Botanik dersinde neler yapılır ?

Sena

New member
Botanik Dersinde Neler Yapılır? – Hadi Gelin, Bitkilerle Sohbet Edelim!

Evet, botanik dersi… Şu “biyo-çimsel-yeşil şeylerle ilgili” derslerden biri. Ama aslında o kadar da sıkıcı değil, yani ağaçlar hakkında dedikodular yapabileceğiniz bir ortam! (Evet, botanik dersinde ağaçlarla dedikodu yapabilirsiniz, ben bunu duyduğumda şok oldum.)

Gelin, botanik dersinde ne yaptığımıza biraz daha yakından bakalım, ve belki de dersin sonunda hala “Bu ne ya!” demeden sınıfı terk edersiniz. Tabii ki dersin gidişatına bağlı olarak. İşte botanik dersine dair eğlenceli bir bakış açısı!

1. Erkekler, Bitkileri Çözmek İçin Strateji Kurar; Kadınlar, Onlarla Sohbet Edip Hemen Bağ Kurar

Botanik dersinin en eğlenceli kısmı, farklı bakış açılarıyla bitkileri incelemektir. Erkekler genellikle stratejik bir yaklaşım benimserler. “Bunu nasıl çözebilirim? Hangi çözüm yolları var?” diye sürekli soru sorarlar. Yani, özetle, botanik dersinde bitkiler birer ‘probleme’ dönüşür. Mesela, erkek arkadaşınızla bitki sınıflandırması üzerine konuşurken, birden “Şu yaprak, sanki daha önce gördüğüm türlerden birine benziyor. Yani şunu şöyle yaparsak, bak, yaprakları nasıl çözebiliriz?” diyerek analitik bir çözüm önerisi getirir.

Kadınlar ise bitkilerle bir ilişki kurar. “Ah, bak, bu çiçek bana yazın sıcak günlerini hatırlatıyor, çok güzel değil mi? Hadi şunu biraz daha iyi anlayalım, her şeyin bir ruhu var aslında!” Bunu duyduğunuzda "Bitkilerin ruhu mu var?" diye şaşkın bir şekilde bakabilirsiniz, ama o anda sadece doğanın güzelliklerine odaklanırlardır. Gerçekten, botanik dersine duygusal bir yaklaşım, bazen bir çiçeğin içsel yolculuğuna çıkmanızı sağlıyor.

Böylece erkeklerin analitik bakış açısı ile kadınların empatik bakış açısı, bitkileri anlamada birleşiyor. Bu, dersin en ilginç taraflarından biri olabilir! (Bunu kimseye söylemeyin, ama bazen erkekler de “bitki ruhu” bulmayı isterler, sadece itiraf edemezler!)

2. Deneyler ve Ağaçlarla Yapılan Sosyal Deneyler: Gözlemler ve Yapraklarla Sohbet

Botanik dersinde bazen öğrenciler olarak sosyal deneylere katılırsınız, ama “sosyal” derken insanları değil, bitkileri kastediyorum. “Bu bitkiler birbirleriyle konuşuyor olabilir mi?” sorusunu gündeme getirip, ağacın yapraklarını en fazla nasıl eğlendirebilirsiniz diye düşünmeye başlarsınız. Bilimsel olarak, bitkiler arasında iletişim var ama çoğu zaman insanlar bu durumu görmezden gelir. Kim demişti “Ağaçlar da duygusal!” diye? Hmmm... belki de ben!

Öğrenciler derslerde sadece toprak ve yaprakları incelemekle kalmaz, aynı zamanda öğrenciler arası sosyal dinamiklere de dikkat ederler. Erkekler genellikle “Bu bitkilerin yaşam döngüsünü nasıl hızlandırabiliriz?” diye kafa yorar, kadına yaklaşmak istediklerinde ise “Bu bitkinin çiçek açması ne kadar sürecek?” diye sorarak, bitkilerle ilgilenen her konuda daha fazla dikkat çekerler. Ama biz kadınlar? Bizim için her şey biraz daha derin. “Bunun bir anlamı olmalı, değil mi? Bu bitki niye böyle büyüyor? Yani büyümek değil, gerçekten büyümek…” derken, sorular bir yığılmaya başlar.

Evet, botanik dersi bazen bir sosyal deney haline gelir. Ağaçlar ve çiçekler bizim kişisel dostlarımız gibidir, ama bazen de insanlar bitkileri öylesine inceler ki, adeta bitkilerle ilişki kurmaya başlarlar. “Bence bu bitki bugün biraz depresif gibi, herhalde toprağını değiştirmeliyim” gibi cümleler… O kadar enteresan ki, bazen derslerde bitkilerle tam olarak ne konuştuğumuzu anlamıyorum!

3. Herkesin Bir Bitkisi Var: Çiçekler Arasında Kardeşlik

Botanik dersinde her öğrenci kendi bitkisini besler. Ama bazen o bitkiler o kadar farklıdır ki, dersin sonunda bir orman gibi görünür! Erkeklerin bitkileri genellikle “Dayanıklı, pek bir şey istemez, fazla bakım istemez!” diye tanımladıkları, pek fazla ilgi göstermedikleri bitkilerdir. Ama kadınlar… Onlar “Bunu her gün suyla besleyeceğim, biraz ışık ister, biraz da sevgi!” derler. (Ve sonra o bitki bir gün ölür ve kadın dersin sonunda “Onu çok sevdim ama... üstüme çok düşemedim, ne yapalım…” diye üzülür.)

Bir arkadaşım vardı, sürekli bakımlı saksı çiçeklerini alır, saksıda mutlu bitkiler yetiştirirdi. En son bir çiçek daha aldı ve “Buna ne isim koymalı?” diye sormuştu. “Bence Max” dedim. “Ne? Max mi?” diye cevap verdi, “Evet, Max! İleride çok büyük bir çiçek olacak, büyüsün bakalım!” diyerek umut dolu bir cevap vermişti. O çiçek sonunda gerçekten büyüdü ve bir süre sonra o bitki gerçekten herkesin gözdesi haline geldi. Bitkiler büyüdükçe, sınıf da büyüdü.

4. "Ağaçların Çözülmesi Gereken Sırları" - Botanik Dersinde Keşfe Çıkmak

Botanik dersinde her ağaç, her çiçek, her yaprak kendi gizemini taşır. Erkeklerin sürekli stratejik olarak “Bitkinin bu hali neden böyle?” diye sorgularken, kadınlar biraz daha duygusal bir bakış açısıyla “Ama şunun da bir amacı var, değil mi?” derler. Yani, bu ders bazen bitkilerle yapılan bir "dedektiflik" oyununa dönüşebilir. Erkekler “Bu türün gelişimi nasıl oldu, bu toprak ona nasıl etki etti?” diye sorarken, kadınlar “Ya, bu bitkinin yaşam hikayesini duydunuz mu?” diye giriş yaparlar. Sınıfta herkesin farklı bakış açılarıyla bitkilerle ilgili keşifler yapması bence dersin en eğlenceli kısmı!

Ve sonuç olarak, botanik dersinde yapılan şeyler… Aslında ne kadar farklı olursa olsun, her bir öğrencinin bitkilere olan bakış açısı farklıdır. Bazen bir ağaçla kurduğunuz ilişki bir ömür boyu sürecek bir arkadaşlığa dönüşebilir. Yani, eğer botanik dersine katılmak zorundaysanız, bence bu “ağaçlarla sohbet etme fırsatını” kaçırmayın!

Sizce botanik dersindeki en eğlenceli şey neydi? Erkeklerin ve kadınların bitkilere yaklaşımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda paylaşın, belki bir dahaki botanik dersinde bir bitki de sizin için çiçek açar!