11 Yıl daha sonra Birinci Kere: Esad’dan Arap Ülkesine Ziyaret

semaver

Global Mod
Global Mod
Suriye Devlet Lideri Beşşar Esad’ın, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı ziyarette Dubai Buyruğu Pir Muhammed bin Raşid Al Maktum ile görüştüğü bildirildi. Esad, bu biçimdece 11 yıl evvel başlayan Suriye iç savaşından bu yana birinci kere bir Arap ülkesini ziyaret etmiş oldu.

Suriye Devlet Lideri Beşşar Esad’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı ziyarette Dubai Buyruğu Pir Muhammed bin Raşid Al Maktum ile görüştüğü bildirildi.

Dubai Buyrukluğu resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamada, Al Maktum’un Dubai’de, ‘iki ülke içindeki kardeşlik münasebetleri çerçevesinde Esad ile bir ortaya geldiği’ aktarıldı.

Al Maktum’un toplantıda ‘kardeş Suriye’ye’ inanç ve barış dileklerini ilettiği belirtilen açıklamada, Al Maktum’un Suriye ve bölge için istikrar ve kalkınma temennisinde bulunduğu söz edildi.

“Suriye ile yeni işbirliği süreci”

Açıklamada kelamlarına yer verilen Muhammed bin Raşid Al Maktum, şunları kaydetti:

‘BAE devleti, Suriye ile yapan yeni iş birliği süreçlerini başlatmayı önemsiyor. Her iki ülkenin kardeş halklarının çıkarlarına olacak çeşitli alanlarda iş birliği fırsatlarını da bekliyor.’

Beşşar Esed, Al Maktum’la görüşmesinin akabinde Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir ortaya geldi.

Suriye Haber Ajansından açıklama

Suriye haber ajansı SANA’nın haberine nazaran, heyette Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Mansur Azzam, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Beşşar Caferi de yer aldı.

toplantıda, ikili bağların geliştirilmesi ve bilhassa de iktisat ve yatırım alanlarında bu alakaların üst düzeylere çıkarılması ele alındı.

ABD’den reaksiyon

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Beşar Esad’ın BAE ziyaretini kıymetlendirdi.

Sözcü, “Beşar Esad’ın yasallaştırılmasına yönelik teşebbüsten son derece rahatsız olduk ve hüzün duyduk” tabirlerini kullandı.

İç savaş sırasında sadece Rusya ve İran’ı ziyaret etmişti

Suriye önderi iş savaş sırasında sırf İran ve Rusya’yı ziyaret etmiş, bu iki ülkenin askeri takviyesi Suriye’de ABD’nin müttefiki olan Körfez ülkelerinin hükümetleri tarafınca desteklenen rakip kümelere karşı savaşın seyrini değiştirmişti.

ABD Esad’a karşı ayaklanmayla başlayan yüz binlerce kişinin öldüğü iç savaşta siyasi tahlil konusunda ilerleme sağlanana kadar Suriye başkanıyla ilgilerin olağanlaştırılması gayretlerine karşı çıkmıştı.

BAE Dışişleri Bakanı Kasım ayında Suriye’nin başşehri Şam’ı ziyaret ederek Esad’la görüştüğünde Washington tasalarını söz etmişti.

Lakin Washington’un Riyad ve Abu Dhabi’nin bölgedeki rakipleri İran konusundaki telaşlarını gidermeyerek, Yemen savaşına takviyesini çekerek ve Körfez ülkelerine silah satışı için şart getirerek bu ülkeler nezdinde siyasi sermayesini tükettiği değerlendirmesi yapılıyor.

Diplomatik temaslar ağırlaştı

Bu görüşmeler birtakım Arap ülkelerinin Esad’la bağları bir daha canlandırmaya başladığı Ortadoğu’da bir değişikliğe işaret eden bir dizi diplomatik açılımın arkasına rastladı.

Esad ve Arap ülkeleri içinde yakınlaşma sinyalleri geçtiğimiz yıl ağırlaşmış, Esad ABD’nin bölgedeki bir başka müttefiki Ürdün Hükümdarı Abdullah’la da telefonda görüşmüştü.

Uzmanlar, Esad’la daha yakın münasebet kurmayı amaçlayan Arap ülkelerinin İran ve Türkiye’nin bölgedeki nüfuzuna karşı konulması dahil olmak üzere siyasi ve ekonomik değerlendirmeleri gözettiğini belirtiyor.

AA ve VOA