Bakan Kurum: ‘Gelin meskenlerimizi, iş yerlerimizi, hayat alanlarımızı zelzeleye karşı birlikte hazırlayalım’

Professional

New member
Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sarsıntı Haftası ötürüsıyla bir görüntü bildiri yayımladı. Türkiye’nin topraklarının yüzde 66’sının riskli bölgelerde yer aldığına ve bir fazlaca can ve mal kaybına sebep olabilecek bir sarsıntı gerçeği olduğuna dikkati çeken Kurum, “Son 120 yılda meydana gelen sarsıntılarda 80 bin vatandaşımızı yitirdik. Artık hiç kimseyi zelzelelerde kaybetmek istemiyoruz” dedi.

Bakan Kurum, bakanlık olarak zelzeleyle çabayı Türk milleti ile kuvvetli bir biçimde sürdürdüklerini söz ederek, “Deprem yönetmeliğimizi hazırladık. Yapı kontrol sistemini hayata geçirdik. Zarurî sarsıntı sigortası üzere uygulamaları yürürlüğe koyduk. Belediyeler ve TOKİ, konut üretim çalışmalarını hızlandırdı. 2011 yılında yaşanan Van sarsıntısı daha sonrası Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdi. Yapı kontrol sistemiyle de kontrollerimize sürat kesmeden devam ediyoruz” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Kurum şöyleki devam etti:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafınca 2012 yılında başlatılan ve Türkiye’nin en büyük şehircilik hareketi olan kentsel dönüşüm seferberliğiyle 81 vilayetimizin tamamında afetlere karşı risk taşıyan tüm binaları yeniliyoruz. Bugüne kadar yerinde, istekli ve süratli kentsel dönüşüm seferberliğimizle tam 2,8 milyon konutumuzun dönüşümünü tamamlayarak 12 milyonu aşkın vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Bugün alanda 120 milyar lira yatırım bedeliyle 140 bini İstanbul’da olmak üzere ülke genelinde 350 bin kentsel dönüşüm ve toplumsal konutumuzu en sağlam, en inançlı ve en sağlıklı biçimde inşa ediyoruz.”

“2035’TE ZELZELE RİSKİ OLAN BÖLGELERDE KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMEMİŞ HİÇBİR BİNAMIZ KALMAYACAK”

Sıhhatsiz olduğu tespit edilen 1.1 milyon konutun dönüşümünü 4 yıl içerisinde bitirmekte kararlı olduklarının altını çizen Bakan Kurum, “Yatay mimari merkezli, tarihî dokusu korunmuş, alt ve üst yapısı güçlendirilmiş, sıfır atık uyumlu ve çevreci binaları inşa ederken kentlerimizin de çehresini değiştireceğiz. İnşallah 2035 yılına geldiğimizde Türkiye’nin sarsıntı riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş, yapı stoku yenilenmemiş hiç bir binamız kalmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Zelzelenin sebep olacağı acıları önlemlerle önleyeceklerini ve kentleri geleceğe daima birlikte taşıyacaklarını lisana getiren Bakan Kurum, iletisini şöyleki sonlandırdı:

“Ben bu vesileyle milletimize her vakit yaptığımız çağrımı yenilemek istiyorum. Gelin vatandaş, belediye ve Bakanlığımız iş birliğinde meskenlerimizi, iş yerlerimizi, hayat alanlarımızı sarsıntıya karşı bir arada hazırlayalım. 1-7 Mart Sarsıntı Haftası’nın ülkemiz ve milletimiz için bir farkındalık oluşturmasını diliyor, Allah’tan bütün vatandaşlarımız için afetlerden uzak, sağlıklı ve huzur dolu bir ömür niyaz ediyorum. Bu vesileyle zelzelede yitirdiğimiz canlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.”