Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin hakemi Arda Kardeşler’i, Deniz Çoban yorumladı: Eşiği aştı!

semaver

Global Mod
Global Mod
Süper Lig’de 36. haftada oynanan derbide Beşiktaş ile Fenerbahçe 1-1 birliktee kaldı. Vakit zaman gerginliğin tavan yaptığı, iki de penaltının çalındığı dev maçta hakem Arda Kardeşler’in performansını müellifimiz Deniz Çoban kıymetlendirdi. İşte Deniz hocanın değerli konumlar hakkındaki yorumları… (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Bu düzeyde savunmanın yaptığı önemli bir yanlış. Hakemin dalgınlığına gelebilirdi, ortadaki oyuncu kümesine aldanıp, uzaktaki oyuncuyu gözden kaçırabilirdi. Yardımcı hakem için kolay üzere gözüküyor lakin sıkıntı bir konum. Yardımcı hakemi tebrik etmek lazım. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Hakem için bir daha güç bir durum. Önü kapalı ve top kısa aralıktan Larin’den sekip Novak’ın eline çarpıyor. Hiç emsalsiz, açık ve net bir konumdan çıkartıyor bu durum. Eli olağan koşusunda doğal pozisyonda, gözü topta… Ama Novak da dikkatli davranmıyor, elini topun düşeceği noktaya yanlışsız getiriyor. Bu duruma penaltı çıkmasa VAR masasında Atilla Karaoğlan bir çok terlerdi. Özetle ben Novak’ın dikkatsiz davranıp, elini topa yanlışsız götürdüğünü ve penaltının yanlışsız olduğunu düşünüyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Topa vurulmadan evvel iki ekipten da oyuncuların çizgiye bastıklarını ya da fazlaca az da olsa içeriye girdiklerini görüyoruz. Bunu hakemin tespit etmesi lazım. Ancak bu dünya futbolunun sorunu. Hakem penaltıyı kullanan oyuncuya mı, kalecinin ihlaline mi, içeri girene mi bakacak? Bu tahlil bekleyen sorun ve bununla ilgili hakemi eleştiremeyiz. Bunun yineını futbol beklemiyor. Uzak tarafta İrfan Can topu uzaklaştırıyor, o uzaklaştırmasa ardındaki bir Beşiktaşlı epey net topa sahip olur ya da golü atar diyemiyoruz. Bu niçinle VAR’ın karışmaması da doğal. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Ferdi topa kayıyor, topun istikametini değiştiriyor, kayması devam ettiği için son noktada da Larin’e ufak bir müdahalesi oluyor. Fakat Larin bu teması kullanarak kendini yere bırakıyor. İstese Larin ayakta kalır, pak bir durum devam sonucu yanlışsız. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Bu hayli açık bir çelme. Novak ayağını çekerken tahminen bir de arka niyetle, top gitti, adam gitmesin kanısıyla ayağını orada tutuyor. Arda Kardeşler de konumu koşarak izliyor, durarak izlemiyor. Tahminen bu niçinle o çelmeyi görmüyor. Olağan koşullarda bunu Arda Kardeşler’in görmesi lazım. Net bir penaltı. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

İlk yarıda bilhassa gerginlikler tavana çıktı. İkinci yarı oyuncular futbol oynamaya odaklanınca hakemin işini kolaylaştırdı. Bu da o gergin anlardan biri. Kartsız geçilemezdi, iki hakikat sarı kart. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Abartılı sevinçler futbolda sarı kart gerektirir. Burada Ghezzal’ın bir sarısı olsa bu konum epeyce tartışılırdı. Köşe direğini kırsa kesinlikle sarı kart gerekirdi lakin bunun bir standardı yok. bir daha de ben bir sarı kart çıksa daha yanlışsız olurdu diye düşünüyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Klasik bir sarı kart. Fazlası olmaz. Yanlışsız bir kıymetlendirme. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Umut Meraş bir faul yapıyor. Lakin iki ayağı da yerden kesiliyor, denetimden çıkıp, sıçrıyor. Geriden yapıyor bir de bu hareketi. Sarı kart göstermesi lazımdı. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Gustavo elini dışarıya hakikat açıyor. Faule itiraz etmem burada lakin sarı karta gerek yok. Çenesini sıyırıyor, yaralayıcı bir durum da yok. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Ghezzal hudutta kalıyor, sol eliyle yaptığı darbede bir acımasızlık ve şiddet yok, sarı kart için kâfi. daha sonradan sol ayağını da İrfan’a gerçek savuruyor. Kırmızı çıksa hayır demezdim lakin sarı kartı da yerinde buluyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Mert Hakan’ı da, Ersin’i de âlâ tespit etti. İkisinin de sarı görmesi gerekiyordu, verdi. Arda Kardeşler âlâ yönetti bu konumu. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Umut vaadeden ataktan kelam edemeyiz. Ayağının da ucuna basıyor. Hakem takdiri olarak görüyorum, kart çıkmamasını kabul ediyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Umut vaadeden ataktan burada da kelam edemeyiz. Samuel topu kurtarıyor fakat çizgiye inse içeride arkadaşı yok. Denetimsiz hareket esasen hiç yok. Yalnızca faul gerçek karar. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Ceza alanında bunlar olur. Alan açma-alan yaratma manasında. Akılda kalmasın diye aldık. Penaltı beklenmez burada. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Arda Kardeşler’i bu maça atamak riskti. Fakat o eşiği aştı. Tek şunu eleştirebilirim, vücut lisanı biraz kendine ziyan verdi. Daima elini kulağına götürdü. Gördün bunu, penaltı yok direk devam etsen otoriten güçlenecek. Her konumda bugün elini kulağına götürdü. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Aday hakem kurslarında ‘bu biçimde penaltı olmaz’ diye gösterilir bu. Topla oynama niyeti yok, düştüğü anda top eline çarpıyor, üstelik kendi oyuncusundan geliyor. Devam sonucu hakikat. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Burada kartı düşüneceğimiz hiç bir şey yok. Dümdüz faul. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Oyunun gidişatına nazaran burada bir sarı kart çıktı. Şöyle bir bakınca göstermese de olurdu. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Tartışılacak hiç bir şey yok. Devam sonucu yanlışsız. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Sarı kart gerçek burada. Zira topla oynama talihi yokken, büsbütün taktik-faul emeliyle ‘Emirhan’ı durdurayım da nasıl olursa olsun’ niyetiyle bir müdahale. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Net bir taktik-faul. Futbol bu biçimde oynanmaz… (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Burada faul sonucu gerçek. Maçı da bu dakikaya kadar getirmişsiniz. Kenan’ın durum daha sonrasında bu gerçek karara karşın verdiği sert reaksiyon sineye çekilmemeliydi. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Bu düzeyde savunmanın yaptığı önemli bir yanlış. Hakemin dalgınlığına gelebilirdi, ortadaki oyuncu kümesine aldanıp, uzaktaki oyuncuyu gözden kaçırabilirdi. Yardımcı hakem için kolay üzere gözüküyor ancak sıkıntı bir durum. Yardımcı hakemi tebrik etmek lazım. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Hakem için bir daha güç bir konum. Önü kapalı ve top kısa aralıktan Larin’den sekip Novak’ın eline çarpıyor. Hiç emsalsiz, açık ve net bir durumdan çıkartıyor bu durum. Eli olağan koşusunda doğal pozisyonda, gözü topta… Lakin Novak da dikkatli davranmıyor, elini topun düşeceği noktaya hakikat getiriyor. Bu duruma penaltı çıkmasa VAR masasında Atilla Karaoğlan bir çok terlerdi. Özetle ben Novak’ın dikkatsiz davranıp, elini topa hakikat götürdüğünü ve penaltının hakikat olduğunu düşünüyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Topa vurulmadan evvel iki gruptan da oyuncuların çizgiye bastıklarını ya da hayli az da olsa içeriye girdiklerini görüyoruz. Bunu hakemin tespit etmesi lazım. Lakin bu dünya futbolunun sorunu. Hakem penaltıyı kullanan oyuncuya mı, kalecinin ihlaline mi, içeri girene mi bakacak? Bu tahlil bekleyen sorun ve bununla ilgili hakemi eleştiremeyiz. Bunun yineını futbol beklemiyor. Uzak tarafta İrfan Can topu uzaklaştırıyor, o uzaklaştırmasa ardındaki bir Beşiktaşlı fazlaca net topa sahip olur ya da golü atar diyemiyoruz. Bu niçinle VAR’ın karışmaması da doğal. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Ferdi topa kayıyor, topun istikametini değiştiriyor, kayması devam ettiği için son noktada da Larin’e ufak bir müdahalesi oluyor. Fakat Larin bu teması kullanarak kendini yere bırakıyor. İstese Larin ayakta kalır, pak bir durum devam sonucu hakikat. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Bu epey açık bir çelme. Novak ayağını çekerken tahminen bir de arka niyetle, top gitti, adam gitmesin fikriyle ayağını orada tutuyor. Arda Kardeşler de konumu koşarak izliyor, durarak izlemiyor. Tahminen bu niçinle o çelmeyi görmüyor. Olağan kaidelerde bunu Arda Kardeşler’in görmesi lazım. Net bir penaltı. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

İlk yarıda bilhassa gerginlikler tavana çıktı. İkinci yarı oyuncular futbol oynamaya odaklanınca hakemin işini kolaylaştırdı. Bu da o gergin anlardan biri. Kartsız geçilemezdi, iki gerçek sarı kart. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Abartılı sevinçler futbolda sarı kart gerektirir. Burada Ghezzal’ın bir sarısı olsa bu konum hayli tartışılırdı. Köşe direğini kırsa kesinlikle sarı kart gerekirdi lakin bunun bir standardı yok. bir daha de ben bir sarı kart çıksa daha yanlışsız olurdu diye düşünüyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Klasik bir sarı kart. Fazlası olmaz. Hakikat bir kıymetlendirme. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Umut Meraş bir faul yapıyor. Lakin iki ayağı da yerden kesiliyor, denetimden çıkıp, sıçrıyor. Arttan yapıyor bir de bu hareketi. Sarı kart göstermesi lazımdı. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Gustavo elini dışarıya yanlışsız açıyor. Faule itiraz etmem burada ancak sarı karta gerek yok. Çenesini sıyırıyor, yaralayıcı bir durum da yok. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Ghezzal sonda kalıyor, sol eliyle yaptığı darbede bir acımasızlık ve şiddet yok, sarı kart için kâfi. daha sonradan sol ayağını da İrfan’a yanlışsız savuruyor. Kırmızı çıksa hayır demezdim fakat sarı kartı da yerinde buluyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Mert Hakan’ı da, Ersin’i de âlâ tespit etti. İkisinin de sarı görmesi gerekiyordu, verdi. Arda Kardeşler uygun yönetti bu konumu. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Umut vaadeden ataktan kelam edemeyiz. Ayağının da ucuna basıyor. Hakem takdiri olarak görüyorum, kart çıkmamasını kabul ediyorum. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Umut vaadeden ataktan burada da kelam edemeyiz. Samuel topu kurtarıyor fakat çizgiye inse içeride arkadaşı yok. Denetimsiz hareket aslına bakarsan hiç yok. Yalnızca faul gerçek karar. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Ceza alanında bunlar olur. Alan açma-alan yaratma manasında. Akılda kalmasın diye aldık. Penaltı beklenmez burada. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Arda Kardeşler’i bu maça atamak riskti. Fakat o eşiği aştı. Tek şunu eleştirebilirim, vücut lisanı biraz kendine ziyan verdi. Daima elini kulağına götürdü. Gördün bunu, penaltı yok direk devam etsen otoriten güçlenecek. Her konumda bugün elini kulağına götürdü. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Aday hakem kurslarında ‘bu biçimde penaltı olmaz’ diye gösterilir bu. Topla oynama niyeti yok, düştüğü anda top eline çarpıyor, üstelik kendi oyuncusundan geliyor. Devam sonucu hakikat. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Burada kartı düşüneceğimiz hiç bir şey yok. Dümdüz faul. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Oyunun gidişatına nazaran burada bir sarı kart çıktı. Şöyle bir bakınca göstermese de olurdu. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Tartışılacak hiç bir şey yok. Devam sonucu yanlışsız. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Sarı kart hakikat burada. Zira topla oynama bahtı yokken, büsbütün taktik-faul maksadıyla ‘Emirhan’ı durdurayım da nasıl olursa olsun’ fikriyle bir müdahale. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Net bir taktik-faul. Futbol bu biçimde oynanmaz… (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)

Burada faul sonucu gerçek. Maçı da bu dakikaya kadar getirmişsiniz. Kenan’ın konum daha sonrasında bu gerçek karara karşın verdiği sert reaksiyon sineye çekilmemeliydi. (Görüntüler beIN Sports’tan alınmıştır)