlaca güzeldi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Tigana hayli kıskanç ve egolu bir tanesiydi. Beni idareye makus göstermek kendisini de düzgün göstermek için beni kullandı. Odada ben yanlış anlaşılma olduğunu söylemiş oldum. Lakin bana hâlâ bağırıp çağırıyor. ‘Ailemden gördüğüm tek bir şey var ise o da hürmettir. Bu vakte kadar kimseye saygısızlık yapmadım, bugün de bu biçimde bir şey yapmadım’ dedim. ‘Benim futbolumu ya da performansımı eleştir lakin benim karakterimi eleştiremezsin’ dedim, çıktım, gittim.”

‘Kötü niyetliydi, ikramını çöpe attım’

“Kadro dışı kaldım o müddette. Ben daima dua ettim fakat. İki hafta geçti, idareden biri aradı, ‘Ali palavradan hocadan özür lisana, affedecek seni. Kadronun sana muhtaçlığı var’ dedi. Ben gittim, odaya girdim. ‘Yapmadığım bir şey için sizden özür dilemeyeceğim. Sizden tek isteğim; bana selam vermeyin, benimle konuşmayın, takıma almayın. Ben yalnızca antrenmanlara katılmak ve konuta dönmek istiyorum’ dedim. Çok makûs bir periyottu. Bana ‘Performansını kâfi bulmuyorum’ dese sorun olmazdı, daha fazlaca çalışırdım. Ancak karakterime laf söylemek ona düşmez. Tigana makûs niyetli bir insandı. kucak dolusu dua etmiştim, ben affedildikten iki hafta daha sonra kendi gitti. Giderken de herkese ikram vermişti, bana da verdi. Ben istemedim, kendisine de söylemiş oldum çöpe atacağımı. O da ‘Al at bu biçimde’ dedi. Çöpe attım. Beşerler bunu eleştirebilir ancak bana yaşattıklarını kimse anlayamaz.”

Ali Güneş, Atalay Özçelikli’ye birtakım mevzuları birinci kere anlattı, dobra açıklamalar yaptı,..

‘Topu elle çıkardığım maçı güzel ki Galatasaray kazandı’

Kasımpaşa forması giyerken Galatasaray maçında fazlaca ikonik bir olay var. Topu elle çıkardın ama hakem görmedi, korner sonucu çıktı. O durum hakkında ne söylersin, nasıl yaşandı, hakemle, futbolcularla diyaloğun oldu mu?

“O durum fazlaca çabuk gelişti. Kale çizgisindeyim, niyetim başla çıkartmaktı. Ancak baktım yetişemedim, refleksle elimi kullandım ancak o an fark etmedim bile. Kasti olarak elle dokunmadım yani. Arda Turan geldi yanıma. ‘Ali ağabey el var mı?’ dedi, ‘Vardı’ dedim. Koştu hakem İlker Meral’e, ‘Bak kendi itiraf ediyor’ dedi. İlker hocayla o an hiç diyaloğum olmadı. O denli geçti konum. Sorsa bana söyler miydim onu da bilmiyorum açıkçası. Sonuçta Kasımpaşa’dan ekmek yiyordum, orada ‘Elle dokundum’ diye itiraf etsem kırmızı kart, penaltı olacak. Refleksle yapmıştım yani. Sonuç olarak Galatasaray kazandı. Şayet maçı kaybetselerdi ve şampiyonluktan falan olsalardı bir Fenerbahçeli olarak fazlaca üzülürdüm. Şu an bile vicdan yapardım. Yeterli ki Galatasaray maçı kazandı ve husus epey uzamadı. Futbolun hoş yanları da bunlar. Maradona’nın elle attığı golü ve benim bu durumumu hâlâ herkes konuşuyor.”

‘Anelka gibisini görmedim, otomobille bile yakalayamazsın!’

Çok kıymetli atakçıları durdurdun vaktinde. Bu sorunun karşılığını biliyoruz üzere lakin seni en epeyce zorlayan oyuncu hangisiydi?

“Anelka… Yalnızca beni değil ki kimi karşısına aldıysa güç durumda bıraktı. Bir de ben o maçta zıt ayakla oynadım, sağ bek oynuyorken solda oynadım. İstek hoca geldi dedi ki, ‘Sen çabuk oyuncusun. Anelka da çabuk. Onu tutarsın’ dedi. Ben çabuğum ancak ben Anelka kadar çabuk oyuncu görmedim. Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona’ya karşı falan oynadım ancak Anelka üzere bir oyuncu görmedim. İnanılmaz bir yetenekti. O periyodun de en uygun oyuncuları içindeydı. Baktım zorlandım 20-25 dakika oynadım, İstek hoca beni sağ beke aldı. Allah’tan, Daum Anelka’yı sola vermedi, bir daha benim tarafıma gelmedi yani. Gerçi bu sefer o aykırı ayakta kalacaktı. Ne olurdu bilmiyorum. Ancak hayli süratliydi ya otomobille bile yakalayamazsın onu.”

‘Galatasaray şampiyon üzere oynamıyor, Fenerbahçe büyük maçlarda sorun yaşıyor’

Biraz da bugüne dönelim… İki ekibin son durumu hakkında ne söylemek istersin? Oyun tatmin ediyor mu, şampiyonluk oyunu mu?

“Galatasaray taraftarı bana kızacak ancak şampiyon grup üzere oynamıyorlar. Ankaragücü, Sivas, İstanbulspor maçlarında da puan kaybı olabilirdi. Fenerbahçe ise büyük maçları âlâ oynayamıyor. Hatay olsun, Antalya maçının ikinci yarısı olsun fazlaca üstün oynadılar. Genel bakınca Fenerbahçe’nin oyunu daha uygun, daha istikrarlı, daha dominant oynuyor. Fenerbahçe tempoyu yükselttiği vakit rakip her vakit kasvet yaşıyor. Ancak tempo ne vakit düşerse de Fenerbahçe sorun yaşıyor. Savunma gerisine atılan toplar önemli zaafları… Lakin bir daha söylemiş olduğim üzere Trabzon ve Beşiktaş maçlarında Fenerbahçe berbat oynadı. Bu sene inşallah Fenerbahçe güzel futbolla kazanır. “

‘Jesus en güzellerden biri fakat fazla ısrarcı’

Senin söylemiş olduklerinden yola çıkarak Fenerbahçe derbilerdeki ‘winner’ (kazanan) kimliğini kaybetti mi?

“Evet, maalesef. Sorun kimde bilmiyorum. Her maçta ofansif oynuyor Fenerbahçe lakin derbilerde bunu yapamıyor. Jesus’un tercihleri de olabilir. Rotasyonla ilgili bir sorun de olabilir. Dünyanın hiç bir ekibi Fenerbahçe’nin rotasyonu üzere rotasyon oynamıyor. 7-8 iskelet oyuncun olmalı. Arda Güler forma bahtı bulamıyor, Lincoln ısrarını anlamış değilim hocanın. Son 10-15 maçta âlâ performansını hatırlamıyorum. Hoca biraz inat sanırım, ‘En uygununu ben bilirim’ kanısında herbiçimde. Dünyanın en âlâ teknik yöneticilerinden biri ancak fazla ısrarcı.”

‘İki ekibin da kaybedecek epeyce şeyi var’

Jesus-Okan Buruk düellosuyla birlikte derbi nasıl geçer?

“Okan Buruk hocanın nasıl bir niyetle alana çıkacağını bilmiyorum. Deplasman olduğunu düşünerek daha defansif oynayabilirim. Fenerbahçe’nin önde basacağını birinci 15-20 dakikada Galatasaray’ın üzerine gideceğini düşünüyorum. Okan ağabey (Buruk), Gomis’le başlarsa epey önde baskı yapamaz. İki ekibin da kaybedecek fazlaca şeyi var. Galatasaray yenerse Fenerbahçe epeyce geriye düşecek. Bir de rövanşı son haftalarda Galatasaray’ın alanında oynayacak. birliktelik iki tarafı da memnun eder. Birinci 15 dakika Fenerbahçe risk alacaktır, baskılı oynayacaktır maç uzunluğu. Lakin Galatasaray epeyce risk almayacaktır.”

‘6-0’lık maçta o denli bir oyun yoktu, tahminen 6-0 Galatasaray da kazanabilirdi!’

Fenerbahçe’nin kazandığı 6-0’lık tarihi maçta forma giydin. Maçın öncesini, maç anını ve daha sonrasını kıssa olarak senden dinlemek isteriz…

“Maçın öncesinde muhakkak bu biçimde bir ortam yoktu. 6-0’lık bir oyun da yoktu maçta aslında. Her gittiğimiz durum gol oldu, onlar geldi atamadı. Galatasaray açısından epeyce bahtsız bir maçtı. Bizim için inanılmaz büyük bir talihti. Oynamak da gururdu. 6-0 kazandıktan daha sonra büyük bir memnunluk yaşadık natürel ki. 6-0 olmuştu, bir konumda Ceyhun’a kızmıştım, ‘Bana ver de bir tane de ben atayım’ demiştim. Galatasaray’ın o periyot bizim stadımızda şanssızlığı vardı. örneğin benim olmadığım bir maç vardı, Galatasaray tek kale oynuyor ancak atamıyor Fenerbahçeli Johnsson frikikten vurdu, adama çarptı, gol oldu. 1-0’lık bir maç var örneğin orada da tahminen 6-0 Galatasaray kazanabilirdi. Şanssızlıkları vardı fakat son periyotta onu kırdılar. Artık rahat rahat Kadıköy’e gelip, yenip, gidebiliyorlar.”

‘Oynamam diyordum, Mustafa hoca forvette oynattı’

2001 yılına geri dönelim. Bir Fenerbahçe-Galatasaray maçı… Galatasaray’a gol atmış bir Ali Güneş. O maç ve gol hakkında neler söylemek istersin?

“Enterasan bir maç oldu. ‘Oynamam’ diyordum, Mustafa hoca oynattı birebir vakitte ilerde… Baskı yapıyorum, uğraş ediyorum diye beni Kennet Andersson’un yanına verdi forvete. Almanya’da oynadığım devirde aslında orta saha oynuyordum, atağa epey katkı veriyordum. Ben birebir kaldığım durumların hiç birini kaçırmadım, sağ-sol ayak fark etmeksizin hepsini attım. Bitirici özelliğim de var. Mustafa hoca da bunun farkındaydı sanırım.”

‘Taffarel çıkmasa işim zorlaşırdı’

“İlk fikri sanırım beni press yapmam için koydu, işte Popescu ile Bülent’in topu oyuna rahat sokmasını engelliyim diye ilerde oynattı beni herbiçimde. Gol anında Revivo’ya top geldiğinde Revivo’nun o pası atabileceğini biliyordum. Evvel dışarıya aldatıcı bir koşu yaptım, daha sonra boşluğa hakikat koştum, Revivo da inanılmaz hoş bir pas verdi. Taffarel’in de çıktığını gördüm, işim daha da kolaylaştı. Yanlamasına gidiyordum topa Taffarel çıkmasaydı açımı kaybedebilirdim. Beşerler beni bek olarak tanısa da aslında ben birinci sefer Fenerbahçe’de bek oynadım. Olağanda orta saha oynuyordum. Ofansif özelliklerim oradan geliyor. Koşu performansı olarak da Freiburg tarihinin en âlâ derecesini alan oyuncuyum.”

‘4-3’lük maçta sevincim Fenerbahçe’ye değil, Daum’a karşıydı’

Fenerbahçelisin. Beşiktaş formasıyla Fenerbahçe’ye karşı oynamak nasıldı ya da Beşiktaş formasıyla Galatasaray derbisine çıkmak nasıldı?

“En makus his oydu işte… Alana çıktığın an Fenerbahçe kimliğini bir kenara koyuyorsun ancak Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’na gelip, taraftarı gördüğünde ya da Fenerbahçeli o yıldızları görür görmez ‘Keşke Fenerbahçe forması giysem’ diyorsun. Ancak Beşiktaş forması giyince de işler değişiyor, kazanmak için oynuyorsun. 4-3’lük Pancu’nun kaleye geçtiği unutulmaz maçta Şükrü Saraçoğlu’nda epeyce sevinmiştim. Hatta birtakım beşerler kızmıştı. Benim sevincim Fenerbahçe topluluğuna değildi, Daum’aydı.”

‘Daum’u seviyorum, böbreğimi istese şu an veririm’

“Koray’a gol attıktan daha sonra ‘Daum’a gerçek koş’ dedim. O da oraya yanlışsız koştu. Daum’a yaptım aslında gol sevincini. tekrar söylüyorum. Umarım Daum sıhhatine kavuşur, kendisini hâlâ seviyorum. Umarım gereksinimi olmaz fakat böbreğimi istese şu an veririm. Zira futbol öteki insanlık diğer.”

‘Arao, Lincoln, King derbilerin ehemmiyetini bilmez!’

Sizin futbolculuk dönemlerinizde derbi günleri Türkiye’de adeta nefesler tutulur, geri sayıma geçilirdi. Derbiler daha gergin geçerdi, tansiyon yüksek olurdu. O heyecan hala var mı, güya kaybettik o duyguyu. Katılıyor musun bu fikrime?

“Eskiden baktığında Galatasaray’da; Hasan Şaş, Ümit Karan, Bülent Korkmaz, Okan Buruk üzere isimler vardı. Fenerbahçe’de; Ogün, Abdullah, Rüştü… Daha epey Türk futbolcu yüklü oynanıyordu. Artık aslında Galatasaray ve Fenerbahçe değil de iki yabancı ekip birbiriyle oynuyor üzere… Ben Fenerbahçe’nin de Galatasaray’ın da Beşiktaş’ın da büyüklüğünü ve bu derbilerin değerini biliyorum. Ancak baktığınızda Arao, Lincoln, King bu maçın değerini bildiğini sanmıyorum. Toplulukların büyüklüğünün ne olduğunu bildiklerini sanmıyorum. Bunlara olağan ‘Bu maç derbi, bizim için fazlaca önemli’ diyorlar. Bunlar da ‘Tamam’ diyorlar lakin her maç üzere çıkıp oynuyorlar. Bizim için ise farklı bir yeri vardı her vakit. Çocukken derbiler öncesinde heyecandan uyuyamazdık, daima birlikte kalabalık olarak kahvelerde maç izlerdik. Şimdiki futbolcular bu maçların kıymetini bilmiyor. Bizim vaktimizde maçlar gergin geçiyordu lakin güzel maçlar izletiyorduk. Hatta yıllar daha sonra salon turnuvasında o heyecanı insanlara tekrar yaşattık.”

‘Ahmet Dursun kardeşim üzeredir, fazlaca severim’

Orada aslında bir olay vardı, sorsam mı, sormasam mı bilemedim. Ahmet Dursun ile bir gerginliğiniz vardı maçta. Çok ciddiydi.

“Ahmet benim fazlaca sevdiğim arkadaşımdır, kardeşimdir. Şu an bile görüşürüm kendisiyle. Kimseye karşı bir kinim olmamıştır, Tigana’ya karşı da bir kinim yok ancak sevmiyorum kendisini. Ahmet, Mehmet, Daum fark etmez orada biter gerginlik. Ahmet’le katiyen hiç bir sorunum yok. Şu an bile görüştüğüm ender futbolculardan biridir. Başkaları de Mustafa Doğan’dır, Serhat Akın, Tuncay Yüce’yle görüşürüm. Hepsini başka ayrı seviyorum.”

Emre Belözoğlu’yla askerlik anıları

Emre Belözoğlu’yla bir arada askerlik yaptınız. İki futbolcunun o koğuşa girmesi, hiç tanımadığı beşerlerle birlikte olması… Bir anınız var mı?

“Emre Belözoğlu o devir tam Fenerbahçe’ye transfer olmuş, tanınan bir insan. Beni epeyce tanımazlardı. Lakin ikimizde kafayı kazıtmışız başta kimse tanımadı. Bizi birinci bi koğuşa verdiler 40-50 bireyiz. Emre’yle yan yana yattık yukardayız biz. Akşam oldu. Bir yerden biri ‘Pist’ dedi. Baktım, Emre mi yaptı diye düşündüm. Emre yatıyor. daha sonra tekrar ‘Pist’ diye ses geldi. Bu defa Emre bana bakıyor, o da ben yaptım sanıyor. İkimiz de yapmıyoruz lakin ikimiz birbirimize bakıyoruz. Geriye bir baktık adamın tiki varmış ‘Pist pist’ yapıyor daima. Biroldukca anımız oldu lakin birinci gün bunu yaşadık diye aklıma birinci bu geldi. Bizim yaptığımız askerlik, askerlik üzere değildi. Her gün beşerlerle fotoğraf çektirdik. Artık o kadar rahattım ki. Bana terlik müsaadesi vermişlerdi, bot giymiyordum. Hatta sakallarımı da kesmemeye başlamıştım. En büyük komutanın yanına gidiyorduk, bir kumandanım ‘Ya Ali en azından bir traş olsaydın’ dedi. Ben ‘Ya bir şey olmaz, yemeğe gidiyoruz aslına bakarsanız’ demiştim. Bizim açımızdan rahattı, 21 günlük askerlik ne kadar sıkı olabilir ki? Artık uzun askerlik yapanlar bize kızıyordur lakin haklarını helal etsinler.”

‘Fenerbahçe şayet olmazsa Galatasaray, Galatasaray şayet olmazsa Fenerbahçe olmaz’

Benim sormak istediklerim bu kadardı, senin eklemek istediğin bir şeyler var mı?

“Futbol hoş bir oyun. Futbolun insanları, kültürleri, dinleri birleştiren bir spor. Bunu unutmamak lazım. Her ne kadar kadrolarımızı sevsek de birbirimize ziyan vermeyelim. Sevinci de üzüntüyü de dozunda yaşayalım. Aklıma Göztepe-Altay maçı geldi… Unutmayalım; Fenerbahçe şayet olmazsa Galatasaray, Galatasaray şayet olmazsa Fenerbahçe olmaz. Centilmence bir derbi olsun. Çok arkadaşım Galatasaraylı. Umarım benim onları kızdıracağım bir derbi olur, sonuç olarak oturup güleriz umarım. “

FANATİK ÖZEL / Atalay Özçelikli