Bilim insanları sinekleri hackledi: Sinekler uzaktan denetim edilebilecek

kunteper

Global Mod
Global Mod
Rice Üniversitesi araştırmacıları, sinekleri uzaktan denetim edebilmek için evvel sineklerin genetik mühendisliğini ortaya çıkardı. Sineklerin birtakım nöronlarında ısıya hassas özel bir iyon kanalı oluşturan bilim insanları, iyon kanalını etkinleşerek sineğin kanatlarını açmasını sağladı.

Bilim insanları ısı tetikleyicisi olarak ise sineklerin beyinlerine demir oksit içeren nanoparçacıklar enjekte etti. Sineklerin yakınlarında manyetik alan oluşturan araştırmacılar, bu manyetik alan yardımıyla parçacıkları ısıtarak nöronların ısınmasına ve sineklerin yayılan kanat pozu vermesini niye oldu.

Kas haraketsizliğine tahlil tabiattan

1 gün evvel eklendi

Oluşturdukları sistemi test etmek için mühendislik eseri olan sinekleri manyetik bir bobinin üstünde küçük bir kısımda koruma eden araştırmacılar, manyetik alan oluşturulduğunda sineklerin yaklaşık yarım saniye ortasında kanatlarını açtıklarını gözlemledi.

Bilim insanları bu çalışmanın sonunda neyi hedefliyor?

Çalışmanın müelliflerinden Jacop Robinson, “Beyni incelemek yahut nörolojik bozuklukları tedavi etmek için bilim topluluğu hem inanılmaz derecede hassas tıpkı vakitte minimal seviyede araçlar arıyor. Belli hudut devrelerinin manyetik alanlarla uzaktan denetim edilmesi nöroteknolojiler için kutsal bir kâse gibidir. Çalışmamız bu amaca hakikat kıymetli bir adım atıyor zira uzaktan manyetik denetimin suratını artırarak beynin doğal suratına yaklaştırıyor” dedi.

Bilim insanları bu çalışmanın amacının görme bozukluğu olan hastalara bir miktar görme yetisi kazandırmak olduğunu vurguladı. Projenin finansmanı olan DARPA’nın (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı) ise farklı planlarının olduğu düşünülüyor. DARPA, bir kişinin beynindeki nöral aktiviteyi okuyabilen ve ondan sonrasında bunu öteki bir beyne yazabilen, temelde beşerler içinde düşünce yahut algıları aktaran bir sistem geliştirmek istediği tabir ediliyor.