Adana Demirspor – Fenerbahçe maçına damga vuran tartışmalı durumları değerlendirdiler! Verilen & verilmeyen penaltılar, VAR’dan dönen gol, kırmızı kar

semaver

Global Mod
Global Mod

Süper Lig’in 22. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor ile 1-1 birliktee kaldı. Müsabakanın hakemi Ali Palabıyık ve takımının kararları büyük tartışma yarattı.

SELAHATTİN BAKİ’DEN SERT AÇIKLAMA

Fenerbahçe İdare Şurası Üyesi Selahattin Baki; müsabakadan daha sonra açıklamalarda bulunurken, “Kısa ve net konuşacağım. Soru almayacağım. Bu akşam yalnızca bu dönemin değil son 4-5 dönemin özetini gördük. Ali Palabıyık, fazlaca net söylüyorum, Fenerbahçe’ye operasyon yapmak için misyonlu gelmiştir bu maça. Beden lisanı, verdiği vermediği tüm kararlarda her şey ortada. Bir grup, daha fazla nasıl katledilebilir? Öteki örneği var ise konuşalım. Başta Fenerbahçeliler olmak üzere tüm futbolseverler düzgün hatırlar. Ivan Bebek diye gurur mahrumu, haysiyet mahrumu bir hakem vardı. Ali Palabıyık’ı tebrik ediyorum. Onun da önüne geçti” sözlerini kullandı.

FENERBAHÇE’DEN PAYLAŞIM

Karşılaşma daha sonrası Fenerbahçe’nin resmî hesabından yapılan paylaşımda ise büyük harflerle, “OFSAYTIMSI İLE BAŞLAYAN SÜREÇ “ELİMSİ” İLE DEVAM ETTİ! BU DÖNEM BİTECEK ANCAK BU TÜRLÜ BİTMEYECEK! VAR’I HAKEMİ, MHK’SI RAKİPLERİ… KURULAN İTTİFAKLARI, BOZACAĞIZ OYUNLARINI!” sözlerine yer verildi.

İŞTE MÜSABAKANIN TARTIŞMALI DURUMLARI

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS’ta Trio takımı, Adana Demirspor – Fenerbahçe maçındaki hakem kararlarını kıymetlendirdi. İşte Lale Orta’nın MHK başkanlığı bakılırsavi niçiniyle ayrıldığı ve müellifimiz Deniz Çoban’ın Bülent Yıldırım ile bir arada yorumlarıyla masaya yatırılan Adana Demirspor – Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları…

14. dakikada Mert Hakan Yandaş’ın iptal edilen golünde karar yanlışsız mu?

Deniz Çoban: Ele temas var ise bu golün iptali yanlışsız, ele temas etmediyse natürel ki yanlış. Siz de izlediniz, ben de izledim. Çok izledik. Ne görüyorsunuz hocam?

Bülent Yıldırım: Birincisi, başta birinci vurduğu anda ele bir temas kelam konusu değil. Eli pas geçiyor. Top yere vurduktan daha sonra benim hissiyatım, top yerden sektikten daha sonra ele temas olduğu tarafında. Ancak burada Görüntü Hakem için mevzu şu; Ben bunu ispat edebiliyor muyum? Elimde bu biçimde bir açı var mı? Derhal taramaya başlarsınız. Artık ben, elle oynama tespitini arıyorum. Eldeki bütün bilgilerin akılda bir şey kalmasın diye teorik kısmını izah ettik. Artık de burada bir elle oynama var mı yok mu ona bakıyoruz içtenlikle. Ben alandan gelen birisi olarak ele temasın yerden sektikten daha sonra olabileceğini tabir edeyim. Lakin bütün açıları değerlendirdiğim vakit ortada somut bir delil var mı? Orada soru işaretim var. Hissiyat açısından alandan gelen biri olarak burada bir elle oynama olduğunu düşünüyorum. Fakat Görüntü Hakem tekniği açısından benim taradığım, gördüğüm hiç bir açıda ben, bunu ispat edemedim. Şayet Görüntü Hakem Odası’nda bu biçimde bir tespit var ise bunu kamuoyu ile paylaşsınlar. Zira bu, nitekim epeyce değerli bir durum. Herkes aydınlansın, herkes rahatlasın. Özet; elimizde sahip olduğumuz tüm açıları taradığımda ele temas olabileceğine ait önemli bir kuşkum var fakat elimde bunu ispat olarak kamuoyuna sunup da, ‘Burada kesin ele temas var’ diyebileceğim bir açı üzülerek tabir etmeliyim ki görmüyorum. Bu durumda ne olur pekala? Şayet delil yok ise Görüntü Hakem, sürece dahil olmamalı. Şayet delil varsa kendisini kutlarız ve federasyonumuz da bizimle paylaşırsa şeffaflık manasında pahalı bir hizmet yapmış olur. Fikrim bu.

Deniz Çoban: Mert Hakan’ın eline dikkat etmenizi istiyorum. Elinin fiziken üst gerçek bükülmesi mümkün değil. Elinin top temas ettiği için üste hakikat büküldüğünü düşünüyorum. Ben burada bir ele temas görüyorum kendi adıma. O yüzden Görüntü Yardımcı Hakem açısından burada bir sorun olmadığını düşünüyorum. Elinin üst yanlışsız büküldüğünü, ele temas görüyorum.

Bülent Yıldırım: Önemli kuşku var mı? Var. Lakin elimdeki mevcut gereçten ortaya net bir kanıt koyamıyorum.

Deniz Çoban: dediğiniz şey epeyce bedelli. Görüntü Yardımcı Hakem Odası’nda bu elle oynamayı kanıtlayan manzara, hangi imajsa onun paylaşılması kamuoyuyla bütün tartışmaları bitirir.

Deniz Çoban: Yani gözüm beni yanıltmıyorsa ben eline geldiğini görüyorum. Burada bir yanılgı yok üzere geliyor bana.

Bülent Yıldırım: Teorik kısmını izah ettik. Bilerek elle oynama yok, var ise kazara oynama var. Ele temas var ise iptal gerçek. Ele teması mevcut açılardan ispat edemiyorum. Görüntü Hakem, diğer bir şey gördüyse ve futbol federasyonumuz bunu paylaşırsa epeyce rahatlatıcı olur.

Deniz Çoban: Bu, yalnızca bir görüş. Konumun doğruluğunu ispatlamak açısından değil. Tahminen de ben yanıldım. Güya Mert Hakan’ın, ‘Elime geldi evet fakat ne yapabilirdim?’ üzere de bir vücut lisanı vardı. Yanılmış da olabilirim. Asla da Görüntü Hakem, bir yanılgı yaptıysa Mert Hakan’ın o denli bir vücut lisanı kullanımı bu yanılgıyı kapatmaz. Görüntü Yardımcı Hakem’in kanıtı bulup ona bakılırsa müdahale etmiş olması gerekir.

23. dakikada Michy Batshuayi’nin penaltı beklediği konumda devam sonucu gerçek mu?

Bülent Yıldırım: Bu karşılaşma özelinde karmaşa ve kaosun başladığı dakika olarak not aldım. Zira bu tip korner atışlarında yahut yandan özgür atışlarda içeride bu tip fizikî uğraş başladıysa hakemin bir biçimde ivedilikle tedbir alması beklenir. Artık burada top yandan geliyor. Badou Ndiaye, Batshuayi ile eşleşmiş durumda. Bir yoklama atıyor. ‘Yoklama’ diyelim buna. Rakibiyle ikili bir çaba. Çok güzel niyetli görmüyorum. Batshuayi de top oyuna girdikten daha sonra bunu göstermek için kendini kolay bırakıyor. Fakat burada sorun ateşlendi. Burada bir penaltı yok lakin hakemin maçı okuması manasında zaafiyet burada başladı.

Deniz Çoban: Buna ‘net penaltı’ diyemem. Batshuayi, sahiden kendini fazlaca kolay yere bırakıyor lakin bu maçtaki yaşanan tartışmaların başlayacağı durum tahminen de burası. Burayı tesirli bir biçimde geçemedi. Buradaki karara ben de yanlışsız diyebilirim fakat tesirli geçemedi, uyaramadı, ‘ben buradayım’ diyemedi.

25. dakikada Michy Batshuayi’nin penaltı beklediği konumda devam sonucu gerçek mu?

Deniz Çoban: Bir gerisinden gelen korner… Burada bir daha birebir iki oyuncu…

Bülent Yıldırım: Uyarmadığınız için Badou; bir yaptı sorun yok, iki yaptı sorun yok, üç yaptı sorun yok ve dördüncüde futbol sporundan çıkarak güreş sporuna geliyor.

Deniz Çoban: Beyaz forma gözüküyor. İki el önden kavuşup Batshuayi’yi sarmış. Karşılıklı bir çekme de değil.

Bülent Yıldırım: Hakemin görüş aralığında öbür cins bir spor var.

Deniz Çoban: Top, Batshuayi’ye geliyor. Bir konumun ihlal mi değil mi olduğuna bakarken oyuncunun bir daha sonraki atılımını engelledi mi, avantajını elinden aldı mı diye bakıyoruz. Top Batshuayi’ye gelecek altı pas üzerinde. Bundan daha büyük bir avantaj olur mu? Benim açımdan bu; emsalsiz, epey açık bir penaltı.

Bülent Yıldırım: Çok açık bir penaltı olduğu fikrindeyim. Yalnızca penaltı değil sarı kart da gerekir. Sportmenliğe muhalif tutma ve forma çekmeden dolayı… Badou N’Diaye’nin iki dakikadır görmediği sarı kartı artık bu durumda verilen penaltı ile görmesi gerekiyordu. Çok net bir durum bu. Hakem ile Görüntü Hakem içinde nasıl bir diyalog geçti bilmiyoruz. Faal oyun bölgesinde kaba bir çekme olduğu için Görüntü Hakem’in de burada müdahil olması gerekirdi.

28. dakikada Adana Demirspor’un kazandığı penaltıda karar hakikat mu?

Bülent Yıldırım: Penaltıda kuşku yok. İrfan Can, sol kolunu açarak doğal olmayan bir biçimde o riski alarak gelmiş. VAR müdahalesi %100 gerçek. Katılmadığım tek kısım; bu kaleye atılmış bir baş vuruşu değil, geriye aşırtmaya çalışma ve burada sarı kartın yanlış olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Bence de penaltıda bir sorun yok lakin gösterilen sarı kart, bence de gereksiz.

40. dakikada Altay Bayındır’ın topu eliyle aldığı noktada bir sorun var mı?

Bülent Yıldırım: Onyekuru’nun önüne çalışılmış uzun bir pas atılıyor. Ofsayt kelam konusu değil. Altay, risk almamak için geriye gerçek büktü dizini. Onyekuru ayağını uzatınca tuttu. Deliller futbolda hayli değerli. Ceza alanı haricinde aldığına ait hiç bir data kelam konusu değil. Çizgiler sınırladığı alana dahildir. ötürüsıyla ben bu elle oynamada topun tamamının ceza alanı haricinde tutulmadığı niyetindeyim. Onyekuru, topa uzanmaya çalışırken Altay, bekleyip artık alacak. Onyekuru da ayağını çekecek.

Bülent Yıldırım: Artık devam edelim. Altay, bir ihlale niçiniyet vermeyerek topu kurtardı. Onyekuru da ayağını uzattı. Bu, yalnızca atağın sağa yanlışsız başlangıcını geciktirmek. bir daha umut vadeden bir durum yok zira top sağ kanatta, sağ kanat oyuncusuna atıldı. Bir stoper değil, bir hamle oyuncususunuz. Bu da yalnızca bir faul. ötürüsıyla burada diğer bir şey, kartı gerektiren bir ihlal yok.

Deniz Çoban: Ben de bu durumda bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

45+2. dakikada Michy Batshuayi’nin penaltı beklediği durumda devam sonucu yanlışsız mu?

Bülent Yıldırım: bir daha N’Diaye ile Batshuayi… Burada kolay bıraktığını düşünüyorum. Ben, burada bir ihlal görmüyorum. Gidebilecekken hakeme göstermek için geriye hakikat bırakıyor kendini. Hakem de bir türlü tedbir almadığı için esasen bu ikili sıradan bir eşleşti birinci yarı.

Deniz Çoban: Bir yerde bu eşleşmenin bir tahlilini bulması lazımdı. Birinci yarı bitiyor ve Ali, tahlilini bulamadı.

45+3. dakikada Enner Valencia’nın penaltı beklediği durumda devam sonucu gerçek mu?

Bülent Yıldırım: Enner Valencia, bir feyk attı. Dönmeye çalışırken esasen temas hassasiyeti yüksek. Akintola da ayağı yerdeyken topa yanlışsız uzatıyor. Valencia da tıpkı esnada topu çevirmeye çalışıyor. Top için gayret. Valencia’nın kolay bıraktığı fikrindeyim. Bence devam sonucu hakikat. Bir ihlal görmüyorum.

Deniz Çoban: Bence de devam sonucu gerçek.

69. dakikada Samet Akaydın’ın penaltı beklediği durumda devam sonucu hakikat mu?

Deniz Çoban: Penaltı için bir atılımın dikkatsiz olması kâfi. Denetimsiz de olursa sarı kart getirir. Belhanda, topa yükseliyor ve devamında ikisi birden yerde kalıyor.

Bülent Yıldırım: Şu öndeki tutma var ya iki elle, futbolun sonlarını aşmış bir şey. Rossi, topun olduğu yere giremiyor bile. bir daha tek taraflı bir kucaklama. Rossi gidemiyor. Bunu görse hakem, aslına bakarsanız bu da penaltı.

Bülent Yıldırım: Ceza alanı içerisinde bu şekil düzgün yükselerek riskli bir atılım yapıyorsanız o topa vurmayı başaracaksınız. Bu, kaleci için de geçerli ilgili defans oyuncusu için de geçerli. Belhanda, topa temas edemiyor. Bakalım nasıl yükselmiş? O ayağın orada ne işi var, niçin uzanıyor? O diz niçin riskli atakla geliyor? Diz, omuza vuruyor. Topa vuramıyorsunuz. El, rakibin yüzüne geliyor. Bir de inerken rakibin üstüne düşüyorsunuz.

Deniz Çoban: Rakibin üzerine sıçrıyor. Rakip yükselemiyor, topa ulaşamıyor.

Bülent Yıldırım: Bu bir ihlal, bu bir penaltı.

Deniz Çoban: Benim açımdan da bu, net bir penaltı. Oyuncu yükselirken rakibinin üzerine hakikat sıçrıyor. Kabul edelim erken sıçradı ki erken sıçradıysan topa vur. Fenerbahçeli oyuncu, kambura falan da yatmıyor. Samet, olabildiğince dik ve gayesinde top var. Diziyle rakibinin üzerine geliyor. Artık bundan daha sonra Fenerbahçeli oyuncu dik duramıyor. Belhanda, topla oynayamıyor ve rakibinin üzerine düşüyor. Aldığı darbeden dolayı Samet, eğilmek durumunda kalıyor. Bunun da penaltı olması gerektiğini düşünüyorum.

81. dakikada Adana Demirspor lehine verilen penaltı sonucu gerçek mu?

Bülent Yıldırım: Bu penaltıda kuşku yok. Altay, ‘Ben elimle bir şey yapmadım hocam’ diyor. İtirazı uzattığı için de sarı kart görüyor. Biraz evvel rakip ceza alanı ortasında Samet’e yapılanın gibisi… Gidip tak rakibe çarptınız. bu biçimde bir giriş yok. Bu riski aldıysanız o topa vuracaksınız Altay kardeşim. Svensson topla oynadıktan daha sonra fizikî darbe. Çok net bir penaltı. Sarı kart da itirazdan dolayı gerçek.

Deniz Çoban: Adana Demirspor’un ne birinci penaltısına ne ikinci penaltısına bir şey söylenebilir. İkimizin ortak fikri olan konumlar için söylüyorum ki bu dakikaya gelen kadar Fenerbahçe’ye de iki penaltı verilmesi gerekirdi. Altay da itirazdan sarı kart görüyor. Hakem, ‘Geç kalene’ diyor geçmiyor. ‘Geç kalene diyor’ geçmiyor ve itirazdan dolayı sarı kart görüyor.

90+11. dakikada David Akintola’nın Miha Zajc’a müdahalesinde devam sonucu yanlışsız mu?

Deniz Çoban: Benim açımdan net bir faul fakat Ali Palabıyık, ‘oyna’ diyor. Kuşku var mı faulde?

Bülent Yıldırım: Tartışılacak bir şey yok burada. Miha Zajc, çalımı attıktan daha sonra Akintola, rakibe yönelik bu hamleyi yapıyor. Bu hareket, net faul.

Son düdüğün akabinde Jorge Jesus’a gösterilen kırmızı kart gerçek mu?

Deniz Çoban: Jorge Jesus, alana giriyor. Ben o denli çeviri edeyim ki tahminen diğer bir şey diyor ancak ‘Ben oradan görüyorum, sen oradan bakılırsamiyorsun’ diyor herbiçimde.

Bülent Yıldırım: Ne konuşulduğunu bilmiyoruz, ilgili raporlardan bakılırsaceğiz. Oyun kuralları kitabına bakılırsa ben buna düz bakacağım. Şu müellif, futbol his oyunudur. His yoğunluğu olan bir oyun olsa da itiraz etmek için oyun alanının içine girip, vücut lisanında bulunup hakemi protesto ettiğinizde kural kitabında bunun karşılığı kırmızı karttır.

Deniz Çoban: Fenerbahçe Teknik Sorumlusu, bunu yaptı demiyorum lakin kural kitabındaki karşılığı şu; çatışmacı biçimde yani onu vücut lisanıyla itiraz etmek olarak söz ediyorlar ki girer itiraz ederseniz karşılığı kırmızı karttır. İtirazında haklıdır. Çok net bir faul atlanmış. Yaptığı hareketin karşılığı da kırmızı karttır.

Bülent Yıldırım: Kural koyucu ona bakmaz. Kural koyucu resme bakar.