Çin’de Salgın bir daha Gündemde: Dünyayı Bu Defa Ekonomik Olarak Vurmaya mı Hazırlanıyor?

semaver

Global Mod
Global Mod
Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan pandemi 2 yıl boyunca dünyayı esir aldı. Dünyanın geri kalanında pandemi hafifçelerken, Çin’de sert tedbirlere rağmen bir daha yükselişe geçti ve bu sefer ekonomik olarak dünyayı vurması bekleniyor.

Pekin’de neredeyse tüm halka Covid testi yaptırmalarının iletilmesi paniğe yol açarken, Pekinliler yeni bir kapanmadan kaygılı.

2 yıldır süren pandemide hem de çıkış noktası olan Çin, en sert tedbirleri alan ülke olarak tanınıyor. Çin’de milyonlarca insan hâlâ tam ya da kısmi kapanma tedbirleri altında yaşıyor.

Şanghay’daki sert tedbirlerin Pekin’e de sıçraması ihtimali halkı ve ekonomistleri korkutuyor.

Pekinli yetkililer Covid hadiselerinin denetim altında olduğunu ve kentte yeni bir kapanma olmayacağını söylüyor. Pekin lokal idaresinin sözcülerinden Şu Hejian, ‘Şu anda epidemiyolojik araştırmalar ve bulaşımın denetim edilmesi konusunda Pekin âlâ bir iş başardı. Faal korunma ve denetim tedbirleri de alındı. Yeni hadiseler da denetim altına alınıyor’ dedi.

Açıklamalar herkesi inançta hissettirmiyor

BBC’ye konuşan Ekonomist Andy Şie, ‘Yaklaşık bir hafta ortasında Pekin’in Şanghay’a dönüşeceğini düşünüyorum zira Omicron varyantının ne kadar süratli yayıldığını biliyoruz’ diye vurgularken, ‘Şu anda yapılanların Covid’i durdurmaya yetmediğini düşünürsek, iki hafta ortasında Pekin’in de Şanghay’la birebir duruma geleceğini var iseymak durumundayız’ diye ekliyor.

Çin’de Sıfır-Covid siyasetinin hedefi, yalnızca hadiselerin kritik üst hududun altında tutulmasını amaçlamak değil, virüsün üremesini büsbütün durdurmak.

Bunun için de test ve takip, izolasyon, kapanma ve aşılama üzere ilaçlı ya da ilaçsız birtakım tedbirlere başvuruluyor.

“Ekonomiye olan olumsuz tesirleri ve toplumdaki rahatsızlığa karşın merkezi hükümet bu siyasette ısrar edecek üzere görünüyor”

BBC Çince Servisi Editörü Howard Zhang, şunları anlatıyor:

İktisada olan olumsuz tesirleri ve toplumdaki rahatsızlığa karşın merkezi hükümet bu siyasette ısrar edecek üzere görünüyor. Uzmanların birçok Çin’de kapanma ilan edilen kentlerin sayısının artmasının, bu siyasetin başarısız olduğuna bir işaret olduğunu söylüyor. Kimilerine nazaran Çin Devlet Lideri Şi Jinping, siyasi sebeplerle bu politikayı sürdürmekte ısrar ediyor.

Çin’deki varlık idaresi şirketi Nomura’ya nazaran ülkede 46 kentte tam ya da kısmi kapanma uygulanıyor. Bu da kelam konusu kentlerde üretimi ve tüketicileri etkileyebilir.

Global ekonomiyi de etkilemesi bekleniyor

Şanghay’daki karantina da dünyanın en büyük limanında yük konteynerlerinin yığılmasına niye oldu zira sınırlamalar ulaştırmayı olumsuz etkiledi.

Tedarik zinciri bilgilerini takip eden ‘project44’, tırlar tarafınca taşınıp dağıtılmak için Şanghay limanında duran yük konteynerlerinin ortalama 12 gün buradan alınmayı beklediklerini kaydetti.

Geçen yıl Çin’den ihracatın yüzde 27’si bu liman üzerinden yapılmıştı.

Çin’in başka ülkelerdeki üretim için gereken malları ihraç etmesinin ne kadar değerli olduğunu düşünürsek, dünyanın geri kalanı da bu yaşananların tesirlerini hissedebilir.

Capital Economics’ten global iktisat uzmanı Ariane Curtis’e nazaran, Çin’deki yeni tedbirlerin ticarette yarattığı aksaklıklar devam ederse bundan en çok Asya’daki gelişmekte olan ülkeler etkilenecek.

İmalat kesimi için gereken mallar için Çin’e ziyadesiyle bağımlı olan Kamboçya ve Vietnam, bu ülkelerin başında geliyor.

ABD ve Japonya üzere gelişmiş ülkelerin de, bilhassa elektronik kesimindeki tedarik zincirinin devamı için Çin’e gereksinimi var. Bu bölümlerde aksama yaşanması da mümkün.

Curtis, aksamalara dair bilgilerin şu an için ‘sınırlı’ olduğunu lakin Çin’de kapanmaların daha fazla kente yayılmasının ‘küresel tedarik zincirlerini’ riske atabileceğini vurguluyor.

Milletlerarası Para Fonu (IMF) de bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Çin’deki kapanmaların Rusya-Ukrayna savaşının tesirlerini daha da kötüleştirebileceği ihtarında bulunmuştu.

Gerçekten savaş niçiniyle IMF global büyüme iddiasını yüzde 4,4’ten yüzde 3,6’ya düşürdü. Bu oran geçen yıl yüzde 6,1’di.

Asya’da geçen yıl yüzde 6,5 olarak kayda geçen ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 4,9 seviyesinde kalacağı belirtiliyor.

IMF’nin açıklamasında, ‘Tedarik zincirlerindeki mümkün dağılmalar ve buna eklenen jeopolitik tansiyonlar, geçtiğimiz on yıllar ortasında gelişen bu bölge için uzun vadede risk oluşturmaya devam ediyor’ tabirleri yer aldı.