Diyanet Akademisi’ne Dev Bütçe: Üç Yılda 2 Milyar 905 Milyon TL

semaver

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz aylarda TBMM’de yaşanan tartışmalara karşın kabul edilen Diyanet Akademisi’nin kamuya yükü muhakkak oldu.

Aday din nazaranvlilerinin eğitimini üstlenecek olan kurum için 3 yılda 2 milyar 905 milyon 759 bin TL harcama planlandı.

TBMM’de tartışmalara niye olan Diyanet Akademisi’nin kurulmasına ait kanun teklifi, 16 Mart’ta kabul edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olacağı belirtilen akademide, aday din gorevlilerine eğitim verileceği belirtildi. Hizmet içi eğitim faliyetlerin de yürütüleceği akademiye eğitimcilerden ‘Eğitim birliğini bozacak’ reaksiyonu geldi.

Eğitim mühleti Cumhurbaşkanlığı sonucuna bağlandı

Akademinin başına “dini ilimler ve hafızlık icazetini” İsmailağa Cemaati ile irtibatlı olan bir vakfın kursundan alan Enver Osman Kaan getirildi. Akademide verilecek eğitimin haftada kaç saat olacağı Cumhurbaşkanlığı sonucuna bırakıldı.

İlk ve orta okullarda faliyet yürütebilecek

TBMM’ye sunulan bütçe teklifine bakılırsa, Diyanet Akademisi için 2023’te 806 milyon 508 bin TL, 2024’te 977 milyon 784 bin TL, ve 2025’te 1 milyar 121 milyon 467 bin TL’ olmak üzere toplamda 2 milyar 905 milyon 759 bin TL harcama planlandı.

Geniş yetkilerle donatılan akademi, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, üniversiteler, yükseköğretim kurumları ve müftülükler ile ortak çalışma yapabilecek. Bu kapsamda birinci ve ortaokullarda faaliyet yürütülebilecek.