bir daha Siyasilerle Fotoğraf: Suriye’nin Tosuncuğu Muhammet El Gabbani ve Memleketler arası Doladırıcılık Oyunu

semaver

Global Mod
Global Mod
Siyasilerle çekilen fotoğraflarla rant sağlama ve dolandırıcılık bu sefer bir Suriyeli tarafınca yapıldı. Suriyeli Tosuncuk olarak anılan Muhammet El Gabbani, kurduğu düzmece üniversiteyle düzmece diplomalar sattı. Foyası ise işini büyütmeye kalkınca ortaya çıktı.

Odatv’den Temiz Gök’ün haberine bakılırsaSuriye’de yaşanan iç karışıklığın akabinde birfazlaca Suriyeli Türkiye’ye gelerek değişik iş alanlarında faaliyet göstermeye başladı.. Bu isimlerden birisi de Muhammed El Gabbani.

Muhammed El Gabbani 1975 yılında Suriye’nin Hama kentinde doğdu. Tuğla satıcısı bir babanın oğlu olarak hayata gözlerini açan Muhammed El Gabbani’nin macerası Hama’da başladı.

Muhammed El Gabbani, 2011’de Suriye’de başlayan çatışmaların akabinde Lübnan’a geçti.

Bu tarihten daha sonra, ABD menşeili Milletlerarası Arees Ünviversitesi’nin Lübnan’daki İslami Bilimler Fakültesi’nde çalışmaya başladı. 2012’de dekan olarak atandı.

Lübnan’dan kaçtı, fırsatlar ülkesi Türkiye’ye geldi

Lakin, Muhammed El Gabbani, dekanlığı tüccarlığa çevirdi. Para ile üniversite diploması sattı, Suriyeliler için toplanan yardım fonları ve bağışları çaldı. Üniversite idaresi 2014’te Muhammed El Gabbani’nin üniversite ile ilişiğini kesti. Kendisi için düşünceli günler başlamıştı.

Hem mahkemeler tıpkı vakitte Suriyeliler peşindeydi.

Muhammed El Gabbani, Türkiye’ye geldi. Yeni iş imkanları ve dolandırılacak insanları ülkemizde bulacaktı. Türkiye’ye gelen Muhammed El Gabbani, kendisini Milletlerarası Arees Üniversitesi Rektörü olarak tanıttı. Suriyelilere yardım toplayan kuruluşların içine girdi.

Bu kuruluşlar üzerinden kimi Arap ülkelerinden yardım parası toplamaya başladı.

Toplanan bu paralarla Memleketler arası Arees Üniversitesi’ni kurdu. İsmi ve binası olan bu üniversitenin tek bir öğrencisi bile yoktu. Adeta hayaletti. Üniversitenin kuruluş maksadı, düzmece diploma satmaktı.

Türkiye’de bilhassa Suriyelilerle ilgilenen kuruluşların bulunduğu semtlerde tanınmaya başladı.

Muhammed El Gabbani’nin yükselişi ve foyasının ortaya çıkışı İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt ile tanışmasıyla başladı.

Ali Kurt’a kendisini birfazlaca kimseye tanıttığı üzere Milletlerarası Arees Üniversitesi Rektörü olarak tanıtan Muhammed El Gabbani İslam ülkelerinin ortasında yer alacağı bir milletlerarası üniversiteler birliği kurma projesinden bahsetti. Bu projeyi olumlu karşılayan Ali Kurt, Muhammed El Gabbani’yi İlahiyat hocası Prof. Dr. Bayram Altan’a yönlendirdi.

Kıssanın devamını Bayram Altan, şöyleki anlattı

‘Muhammed El Gabbani, benimle tanıştı. Kendisini Memleketler arası Arees Üniversitesi Rektörü olarak tanıttı. Projeyi anlattı, ben de olumlu yaklaştım. Biz bu biçimde bir birlik kurmaya karar verdik. Bu memleketler arası birlikler, dernekler kanunundan farklıdır. Bakanlar konseyi sonucu gerekir. Biz gerekli kaideleri sağladık, bu biçimde bir birlik için kurucular heyetine bir de yabancı kişi gerekliydi; biz de bunu aldık. Ben buna ‘Gelip senin üniversiteni bakılırsaceğim’ dedim. Lübnan’a gittim, bu beni kendi üniversitesi haricinde öbür bir üniversiteye götürdü. ‘Niye senin üniversitene gitmiyoruz’ diye sorduğumda ‘Benim üniversitem uzakta’ yanıtı ile karşılaştım. Bir diğer olay da 5- 6 yıl evvel yaşandı. Muhammed El Gabbani Atatürk Havalimanı’nda geçersiz pasaportla yakalandı. Sabahın erken saatleri beni havalimanından polisler aradı. Ben de gittim, düzmece pasaportla Türkiye’ye girmek istemiş, ben de polislere ‘Gereken her neyse, kanunlar neyi emrediyorsa onu yapın’ dedim. Bu bir biçimde gerçek pasaportunu vererek bir daha Türkiye’ye girmeyi başardı. Bütün bu olaylar daha sonrası biz bunu berabern ihraç ettik.’

5-10 bin dolara düzmece diploma satıyordu

Kendisini birfazlaca İslam ülkelerindeki üniversiteye Milletlerarası Üniversiteler Birliği Lideri olarak tanıtan Muhammed El Gabbani Türkiye’de de yolunu bulmuştu. Bu birlik ismine bastırdığı uydurma kimliklerle, Milletlerarası Arees Üniversitesi adına hazırladığı geçersiz diplomaları 5 bin-10 bin dolar içinde bir fiyata satıyordu.

Muhammed El Gabbani’nin yaptığı dolandırıcılık ortaya çıkmıştı. 20 Ekim 2016 tarihinde Muhammed El Gabbani, birlik ismini kullanarak şirket kurması ve rektörüyüm dediği üniversitenin düzmece olması niçiniyle Memleketler arası Üniversiteler Birliği Kurucular Konseyi sonucu ile berabern ihraç edildi.

YÖK, hakkında yazı yazdı

Kurduğu dernek üzerinde Türkiye’deki biroldukca üniversite ile muahede ve görüşmeler yapan Muhammed El Gabbani’nin faaliyetleri Yüksek Öğretim Konseyi’ne (YÖK) şikayet edildikten daha sonra YÖK bütün üniversitelere 18 Temmuz 2019 tarihindeki bir yazı gönderdi. Yazıda Milletlerarası Üniversiteler Birliği Derneği’nin YÖK tarafınca tanınan bir kuruluş olmadığını, üniversitelerin bu hususu dikkate almasını söz etti.

Bu yazı da Muhammed El Gabbani’nin faaliyetlerini durduramadı. İstanbul Başakşehir’de tuttuğu ofisten düzmece diploma vermeye devam ediyor.

Kendisini profesör tabip olarak tanıtan Muhammed El Gabbani’nin hiç bir akademik çalışması da bulunmuyor. Lakin rektörlüğünü kabul ettirerek uydurma diploma verdiği azımsanmayacak sayıda insan var. Muhammed El Gabbani son devirde Sudan, Somali ve Libya üzerine ağırlaştı ve bu ülke vatandaşlarına uydurma lisans ve doktora diploması veriyor. Muhammed El Gabbani’nin düzmece lisans ve doktora diploması verdiği yüzlerce kişi şu an Ortadoğu sokaklarında dolaşıyor.

Foyasının ortaya çıkmasına karşın dolandırmaya devam etti

2016 yılı Muhammed El Gabbani için Türkiye’de düşünceli geçmeye başladı. berabern ihraç edilen Muhammed El Gabani’ye bir şok da mahkemeden geldi. Gerçek Arees Üniversitesi, mahkemeye başvurarak Muhammed El Gabbani’nin bu isimi kullanımını yasaklattırıp, para cezasına çarptırılmasını sağladı.

Muhammed El Gabbani çabucak ihraç edildiği birlikle tıpkı isimi taşıyan Milletlerarası Üniversiteler Birliği Derneği’ni kurdu. Muhammed El Gabbani üniversite işini de halletti. Bu kere kurduğu hayali üniversitenin ismi Usturlap Üniversitesi oldu.

Hayali üniversitenin internet sitesine nazaran üniversitede açılan kısımlar şunlardan oluşuyor:

– İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi

– Şeriat ve İslam Araştırmaları Koleji

– Bilişim Fakültesi

– Eğitim ve Psikoloji Fakültesi

– Milletlerarası Hukuk ve Siyasal Bilimler Fakültesi

– Edebiyat Fakültesi

– Basın Yayın Fakültesi

Erdoğan’la çektirmiş olduğu fotoğrafı kullanıp dolandırmaya devam ediyor

Türkiye’de devlet büyükleriyle fotoğraf çektirmeye itina gösteren Muhammed El Gabbani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirmiş olduğu fotoğrafı ise uydurma diploma sattığı Somali, Sudan, Libya, Gana üzere ülkeler için tanıtım çalışması olarak kullanıyor. Buralarda kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hayli yakın olduğunu söyleyerek, prestijini artıran Muhammed El Gabbani’nin, öbür biroldukça bürokrat ve mülki amir ile de fotoğrafı var.